REAL LIFE WHO

Greta Garbo: Η μεγάλη ηθοποιός, η αιώνια μυστηριώδης κυρία και η «αρρενωπή, αλλά τρυφερή» ερωμένη


The Jennettes

15 Απριλίου 2020

Greta Garbo: Η μεγάλη ηθοποιός, η αιώνια μυστηριώδης κυρία και η «αρρενωπή, αλλά τρυφερή» ερωμένη

Υπήρξε μία από τις πιο γοητευτικές και διάσημες star της μεγάλης οθόνης. Ο λόγος για τη σπουδαία Σουηδή ηθοποιό του κινηματογράφου, Greta Garbo που άφησε την τελευταία της πνοή σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 1990. 

Η Greta Lovisa Gustafsson συνδύαζε μοναδικά το μυστήριο που κάνει κάθε γυναίκα γοητευτική, με έναν "απροσδιόριστο μαγνητισμό". Διακρίθηκε κυρίως, κατά τη διάρκεια της εποχής του βωβού κινηματογράφου, αλλά και κατά τη χρυσή εποχή του Hollywood. Ενσαρκώνοντας τη μοιραία ηρωίδα που στο τέλος τα θυσιάζει όλα για τον έρωτα, η Greta πέρα από το ατέρμονο υποκριτικό της ταλέντο, ήταν η γυναίκα- σύμβολο με εντυπωσιακή ομορφιά και γοητεία. Η αδιαφορία της για την κοινή γνώμη ήταν ένα επιπρόσθετο στοιχείο που εκτίναξε την καριέρα της στη σφαίρα της μοναδικότητας στην ιστορία του κινηματογράφου. 

Γεννημένη στις 18 Σεπτεμβρίου του 1905 στη Στοκχόλμη, η Greta Garbo έρχεται στον κόσμο από δύο πολύ φτωχούς γονείς. Μέχρι τα 18 της χρόνια, όπου πήρε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Garbo, με το οποίο έμελλε να γίνει διάσημη στον κόσμο του κινηματογράφου, πέρασε αρκετά δύσκολα χρόνια. Στα 14 της θα δουλέψει σε μπαρμπέρικο, στη συνέχεια πειραματίζεται στη θέση της πωλήτριας ενώ έπειτα γίνεται μοντέλο. Ως ηθοποιός εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ένα διαφημιστικό φιλμ για φούρνο. Μετά τη γνωριμία της με τον διάσημο σκηνοθέτη, Μάουριτς Στίλερ, ο οποίος της έδωσε τότε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Greta Garbo και την εκπαίδευσε στην υποκριτική του κινηματογράφου, η ίδια συνεργάζεται με την MGM, αφού ζητήθηκε από τον Στίλερ να της παραχωρηθεί ένα συμβόλαιο.

Με την MGM, η Γκρέτα Γκάρμπο θα γυρίσει 24 ταινίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: «Ο Χείμαρρος («The Torrent»,1926), «Σαρξ και Διάβολος» («Flesh and the Devil», 1927) και «Αγάπη» («Love», 1927), με τον δημοφιλέστερο τότε ηθοποιό Τζον Γκίλμπερτ, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το δικό της σ’ ένα ειδύλλιο, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα.

Η μεγάλη της επιτυχία όμως, θα έρθει το 1930, με το «Άννα Κρίστι», όταν θα ακουστεί για πρώτη φορά μέσα τις σκοτεινές αίθουσες η βαθιά, βραχνή φωνή της. Ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινίας της μεγάλης star. Έναν χρόνο αργότερα, θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Μάτα Χάρι», η οποία θα της χαρίσει τον τίτλο της πιο αινιγματικής star του Hollywood. Μάλιστα, μετά την επιμονή της να ερμηνεύσει την Άννα Καρένινα (Anna Karenina) του Λέων Τολστόι, τελικά τα καταφέρνει. Ο ρόλος της, ως καταδικασμένη εταίρα, στην ταινία Η κυρία με τις καμέλιες (Camille, 1936) θεωρήθηκε ο καλύτερος της καριέρας της.

Η θυελλώδης προσωπική ζωή της ηθοποιού-  Η "αρρενωπή, αλλά γοητευτική και τρυφερή ερωμένη"

Διανύοντας περιόδους έντονης κατάθλιψης, η Greta διακρινόταν για τα θυελλώδη πάθη της στη ζωή και μερικούς μεγάλους έρωτες που έζησε και τη στιγμάτισαν. Η πιο γνωστή σχέση της ήταν με τον ηθοποιό, Τζον Γκίλμπερτ. Πρωταγωνίστησαν μαζί για πρώτη φορά στην κλασική ταινία, Σαρξ και Διάβολος (Flesh and the Devil, 1926). H ερωτική ένταση τους στην οθόνη γρήγορα μεταφράστηκε σε ειδύλλιο εκτός οθόνης, και μέχρι το τέλος της παραγωγής, η Γκάρμπο είχε εγκατασταθεί στο σπίτι του Γκίλμπερτ.

Είχε γίνει γνωστό εκείνη την εποχή πως ο Γκίλμπερτ της έκανε πρόταση γάμου τρεις φορές, πριν δεχτεί τελικά. Όταν επιτέλους, ο γάμος κανονίστηκε το 1926, εκείνη δεν εμφανίστηκε στην τελετή. Οι φήμες για αμφιφυλοφιλία της ηθοποιού ήταν έντονες, καθώς κυκλοφορούσε έντονα πως η ίδια απολάμβανε σχέσεις με το αντρικό αλλά και το γυναικείο φύλο. Ειδικότερα, το 1931 η Garbo έκανε ερωμένη της, τη συγγραφέα και κοσμική κυρία Μερσέντες ντε Ακόστα.

"Δεν είπα ποτέ, «Θέλω να είμαι μόνη». Είπα μόνο πως «Θέλω να με αφήσουν ήσυχη» (I want to be let alone). Αυτή είναι όλη η διαφορά"

Το ζευγάρι ξεκίνησε μια περιστασιακή και άστατη σχέση, που διακοπτόταν από μακρές περιόδους, κατά τις οποίες η Garbo την αγνοούσε και περιφρονούσε τα πολλά ερωτικά γράμματά της. Μέχρι το 1960, ο δεσμός τους είχε τελειώσει, κυρίως μετά την έκθεση των προσωπικών τους συναντήσεων από την de Acosta, συμπεριλαμβανομένης και μιας γυμνόστηθης φωτογραφίας της ηθοποιού, στην επίμαχη αυτοβιογραφία της, «Εδώ Βρίσκεται η Καρδιά».

Μεταξύ των σχέσεων της που είχαν γίνει γνωστές, η Garbo είχε έναν σύντομο ερωτικό δεσμό με τη χορεύτρια, μοντέλο και ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου, Λουΐζ Μπρουκς, όπως ισχυρίζεται η τελευταία στα απομνημονεύματά της. Η ίδια περιέγραψε τη Garbo ως "αρρενωπή, αλλά γοητευτική και τρυφερή ερωμένη". Τέλος, πιθανότατα, είχε σύντομες σχέσεις με τον ηθοποιό Τζορτζ Μπρεντ, τον μαέστρο Λεοπόλδο Στοκόφσκι, τον διαιτολόγο Γκάγελορντ Χάουσερ.

Ο δρόμος προς το (τέλος) της αιώνιας δόξας

Έχοντας γίνει πια πολύ επιλεκτική με τους ρόλους της, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Greta Garbo είχε παραδεχτεί πως ο κόσμος ίσως, άλλαξε για πάντα, και πιθανότατα μαζί με αυτόν άλλαξε και εκείνη. Σταδιακά, αποσυρόταν από τον κόσμο της ψυχαγωγίας, και κινήθηκε σε μια απομονωμένη ζωή στη Νέα Υόρκη, αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση. Παρ' όλες τις προσπάθειές της να ξεφύγει από τη δημοσιότητα, ψηφίστηκε ως η «καλύτερη ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου του αιώνα» το 1950, και ανακηρύχθηκε η ομορφότερη γυναίκα που έζησε ποτέ από το Βιβλίο Γκίνες.

Το 1953, αγόρασε ένα διαμέρισμα με επτά δωμάτια στη Νέα Υόρκη, στην 52η Λεωφόρο, όπου έζησε για το υπόλοιπο της ζωής της. Ήταν γνωστή για τους μεγάλους περιπάτους της στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ντυμένη απλά, και φορώντας τεράστια γυαλιά ηλίου, αποφεύγοντας πάντα τα αδιάκριτα βλέμματα, τους παπαράτσι και την προσοχή των media.

Η θρυλική star πέθανε στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στις 15 Απριλίου του 1990, σε ηλικία 84 ετών μετά την πάλη της με την πνευμονία και τη νεφρική ανεπάρκεια. Προηγουμένως, είχε υποβληθεί σε επιτυχή θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Το κοινό θα τη θυμάται πάντα ως τη «Μάτα Χάρι», ως τη γυναίκα- σύμβολο της ομορφιάς και της γοητείας που μέσα από το μυστηριώδες πέπλο της, κατατάχθηκε στην κατηγορία των πιο επιτυχημένων γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφία: Instagram/ welovegretagarbo