REAL LIFE WHO

Mark Mazower: Ποιος είναι ο μεγάλος ιστορικός που κάνει «ελκυστική» την Ιστορία και θα γίνει μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021»


The Jennettes

7 Νοεμβρίου 2019

Mark Mazower: Ποιος είναι ο μεγάλος ιστορικός που κάνει «ελκυστική» την Ιστορία και θα γίνει μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Ο Mark Mazower μέσα από το καινοτόμο έργο του κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που γράφεται η Ιστορία, και το γεγονός αυτό από μόνο του, τον αναγάγει σε σπουδαίο ιστορικό. Οι ερευνητικές του προσεγγίσεις πάνω στην ιστορία της Ελλάδας έχουν χαρακτηριστεί ελκυστικές, κάνοντάς τον πολύ γρήγορα «διάσημο σταρ» στον χώρο μελέτης της σύγχρονης ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας. 

Γεννημένος το 1958 στο Golders Green του Λονδίνου και έχοντας παππού τον Μαξ Μόρντχελ που είχε προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο ως ηγέτης του εργατικού κινήματος της ρωσικής αυτοκρατορίας, ο Mazower αποφάσισε να μελετήσει ερευνητικά την Ελλάδα χωρίς να έχει καμία σχέση με τη χώρα μας. Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ιστορικός θα γίνει μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», αφού έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σχέση ζωής που ξεπερνά το αντικείμενο εργασίας μέσα από την καταγραφή βιωμάτων και μνημών. 

Ο μεγάλος ιστορικός μιλά και διαβάζει στα ελληνικά και επισκέπτεται πολύ συχνά τη χώρα μας μετά την πρώτη φορά το 1981, που έφτασε εδώ, ως φοιτητής σε ένα ταξίδι με το τρένο από την Ιταλία. Με ρωσοεβραϊκές ρίζες, ο Mazower μεγάλωσε, μαθαίνοντας κόρνο, ενώ λάτρευε από μικρός το ποδόσφαιρο και τους μεγάλους περιπάτους στην αγγλική επαρχία. Ήδη από την εφηβεία του, ένιωσε την ανάγκη να στραφεί ερευνητικά σε μια χώρα εντελώς ξένη από αυτήν μέσα στην οποία μεγάλωσε.

Ο Mark Mazower έχει γράψει εκτενή έργα για την ελληνική και βαλκανική ιστορία. Το βιβλίο του Τα Βαλκάνια κέρδισε το βραβείο Wolfson History Prize και το βιβλίο Inside Hitler's Greece: The Experience of Occupation, 1941–44, το βραβείο Longman History Today ως Βιβλίο της Χρονιάς. Το βιβλίο Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews 1430–1950 κέρδισε το βραβείο Runciman Prize και το βραβείο Duff Cooper ενώ ήταν επίσης, υποψήφιο για το βραβείο Hessell-Tiltman.

Για εκείνον «η Ιστορία είναι μια άσκηση στη φαντασία» γι΄αυτό και «ντύνει» τις μαρτυρίες με συναίσθημα, όπως τις εικόνες που τον θέλουν να απολαμβάνει στιγμές στις ελληνικές θάλασσες, να φτάνει στο λιμάνι του αγαπημένου του νησιού, στην Τήνο, περνώντας υπέροχα καλοκαίρια μαζί με τα δίδυμα παιδιά του. 

Η απόφαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει τον Mark Mazower να γίνει μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα γίνει επίσημα το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τα υπόλοιπα ονόματα της επιτροπής από τον Πρωθυπουργό και την επικεφαλής της επιτροπής κα. Γιάννα Αγγελοπούλου. Φαντασία, ιδέες και μια Ιστορία «που επιτέλους δεν πρέπει να γράφεται από τους νικητές, αλλά και από τους ηττημένους», όπως συχνά αναφέρει ο ίδιος στις διαλέξεις του, είναι τα μαγικά κλειδιά της επιτυχίας του στο ευρύ κοινό. 

Όπως μάλιστα έχει γράψει σε βιβλίο του, «Ένα άλλο μέλλον μπορεί να χρειάζεται ένα άλλο παρελθόν, χωρίς αποσιωπήσεις και κυρίως, χωρίς στερεότυπα. Γιατί διαφορετικά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα αναπαραγάγεις».  Μέσα από μια νέα αφήγηση, ο Mazower επιχειρεί μια τολμηρή ανάγνωση της Ιστορίας και ίσως αυτό, εξηγεί γιατί η έδρα του στο Πανεπιστήμιο Columbia έχει γίνει από τις πιο ισχυρές στον χώρο μελέτης της σύγχρονης Ιστορίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Mark Mazower μεταξύ άλλων, ίδρυσε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Columbia και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας στο Παρίσι, δίνοντας χώρο μελέτης στους επιστήμονες. Η ιστορία της Ελλάδας άρχισε να γίνεται ένα ελκυστικό και «σέξι» ερευνητικό θέμα από τότε που ο Βρετανός Ιστορικός, Eric Hobsbawm τον όρισε διάδοχό του παρά τη διαφορετική βάση μελέτης τους. 

Οι άπειρες διαλέξεις του, η πλούσια αρθρογραφία του σε Guardian, Financial Times και άλλες εφημερίδες, αλλά και οι πολλές εκδόσεις των βιβλίων του σε συνδυασμό με τα μαγικά συστατικά των ερευνητικών του προσεγγίσεων αιτιολογούν με απόλυτο τρόπο την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τον εντάξει σήμερα, ως μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021». 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ jbrightphoto