REAL LIFE WHO

Sarah Mardini: Η ιστορία της βραβευμένης κολυμβήτριας που από ηρωίδα έγινε κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού


The Jennettes

2 Ιανουαρίου 2020

Sarah Mardini: Η ιστορία της βραβευμένης κολυμβήτριας που από ηρωίδα έγινε κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού

Η ιστορία της βραβευμένης κολυμβήτριας, Sarah Mardini από τη Συρία ακόμη συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα, φέρνοντας πάντα στην επικαιρότητα το προσφυγικό. Έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή της από τις φυλακές του Κορυδαλλού, η Sarah βρήκε το θάρρος να μοιραστεί με το κοινό την ιστορία της στο TEDx του Λονδίνου, παραχωρώντας μία από τις πιο δυνατές συνεντεύξεις.

Γεννημένη στη Δαμασκό, η Sarah και η αδερφή της Yusra τον Αύγουστο του 2015 ταξίδεψαν με άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία προς τη Λέσβο για να ζητήσουν άσυλο. Με 18 ακόμη άτομα μπήκαν σε ένα μικρό φουσκωτό που κανονικά χωρούσε οκτώ με αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά η μηχανή να χαλάσει. Ως δεινές κολυμβήτριες, οι δύο αδερφές μαζί με δύο ακόμη άνδρες έπεσαν στο νερό και κολύμπησαν μέχρι τη Λέσβο, σέρνοντας πίσω τους τη βάρκα, σώζοντας έτσι τη ζωή των επιβατών.

«Πρώτα κολύμπησα, μετά περπάτησα», είχε δηλώσει η νεαρή Sarah μετά την ηρωική διάσωση

Όταν έφτασαν στη Λέσβο, είχε πια νυχτώσει. Περπάτησαν ξυπόλυτες επί ώρες και παρότι είχαν χρήματα, κανείς δεν τους έδινε δωμάτιο ή φαγητό.

Οι αντίξοες συνθήκες συνεχίστηκαν για πολύ ακόμη με αποκορύφωμα τις επόμενες 25 ημέρες όπου οι δυο τους διέσχισαν πέντε χώρες με τα πόδια, αλλά και με λεωφορεία και τρένα, φτάνοντας στη Γερμανία. Η Sarah πήγε στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου ενώ συνέχισε να βοηθάει εθελοντικά στην υποδοχή των προσφύγων. Η ίδια πήρε την απόφαση να επιστρέψει μάλιστα, στην Ελλάδα για να προσφέρει στους πρόσφυγες όσα εκείνες στερήθηκαν στο ταξίδι με την αδερφή της.

Θέλοντας να επιστρέψει στο Βερολίνο ωστόσο, για να συνεχίσει τις σπουδές της, άνδρες με πολιτικά τη συνέλαβαν, καθώς η μικρή ηρωίδα μαζί με άλλους εθελοντές και με τους ιδρυτές της ΜΚΟ, αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες για παραβίαση νόμων περί κρατικών μυστικών, για κατασκοπεία και δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης. Η κύρια κατηγορία τους ήταν ότι ουσιαστικά συμμετείχαν σε κύκλωμα λαθρεμπορίου ανθρώπων.

Η Sarah μεταφέρεται στις φυλακές Κορυδαλλού με τις εβδομάδες να περνούν και τις αιτήσεις της αποφυλάκισης να απορρίπτονται. Μετά από 3,5 μήνες, και συγκεκριμένα το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, αποφυλακίζεται κι επιστρέφει στη Γερμανία, γυρνώντας σταδιακά στην παλιά της καθημερινότητα.

Ωστόσο, οι δικαστικές περιπέτειες δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με εισαγγελική απόφαση, έγινε άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απάτης. Συγκεκριμένα, η Sarah είχε κατηγορηθεί ξανά μαζί με άλλους κατηγορουμένους της, πως προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια με στόχο την προσέλκυση χρημάτων από δωρεές.

Η νεαρή κοπέλα γνωρίζει πως εάν καταδικαστεί, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ποινή 25 ετών, όμως είναι έτοιμη να δώσει μια ακόμη μάχη.

Επάνω στη σκηνή του TEDx, η ίδια ενέπνευσε το κοινό, μιλώντας για το μετατραυματικό στρες που αντιμετωπίζει μετά τις άδικες κατηγορίες εναντίον της, αλλά και για το ταραχώδες ταξίδι που θα μπορούσε να της έχει στοιχίσει την ίδια της τη ζωή.

Μάλιστα, η αδερφή της Sarah, Yusra αποφάσισε να κάνει βιβλίο τη ζωή και τις περιπέτειες των δύο με τίτλο Butterfly: From Refugee to Olympian - My Story of Rescue, Hope, and Triumph, εμπνέοντας τον κόσμο, αλλά και κάθε γυναίκα να τολμήσει να διακριθεί για την τόλμη και τις ικανότητές της.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ tedxlondon