REAL LIFE WHO

Αμαλία Μεγαπάνου: H γυναίκα- σύμβολο μιας εποχής με την αξέπεραστη κομψότητα και το αστείρευτο ταλέντο


The Jennettes

2 Ιουνίου 2020

Αμαλία Μεγαπάνου: H γυναίκα- σύμβολο μιας εποχής με την αξέπεραστη κομψότητα και το αστείρευτο ταλέντο

Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν πολλά περισσότερα από το σύμβολο μίας εποχής. Ήταν μία γυναίκα με διακριτικό αλλά δυναμικό τρόπο ζωής, μία μορφή αιώνιου σεβασμού και αξεπέραστης κομψότητας.

Η είδηση του θανάτου της προκαλεί θλίψη στο πανελλήνιο, καθώς η προσωπικότητά της αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία. Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν μία σπουδαία συγγραφέας ενώ πολλοί ταύτισαν τη μορφή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς υπήρξε πρώην σύζυγός του. Η κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου παντρεύτηκε το 1951 με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Μεγαπάνου τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60.

Το χρονικό του γάμου της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Στα 22 της χρόνια, η Αμαλία Μεγαπάνου παντρεύεται τον δυναμικό πολιτικό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, που κατακλύζεται από αμέτρητες θαυμάστριες γύρω του. Η κομψότητα του ζευγαριού ήταν αξιοζήλευτη και οι λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις τους αποτέλεσαν πρότυπο για πολλούς της εποχής. Ο γάμος τους διήρκεσε έως το 1972, όταν αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο.

Αιτία του διαζυγίου ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν τόσο κομψή, που πολλοί την παραλλήλιζαν με τη Jackie Kennedy. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε φωτογραφηθεί με τον John Kennedy, αποτελώντας τον πρώτο ξένο ηγέτη που συνάντησε ως νεοεκλεγείς πρόεδρος ο Kennedy, αλλά τα φώτα φυσικά είχε κλέψει με την εμφάνιση της, η Αμαλία.

Η σχέση της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όπως προαναφέρθηκε, ήταν αρκετά δύσκολη με πολλές δοκιμασίες. Ο Κ. Καραμανλής της είχε πει μάλιστα, «σκάσε, Αμαλία!», που έμεινε στην ιστορία ενώ εκείνη στεκόταν πλάι του στο μπαλκόνι από όπου ο ίδιος θα έβγαζε λόγο. Η φράση ακούστηκε από το μικρόφωνο. 

Μετά το διαζύγιό της με τον Κ. Καραμανλή παντρεύτηκε, στις 17 Μαΐου 1973, το μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας. Με δωρεά της, η Αμαλία Μεγαπάνου παραχώρησε τη συλλογή του πατέρα της, Αναστασίου Κανελλόπουλου, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

https://youtu.be/YbAWW3o5BY8

Τα παιδικά χρόνια, η παιδεία και τα σημαντικά βιβλία που άφησε πίσω

Η Αμαλία Κανελλοπούλου, μετά Καραμανλή και κατόπιν Μεγαπάνου ήταν γεννημένη στην Αθήνα του 1929, κόρη του φαρμακοποιού που έγινε υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ανιψιά του πολιτικού, ακαδημαϊκού, φιλοσόφου και συγγραφέα, του γνωστού και ως «Νέστωρος της πολιτικής», Παναγιώτη Κανελλόπουλου, εγγονή της αδελφής του πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη. 

Η οικογένειά της επικεντρώθηκε πολύ στην παιδεία της, καθώς από τα παιδικά της χρόνια είχε μπροστά της ένα τεράστιο θησαυρό που δεν ήταν άλλος από τεράστιες και πλούσιες βιβλιοθήκες. Οι  γνώσεις της άρχισαν να γίνονται ένα από τα πιο ισχυρά της όπλα ενώ σύντομα θα εξελιχθεί σε μια σημαντική συγγραφέα της εποχής της.Τα βιβλία που γράφει, θα μείνουν ζωντανά στην ιστορία, ενώ παράλληλα δημιουργεί και εξαιρετικά παραμύθια για παιδιά. Η ίδια επικοινωνεί μαζί τους με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο, που πολλοί άρχισαν να μιμούνται. 

Η λιτή εμφάνιση σύνωνυμο της διαχρονικής κομψότητας 

Η Αμαλία Καραμανλή σε κάθε της εμφάνιση ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη αλλά λιτή. Χωρίς πολλά κοσμήματα και επιλέγοντας συνήθως μεσάτα φορέματα, η Αμαλία Μεγαπάνου κερδίζει δικαιωματικά τον τίτλο της διαχρονικά κομψής γυναίκας που δεν χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις στο στιλ της, προκειμένου να διακριθεί. Η ίδια έκανε μερικές από τις πιο κομψές εμφανίσεις, που λειτουργούν ως μιμητικό πρότυπο για τις υπόλοιπες γυναίκες της εποχής. Χωρίς υπερβολές και άγχος για να εντυπωσιάσει, το κατάφερνε σχεδόν πάντα σε κάθε της εμφάνιση.

"Η Αθηναία που ήξερε να ντυθεί", όπως είχε σχολιάσει σε συνέντευξή του ο Βασίλης Ζούλιας, διακρινόταν από υψηλή αισθητική, ενώ διακατεχόταν από ελεύθερο πνεύμα. Η συνολική της μορφή θα μένει αιώνια ζωντανή και θα αποτελεί παντοτινό πρότυπο μίμησης για πολλές γυναίκες, που υμνούν το μεγαλείο της ομορφιάς και της κομψότητάς της.