REAL LIFE WHO

Vlad Tepes: Η αληθινή ιστορία του άντρα πίσω από τον θρύλο του Κόμη Δράκουλα


The Jennettes

7 Νοεμβρίου 2019

Vlad Tepes: Η αληθινή ιστορία του άντρα πίσω από τον θρύλο του Κόμη Δράκουλα

Όλοι έχουμε συνδέσει τις ιστορίες τρόμου με τον αιμοδιψή λογοτεχνικό Δράκουλα, που έπινε το αίμα των ζωντανών, όμως πίσω από τον μύθο του συγγραφέα Bram Stoker, υπάρχει ένας άντρας που ονομαζόταν Vlad Tepes, και ήταν γνωστός ως «Παλουκωτής». 

Όμηρος των Οθωμανών από την παιδική του ηλικία, ο ο Tepes έμεινε στην ιστορία για τις φρικιαστικές πράξεις εναντίον των στρατιωτών του Μωάμεθ του Πορθητή, σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό. Η ιστορία του έχει ιδιαίτερα τρομακτικό ενδιαφέρον πριν ο ίδιος προδοθεί, φυλακιστεί και αποκεφαλιστεί. 

Ο Tepes πέθανε, προδομένος από τον Γενίτσαρο αδερφό του ενώ γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία. Ο πατέρας του, Vlad Β’, ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας. Πατέρας και γιος ανήκαν στο τάγμα των Dracul, που ήταν αφιερωμένο στην καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής, και αντιπροσώπευε εκείνη την περίοδο η Οθωμανική αυτοκρατορία. 

Ο Vlad και ο μικρότερος αδερφός του «φυλακίστηκαν» στην Οθωμανική αυτοκρατορία, καθώς ο πατέρας τους συμμάχησε μαζί τους για να γίνει ηγεμόνας της Βλαχίας αλλά εκείνοι ζήτησαν για ομήρους τους δυο γιους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε φιλόδοξη μελλοντική κίνηση από τον ηγεμόνα.

Τα δυο αγόρια ήταν υπό διαρκή παρακολούθηση, αν και ζούσαν με τιμές αλλά ο Vlad ένιωθε ότι είναι δέσμιος των εχθρών με αποτέλεσμα να αρχίσει να αντιδρά έντονα στις εντολές των ανωτέρων, και φυσικά στο μαστίγιο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. 

Μετά την απελευθέρωση του από τους Οθωμανούς και την κατάκτηση του θρόνου του πατέρα του, ο Vlad ο Τρίτος, όπως ονομάστηκε, έγινε ηγεμόνας της Βλαχίας και σταμάτησε κάθε επαφή με τους Οθωμανούς όταν ζήτησαν φόρο υποτελείας. Για την ακρίβεια, κάρφωσε τα τουρμπάνια στα κεφάλια τους, ενώ στη συνέχεια τους έστησε ενέδρα, εξολοθρεύοντας τους. Μετά τη μάχη, ο νέος ηγεμόνας παλούκωσε περίπου 1000 Οθωμανούς ενώ τα βασανιστήρια δεν τελείωσαν εδώ. 

jenny.gr

Ο Vlad Tepes πίσω από τη γέννηση του Κόμη Δράκουλα

Το 1462, ο Vlad σκότωσε 23.884 Τούρκους,ορισμένους από τους οποίους τους έκαψε μέσα στα σπίτια τους. Οι θηριωδίες συνεχίστηκαν και σε επόμενη επιδρομή όπου ακόμη 15.000 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους. Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Βλαχίας, οι Οθωμανοί ήρθαν αντιμέτωποι με το πιο αποτρόπαιο θέαμα, όταν έφτασαν σε ένα λιβάδι γεμάτο με παλουκωμένα κορμιά Οθωμανών στρατιωτών. 

Η καταστροφή του Vlad δεν άργησε να έρθει κι έγινε από τον ίδιο του τον αδερφό, ο οποίος είχε γίνει Γενίτσαρος των Οθωμανών. Όταν ο ηγεμόνας ζήτησε βοήθεια από έναν σύμμαχό του, αντί να τον υποστηρίξει, τον πρόδωσε και αυτός. Τον συνέλαβε και τον φυλάκισε στα μπουντρούμια ενός απομονωμένου κελιού για σχεδόν δέκα χρόνια. 

Η εξουσία και ο θρόνος της Βλαχίας ήρθαν και πάλι στα χέρια του το 1476, δύο μήνες μετά όμως, η μοίρα του επεφύλασσε το χειρότερο τέλος. Ο ίδιος δολοφονείται και το κεφάλι του αποστέλλεται ως σύμβολο νίκης στην Κωνσταντινούπολη.