REAL LIFE WHO

John Galliano: Η δόξα, η απότομη πτώση και οι εκκεντρικές δημιουργίες του πιο αμφιλεγόμενου σχεδιαστή μόδας


The Jennettes

28 Νοεμβρίου 2019

John Galliano: Η δόξα, η απότομη πτώση και οι εκκεντρικές δημιουργίες του πιο αμφιλεγόμενου σχεδιαστή μόδας

Ένας από τους πιο περιζήτητους και εκκεντρικούς σχεδιαστές μόδας, ο John Galliano έχει σήμερα τα γενέθλια του και εν όψει της τιμητικής του, αξίζει να θυμηθούμε την ασυμβίβαστη επαναστατική του φύση, την αμφιλεγόμενη πορεία του, αλλά και τις πρωτοποριακές του δημιουργίες που τον έχουν αναδείξει σε έναν παγκοσμίου φήμης, σχεδιαστή. 

Ο John Galliano ήρθε στη ζωή στις 28 Νοεμβρίου του 1960, καταφέρνοντας να πρωτοπορήσει γρήγορα στον καλλιτεχνικό και λαμπερό κόσμο της μόδας. Γεννημένος στο Γιβραλτάρ, παράλληλα με τις σπουδές του στη μόδα, ο Galliano άρχισε να εργάζεται ως ενδυματολόγος θεάτρου, ενώ επίσης βρέθηκε στο πλευρό του Tommy Nutter, όπου εργάστηκε ως βοηθός του.

Η πρώτη του επίσημη δημιουργία στον χώρο της μόδας ολοκληρώθηκε το 1984 με την ανάδειξη μιας άκρως εντυπωσιακής κολεξιόν με θέμα τη Γαλλική Επανάσταση, την οποία και ονόμασε Les Incroyables. Τα πρώτα δείγματα του δημιουργικού του ταλέντου ξεκινούν από την ίδια χρονιά και η ανοδική του πορεία κορυφώνεται όταν το 1996 έγινε σχεδιαστής του περίφημου οίκου Givenchy στη Γαλλία. Κομβικό σημείο στην καριέρα του John Galliano αποτέλεσε η ανάδειξή του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγάλου οίκου μόδας Dior το 1997. 

Κάθε νέα επίδειξη του Galliano αποτελούσε ένα κράμα εντυπωσιασμού και πρωτοπορίας. Στη συνέχεια, ο ίδιος κυκλοφορεί και αυτούσια δική του συλλογή, που είχε τη βαρύτητα της υπογραφής του. Τα σχέδια των ρούχων του είναι συνδυασμός ποιότητας υφάσματος και εκλεπτυσμένου φινετσάτου σχεδίου. 

«The joy of dressing is an art»

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η διάκριση του τίτλου που απέσπασε τις χρονιές 1987, 1994, 1995 και 1997 ως Άγγλος Σχεδιαστής Μόδας της Χρονιάς. Επίσης, ο ίδιος τιμήθηκε ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Λεγεώνα της Τιμής για την προσφορά του στον καλλιτεχνικό χώρο. Η μεγάλη επιτυχία που σημειώνει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής και η «ψυχή» του οίκου Dior ωστόσο, σύντομα επισκιάζεται από κακή διαχείριση της παγκόσμιας φήμης και δόξας του. 

Τα αντισημιτικά σχόλια, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο John Galliano απευθύνεται μεθυσμένος σε περαστικούς, ενώ βρίσκεται στη βεράντα του La Perle στο Παρίσι, και τους προσβάλλει, λέγοντας: «Βρώμικο εβραϊκό πρόσωπο, θα έπρεπε να είναι νεκρός» και «Γαμη@@@@ ασιατικέ μπάσταρδε, θα σε σκοτώσω». Τα αντισημιτικά του σχόλια κάνουν τον γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα ο ίδιος να απολυθεί από τον Dior, πηγαίνοντας στα δικαστήρια.

Η απομυθοποίηση του ειδώλου του είναι γεγονός παρόλο που σε προσωπική του συνέντευξη ο ίδιος απολογήθηκε αργότερα, για τις απρεπείς δηλώσεις του, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στο πρόβλημα του αλκοολισμού που αντιμετώπιζε. «Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι αντισημίτης και δεν είμαι ρατσιστής. Πραγματικά είχα πιάσει πάτο. Με είδατε έτσι σε αυτό το βίντεο λόγω των ουσιών. Δε θυμάμαι καν το περιστατικό. Δε μπορώ να πείσω κανέναν και ξέρω ότι κάποιοι δε θα με συγχωρέσουν ποτέ. Το καταλαβαίνω. Έχω κάνει βήματα για να προσεγγίσω άτομα που αναστάτωσα, να απολογηθώ. Είναι μέρος της διαδικασίας επανένταξης μου. Τα είχα όλα και δεν ήμουν ευτυχισμένος. Τώρα είμαι ευτυχισμένος».

Από την πτώση σε ένα «συντηρητικό comeback»

Το συγκεκριμένο περιστατικό στιγμάτισε τη λαμπρή πορεία του αμφιλεγόμενου δημιουργού, εξουθενώνοντας τον σωματικά αλλά και ψυχικά. Ο ίδιος οδηγείται γρήγορα στην κατάθλιψη και σε κέντρο αποτοξίνωσης. Αν και το περιστατικό που τον ώθησε στην απεξάρτηση ήταν καταστροφικό, ο ίδιος δηλώνει πως του έδωσε το κίνητρο να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα υγείας του και να το αντιμετωπίσει. 

Έπειτα από την περιπέτεια της υγείας του που τον αποτράβηξε από τα φώτα της δημοσιότητας και τον χώρο της μόδας, ο Galliano επιστρέφει δυναμικά στον λαμπερό κόσμο των δημιουργιών. Ο μεγάλος σχεδιαστής επιστρέφει δυναμικά, αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του ρωσικού οίκου αρωμάτων L’ Etoile. Όντας αρκετά συντηρητικός στην τελευταία του εμφάνιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκκεντρικές του εμφανίσεις, ο Galliano είναι αποφασισμένος να αφήσει πίσω το παρελθόν που επισκίασε την καριέρα του.

Ο εκκεντρικός σχεδιαστής που προτιμούσε να εμφανίζεται άλλοτε ντυμένος ως Μέγας Ναπολέων και άλλοτε ως ταυρομάχος ή αστροναύτης, και είχε χαρακτηριστεί ως ο «πιο περιζήτητος άνθρωπος στο Παρίσι», μετά τα ατυχή συμβάντα που τον σημάδεψαν, εμφανίζεται εξαιρετικά συντηρητικός για τα δικά του δεδομένα, φορώντας απλά και λιτά κοστούμια χωρίς εκκεντρικά αξεσουάρ. Η προσωπική πτώση του θρυλικού και πιο ακριβοπληρωμένου σχεδιαστή μόδας σηματοδότησε αναμφίβολα, ένα νέο και λιγότερο φανταχτερό κεφάλαιο στη ζωή και την καριέρα του.