REAL LIFE WHO

Ένας χρόνος χωρίς τον «Kaiser» της μόδας, Karl Lagerfeld


Μάρθα Κουμπάνη

19 Φεβρουαρίου 2020

Ένας χρόνος χωρίς τον «Kaiser» της μόδας, Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld, ένας από τους πιο θρυλικούς σχεδιαστές μόδας στην ιστορία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών στο Παρίσι, πριν ένα χρόνο στις 19 Φεβρουαρίου.

Ενας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές του 20ου και 21ου αιώνα και ένας άνθρωπος του οποίου η καριέρα αποτέλεσε πρότυπο και βάση για την σύγχρονη βιομηχανία της μόδας.

Ο Lagerfeld ήταν ο creative director του οίκου Chanel από το 1983 και του οίκου Fendi από το 1965, αλλά και ιδρυτής του ομώνυμου brand του. Μέχρι και σήμερα, δε σταμάτησε ούτε μία στιγμή να σχεδιάζει: 14 collections κάθε χρόνο, από couture μέχρι ready-to-wear, συνεργασίες, καμπάνιες, projects. O Γερμανός ταυτίστηκε όσο κανείς με τον γαλλικό οίκο Chanel.

Οι πολυάριθμες πτυχές της προσωπικόητας του, η μοναδική αισθητική αλλά και η απλότητά του, είναι μόνο μερικοί από του λόγους για τους οποίους ο κόσμος της μόδας τον θυμάται σήμερα και θα τον θυμάται για πάντα.

Γεννημένος στο Αμβούργο, μετακόμισε στο Παρίσι το 1952. Eνα show του Christian Dior τον ενέπνευσε να ακολουθήσει καριέρα στη μόδα.

Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός του Pierre Balmain. Το 1964 εντάχθηκε στον γαλλικό οίκο Chloe, όπου δημιούργησε ready-to-wear ενδύματα και αξεσουάρ μέχρι το 1983. 

Το 1965, εντάχθηκε στον Fendi, όπου ανέλαβε την σειρά με τις γούνες. Εκεί πειραματίστηκε με ανατρεπτικά και τολμηρά στιλ, με πολύ χιούμορ και μία δόση ειρωνείας. 

jenny.gr

Το πιο όμορφο παραμύθi κομψότητας το έγραψε στον οίκο Chanel, του οποίου ανέλαβε τα ηνία το 1983.

Παρέμεινε πιστός στην κληρονομιά του οίκου της Gabrielle(Coco) Chanel.

Οραματίστηκε συναρπαστικά σκηνικά για κάθε show του, ενώ επιμελήθηκε και φωτογράφισε ο ίδιος τις διαφημιστικές καμπάνιες Chanel από τον Ιανουάριο του 1987. Το signature look του Lagerfeld - αποκαλούσε τον εαυτό του "καρικατούρα" - με μαύρο κοστούμι με τα λευκά μαλλιά του πιασμένα σε αλογοουρά, δερμάτινα γάντια χωρίς δάχτυλα και σκούρα γυαλιά ηλίου.

«Ο Fendi είναι η ιταλική μου ταυτότητα και η Chanel η γαλλική» είχε πει, ενώ για κάθε συλλογή Chanel Métiers d'Art, επέλεγε να τιμήσει διαφορετική πόλη κάθε χρόνο.

jenny.gr

Ο Lagerfeld μοιράστηκε τη ζωή του με τον socialite Jacques de Bascher, μέχρι το θάνατό του δεύτερου το 1989. Όσο για την Choupettee, την αγαπημένη του λευκή γάτα της κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Η μόδα τιμά τον «Kaiser» της που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. 

jenny.gr