REAL LIFE WHO

Albert Einstein: Τι κοινό είχε ο Γερμανός φυσικός με τους Steve Jobs, Fidel Castro, Johnny Cash, Mark Zuckerberg;


The Jennettes

18 Απριλίου 2020

Albert Einstein: Τι κοινό είχε ο Γερμανός φυσικός με τους Steve Jobs, Fidel Castro, Johnny Cash, Mark Zuckerberg;

Ο Albert Einstein έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα στις 18 Απριλίου του 1955. Ο Γερμανός φυσικός που κάποτε είχε πει πως "η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση", είχε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό χαρακτηριστικό με άλλες τέσσερις ανδρικές διάνοιες. Ποια είναι άραγε, η ομοιότητα που συνδέει τον Albert Einstein με τους Steve Jobs, Fidel Castro, Johnny Cash, και Mark Zuckerberg, προφανώς, πέρα από την κοινή τους έκδηλη ευφυία;

Οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν μεταξύ τους ένα δεύτερο κοινό, και αυτό δεν είναι άλλο από τον συγκεκριμένο τρόπο που επέλεγαν να ντύνονται κάθε ημέρα. Το γεγονός ότι δεν άλλαζαν ρούχα, απλοποιούσε κατά πολύ τον πολυσύνθετο τρόπο ζωής τους, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα από ένα οργανωμένο σύνολο αμετάβλητων κοσμοθεωριών.

Ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs δεν είναι όπως φαίνεται, ο μόνος άνδρας που θεωρούσε χάσιμο χρόνου το να ντύνεται καθημερινά με διαφορετικά ρούχα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο ιδρυτής ενός ακόμη τεχνολογικού θησαυρού, ο δημιουργός του Facebook, Mark Zuckerberg. Πολλοί θα απέδιδαν το ίδιο και απαράλλαχτο καθημερινό ντύσιμο του σε λόγους τεμπελιάς ή έλλειψης γούστου. Η απάντηση του ίδιου όμως, σε ερώτηση ενός χρήστη του Facebook, πάνω στην επιλογή του να ντύνεται κάθε ημέρα με ένα από τα πολλά ίδια γκρι μπλουζάκια που έχει στην ντουλάπα του, θεωρήθηκε από όσους είχαν παρακολουθήσει τον λόγο του, ως "σημάδι ιδιοφυΐας".

Αν και ο ίδιος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ενστερνίζεται την άποψη, η οποία κάνει τη ζωή του πολύ απλή, ώστε να μη χρειάζεται να παίρνει αποφάσεις, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται για κάτι άλλο, πέρα από αυτό που υπηρετεί. "Φορώντας καθημερινά τα ίδια ρούχα, παίρνοντας το ίδιο πρωινό, και φεύγοντας από το σπίτι την ίδια ώρα, είσαι σε θέση να απελευθερώσεις τεράστιες ποσότητες γνωστικής δύναμης". Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος λέει, "Κάνοντας με αυτόματο τρόπο πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής, έχουμε τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε το μυαλό μας και να το αφήσουμε να προχωρήσει σε πραγματικά ενδιαφέροντα πεδία δράσης".

"Αν ακολουθείς μια ρουτίνα, απελευθερώνεται η ανθρώπινη φαντασία", αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Mark. "Αν καταναλώσω την ενέργεια μου σε πράγματα που είναι ανόητα ή επιπόλαια, νιώθω ότι δεν θα κάνω σωστά τη δουλειά μου". Έναν παρόμοιο τρόπο αντίληψης φαίνεται πως ακολουθούσαν κατά το παρελθόν, και άλλες ανδρικές φιγούρες, που είχαν ξεχωρίσει για τη δράση και την προσωπικότητα τους. Οι λιτές ενδυματολογικές επιλογές είναι πράγματι, αποκαλυπτικό σημάδι ιδιοφυΐας;

Πέρα από τον Steve Jobs, ο Albert Einstein φορούσε πολλές εκδοχές ενός ίδιου γκρι κοστουμιού, και διατηρούσε πάντα το "τρελό και ιδιόρρυθμο" στυλ στα μαλλιά του, διασφαλίζοντας ότι η δύναμη του μυαλού του μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο σε θέματα, όπως το πώς να θεμελιώνει αρχές για πυρηνικά όπλα.

Μελετώντας το στιλιστικό προφίλ του Steve Jobs, ο ίδιος είχε προσπαθήσει να πείσει τους ίδιους τους υπαλλήλους του να φορούν μια συγκεκριμένη φόρμα στην εταιρεία, σχεδιασμένη από τον Issey Miyake. Όταν η πρότασή του απορρίφθηκε, ο ίδιος δεν δίστασε να ζητήσει από τον ίδιο σχεδιαστή να του φτιάξει 100 μαύρα ζιβάγκο, τα οποία θα φορούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.

"Τζιν παντελόνι, μαύρο ζιβάγκο και μια αυτάρεσκη αίσθηση αυτοϊκανοποίησης". Με αυτές τις λέξεις, περιγράφονταν οι επιλογές που συνόδευαν τις δημόσιες εμφανίσεις του Steve Jobs. Το επαναστατικό κίνημα που έκανε πρωθυπουργό της Κούβας το 1959, τον Fidel Castro, εκφραζόταν μέσα από ένα μόνιμο στυλ. Τα γένια και το πούρο ήταν αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινής του εμφάνισης, γνωρίσματα που κατά πολλούς, συνόδευαν την εξαθλίωση από τις αλλεπάλληλες μάχες.

Ο Αμερικανός τραγουδιστής της country μουσικής και ένας από τους πιο σπουδαίους μουσικούς του 20ου αιώνα, Johnny Cash, ήταν γνωστός ως "ο άνδρας με τα μαύρα". Ο τίτλος που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σε σχετικό άρθρο, είναι: "Μαύρο πουκάμισο, μαύρο παντελόνι, μαύρο γιλέκο στο σύνολο μιας σκοτεινής σαγηνευτικής ομορφιάς".

Ακόμη, και το αμερικανικό μουσικό συγκρότημα, Ramones, που θεωρείται ως η πρώτη πανκ- ροκ μπάντα, στις καθημερινές εμφανίσεις φορούσε απαραίτητα μπλουζάκι, μαύρο δερμάτινο μπουφάν και ένα συγκεκριμένο είδος τζιν παντελονιού.

Ρούχα απαράλλαχτα, ή παρόμοια κάτω από ένα συγκεκριμένο στυλ εξέφραζαν και εκφράζουν την άποψη πως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ασχολείται κανείς στην καθημερινότητα του, από τα ρούχα μιας ντουλάπας. Η άποψη αυτή, ίσως μας συμφέρει όσο μένουμε σπίτι,μέχρι τη μέρα που θα μπορούμε και πάλι να ντυνόμαστε με την παλιά καλή μας διάθεση!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ alberteinstein