REAL LIFE WHO

Ο Kobe Bryant δεν ήταν απλά θρύλος του NBA, η ιστορία πίσω από το όνομά του έκρυβε κάτι μαγικό


Έλενα Κρητικού

27 Ιανουαρίου 2020

Ο Kobe Bryant δεν ήταν απλά θρύλος του NBA, η ιστορία πίσω από το όνομά του έκρυβε κάτι μαγικό

Ο αστέρας του NBA, Kobe Bryant έχασε τη ζωή του μετά τη συντριβή ελικοπτέρου, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση.

Η πτώση του ελικοπτέρου στοίχισε τη ζωή στον θρύλο του basket και ακόμη οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων η 13χρονη κόρη του, Gianna. Ο σπουδαίος παίκτης του NBA ήταν παντρεμένος με την Vanessa Laine Bryant από το 2001 με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες, τη Natalia, τη Gianna, τη Bianka και την Capri. 

Η έντονη ομίχλη πιθανολογείται ως κύρια αιτία του μοιραίου δυστυχήματος που έπεσε στην περιοχή Καλαμπάσας. Μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν το ελικόπτερο να πετάει σε χαμηλό ύψος, καθώς και να στροβιλίζει, πριν προσκρούσει στο έδαφος και ακολουθήσει έκρηξη. Οι αρχές εξετάζουν παράλληλα, και το ιστορικό του πιλότου ενώ έγινε γνωστό πως λίγο μετά το δυστύχημα απαγορεύτηκε στα ελικόπτερα να πετούν εξαιτίας της κακής ορατότητας από την ομίχλη αλλά το δυστύχημα με τον Kobe Bryant είχε ήδη συμβεί. 

Η σπουδαία αυτή μορφή που ξεχώρισε γρήγορα στον χώρο του αθλητισμού, είχε καταφέρει σημαντικές διακρίσεις μέχρι τα 41 του έτη, αφήνοντας πίσω ιστορικές στιγμές που θα θυμόμαστε όλοι. Ο θρύλος του basket είχε κάνει ρεκόρ καριέρας 81 πόντους, το οποίο σημείωσε τον Ιανουάριο του 2006 κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς, ενώ το 2016 στο τελευταίο του παιχνίδι σε ηλικία 38 ετών και 234 ημερών σημείωσε 60 πόντους, απόδοση που αποτελεί ρεκόρ πόντων σε τελευταίο αγώνα καριέρας στο ΝΒΑ. Με αυτή τη διάκριση κατάφερε να γίνει ο γηραιότερος παίχτης που κατάφερε να πετύχει 60 πόντους.

«Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθείς να εμπνέεις τους γύρω σου ώστε να γίνονται σπουδαίοι σε αυτό που θέλουν να κάνουν»

Μάλιστα, έχει θεωρηθεί από πολλούς ο κορυφαίος παίχτης της γενιάς του (Draft 1996), της δεκαετίας του 2000 καθώς και εκ των κορυφαίων όλων των εποχών. Ο Bryant ήταν ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία του NBA με 33.643 πόντους συνολικά, έχοντας ακόμα 7.047 ριμπάουντ και 6.306 ασσίστ. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 1 βραβείο MVP της Regular Season (2008), 2 βραβεία MVP των τελικών του NBA (το 2009 και το 2010) και 5 βραβεία MVP σε All-Star Game. 

Η τελευταία συνέντευξη του Kobe Bryant 

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία του συνέντευξη δημοσιεύτηκε τρεις ημέρες πριν το τραγικό συμβάν. Ο θρύλος του NBA είχε επικεντρωθεί στο καθημερινό απαιτητικό πρόγραμμα της δουλειάς του, αλλά και στα πολλά projects με τα οποία είχε καταπιαστεί τον τελευταίο καιρό, ανάμεσα στα οποία ήταν και η συλλογή βιβλίων για τα παιδιά του, The Wizenard Series: Season One. 

«Πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς. Εγώ λατρεύω να λέω ιστορίες, μου αρέσει να εμπνέω τα παιδιά, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία που θα τους φανούν χρήσιμα στο μέλλον», ήταν μέρος από τα λόγια του Bryant που δημοσιεύτηκαν για τελευταία φορά, στο USA Today. Όπως συνέχισε ο ίδιος, 

«Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου θα πρωτοστατούν τα αθλήματα, η φαντασία και η μαγεία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Harry Potter έκαναν μωρό»! Του άρεσε πολύ επίσης, να είναι προπονητής σε παιδιά, ακριβώς επειδή παράλληλα, τα βοηθούσε στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Αποφεύγοντας να τους ασκεί έντονη κριτική, ο ίδιος είχε αναλάβει τον ρόλο του προπονητή και στην κόρη του, Gianna που έφυγε μαζί του στις 26 Ιανουαρίου, σκορπώντας ανείπωτη θλίψη σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εκδήλωσαν δημοσίως, τη λύπη τους από την απώλεια του σπουδαίου Kobe Bryan, και ο Michael Jordan. «Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ από τα τραγικά νέα. Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν το πώς νιώθω. Αγαπούσα τον Kobe, τον ένιωθα σαν τον μικρό μου αδερφό. Συνηθίζαμε να κάνουμε μαζί σπουδαίες συζητήσεις και θα μου λείψουν πολύ. Ήταν πολύ δημιουργικός, έκρυβε μέσα του μια μεγάλη δύναμη και έναν εξαιρετικό χαρακτήρα».   

Ακολουθεί το γράμμα του Kobe Bryant στο μπάσκετ, που θα μείνει ανεξίτηλο στον χρόνο...

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύτηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει, τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω. Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5... 4... 3... 2... 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe»

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ g1james11