REAL LIFE WHO

Jacques Tati: Το μυστικό επιτυχίας πίσω από τις ταινίες του μεγάλου κωμικού


Έλενα Κρητικού

5 Νοεμβρίου 2019

Jacques Tati: Το μυστικό επιτυχίας πίσω από τις ταινίες του μεγάλου κωμικού

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Jacques Tati, έφυγε από τη ζωή στις 4 ή 5 Νοεμβρίου του 1982. Γεννημένος στις 9 Οκτωβρίου του 1908, ο συνεχιστής των σπουδαίων κωμικών του βωβού κινηματογράφου, Charlie Chaplin, Harold Lloyd, Buster Keaton, υπήρξε «ο σημαντικότερος κωμικός του κινηματογράφου στη γηραιά ήπειρο». 

Όντας κατά κύριο λόγο κωμικός του βωβού, ο Tati πειραματιζόταν με τους ήχους της ταινίας όσο και με τη νέα τεχνολογία. Με ευγενικό και λεπτό χιούμορ, που συχνά το συνόδευε η μελαγχολία, τα έργα του περιλαμβάνουν κριτικές απόψεις για τη σύγχρονη αστική ζωή.  

Απολαυστικός στους ρόλους του, θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου κινηματογράφου, ο οποίος το 1977 απέσπασε τιμητικό βραβείο για το σύνολο της σπουδαίας καριέρας του.  

Σήμερα θεωρείται από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου κινηματογράφου

Ο Tati γύρισε συνολικά μόνο έξι ταινίες μεγάλου μήκους, σε πέντε από τις οποίες παίζει τον ρόλο του Κύριου Ιλό (Monsier Hulot). Η μεγαλύτερη επιτυχία του θεωρείται η ταινία «Ο θείος μου», στην οποία ο κύριος Ιλό είναι ο αγαθός συμπέθερος σε μια οικογένεια βιομηχάνων. 

Το 1951, οι κινηματογραφικές οθόνες καλωσόρισαν για πρώτη φορά έναν ήρωα που συστηνόταν στους θεατές ως κύριος Ιλό. Πολλοί χαρακτήρισαν τον κόσμο του μοναχικού κυρίου Ιλό «γλυκόπικρο», καθώς επρόκειτο για έναν Δον Κιχώτη, ενταγμένο σε μια απρόσωπη και ψυχρή κοινωνία. 

Ο μοναχικός κόσμος του κύριου Ιλό χαρακτηριζόταν ως «γλυκόπικρος»

Οι ταινίες του χαρακτηρίστηκαν «διορατικές» καθώς αντανακλούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής μέσα στις μεγαλουπόλεις. Μέσα στο χάος του σύγχρονου κόσμου ανήκει και ο κύριος Ιλό ως μια κωμική φιγούρα που έπρεπε να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό του.

Η μεγάλη επιτυχία του Tati έρχεται με την τέταρτη ταινία Playtime το 1967, στην οποία περιγράφει τη ζωή στο Παρίσι του μέλλοντος. Σήμερα, η ταινία θεωρείται από τους ειδικούς, ως η καλύτερη του ταινία. Ο Jacques Tati απαρνείται την εικόνα του κύριου Ιλό σε αυτή την ταινία ενώ το αριστούργημα του απαίτησε σχεδόν μια δεκαετία προετοιμασιών. 

Το μυστικό πίσω από τις ταινίες του σπουδαίου Tati είναι πως μέσα από το κωμικό, εκφράζει το πνεύμα των καιρών, το κενό της σύγχρονης ζωής και το αδιέξοδο που συχνά, συνοδεύει τον μοντέρνο πολιτισμό. Ο Jacques Tati θα μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη του κοινού, καθώς μέσα από το λεπτό του χιούμορ θίγει ζητήματα στις ταινίες του, που θα είναι πάντα επίκαιρα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ parismatch_magazine