REAL LIFE WHO

Anna Karina: Η ζωή της μούσας του Godard που έγινε σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου


Ελένη Τσούτση

16 Δεκεμβρίου 2019

Anna Karina: Η ζωή της μούσας του Godard που έγινε σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου

Μια από τις πιο κομψές φυσιογνωμίες που πέρασαν από τον κινηματογράφο είναι εκείνη της Anna Karina. H φιγούρα της χαρακτηριστική και το στιλ της τόσο ανεπιτήδευτο που την έκανε το κορυφαίο σύμβολο της nouvelle vague.

Η μούσα του Godard έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών αλλά θα παραμείνει μια πηγή έμπνευσης μέσα από τις ταινίες που πρωταγωνίστησε και ξεχώρισε τόσο για το ταλέντο της όσο και την ομορφιά της, τον ορισμό της γαλλικής φινέτσας.

Γεννήθηκε το το 1940 στη Δανία, με το όνομα Χάνε Κάριν Μπάγιερν και μεγάλωσε όπως έχει δηλώσει με τους γονείς της οι οποίοι δεν της έδωσαν την απαιτούμενη αγάπη και προσοχή. Ήξερε από μικρή όμως ότι θα ασχοληθεί με την υποκριτική και για αυτό όταν ήταν 17 χρονών το έσκασε πηγαίνοντας στο Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρό της.

Ξεκίνησε τη καριέρα της ως μοντέλο – μισή Γαλλίδα, μισή Δανή – και άρχισε δειλά δειλά να κάνει τα πρώτα της βήματα σε διαφημιστικά της εποχής. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία των οντισιόν άρχισε να κάνει οντισιόν και για ταινίες. Εκείνη ήταν και η στιγμή που γνώρισε τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Ο πρώτος της ρόλο ήρθε και έπαιξε στο «Με Κομμένη την Ανάσα» αλλά η Καρίνα αρνήθηκε λόγω μιας γυμνής σκηνής.

Αλλά η συνέχεια της καριέρας της ήταν πιο λαμπρή καθώς έπαιξε στο «Le Petit Soldat» και κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το «Η Γυναίκα Είναι Γυναίκα».

Η ταινία αυτή ήταν και η αρχή της σχέσης τους, αφού από εκεί και έπειτα έγινε μούσα και σύζυγός του. Μετά από τρεις μήνες γυρισμάτων για την ταινία The Little Soldier και κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο οποίο ήταν συγκεντρωμένοι όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας, ο Godard έδωσε ένα σημείωμα στην τότε δεσμευμένη Anna λέγοντάς της ότι την αγαπάει και θέλει να συναντηθούν το βράδυ σε ένα καφέ οι δυο τους.

Η Anna, αν και δεσμευμένη, παράτησε το ίδιο βράδυ το σύντροφό της και τον συνάντησε. Έκτοτε ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας, μία ρομαντική σχέση που δημιούργησε και ένα δυνατό κινηματογραφικό ντουέτο.

Ο Godard μέσα από τους ρόλους που έδινε στην αγαπημένη του κατάφερε να δημιουργήσει ένα χαρακτήρα και ένα ιδιαίτερο τύπο που ακόμη και σήμερα εμπνέει πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τα μαλλιά της, το μακιγιάζ της αλλά και το ντύσιμό της είναι σημεία αναφοράς μέχρι και σήμερα στο κόσμο της ομορφιάς και της μόδας. Ειδικά το hair look της αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της με πολλές διάσημες της εποχής να θέλουν να τη μιμηθούν.

Ο Godard ήταν πολύ αφοσιωμένος στη δουλειά του και είχε την τάση να χάνεται για καιρό με αποτέλεσμα η Anna να αισθάνεται ότι η τέχνη είναι πάνω από όλα για εκείνον. Έτσι, η σχέση τους τελείωσε άδοξα περίπου 7 χρόνια μετά, ωστόσο παρέμειναν για πολλά χρόνια φίλοι αφού η αμοιβαία αγάπη τους δεν έσβησε ποτέ.

Αυτός ο καλλιτεχνικός έρωτας δημιούργησε μια γυναίκα σύμβολο για το γαλλικό κινηματογράφο αλλά και για όλες τις γυναίκες που θαυμάζουν την ανεπιτήδευτη φινέτσα και την αισθητική της Anna Karina.