REAL LIFE WHO

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον πιο έξυπνο άνθρωπο που έζησε ποτέ πάνω στη Γη


Έλενα Κρητικού

13 Ιουνίου 2020

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον πιο έξυπνο άνθρωπο που έζησε ποτέ πάνω στη Γη

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε πως ο Albert Einstein είχε IQ 160, o Isaac Newton 190 και ο Marc Zuckerburg 152. Όμως, οι περισσότεροι αγνοούμε ότι κάποτε επηρέασε την ανθρωπότητα ένας εξαιρετικός μαθηματικός, ο William James Sidis με IQ, που έφτανε κάπου μεταξύ 250 και 300. 

Ως χαρισματικό παιδί, ο Sidis μεγαλώνοντας, υπήρξε ο πιο έξυπνος άνθρωπος επάνω στη Γη με πολλαπλές αρετές και ταλέντα, που παρέμειναν ωστόσο στην αφάνεια. Πέρα από ένας σπουδαίος μαθηματικός, ο William James Sidis υπήρξε κι ένας χαρισματικός συγγραφέας. Το BrightSide θέλησε πρόσφατα, να ρίξει φως στην προσωπικότητά του ανθρώπου, που γεννήθηκε στις 1 Απριλίου του 1898, και ο δείκτης ευφυίας του έμοιαζε με... πρωταπριλιάτικο ψέμα!

https://instagram.com/p/B-Um6afAwQ9/

1. Στην ηλικία των 8, μιλούσε 8 γλώσσες

Όσα τα χρόνια της ζωής του, τόσες και οι γλώσσες, τις οποίες άρχισε να μαθαίνει άπταιστα! Ο William γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1898 ενώ ο πατέρας του ήταν ένας εξαιρετικός ψυχολόγος, που είχε αποφοιτήσει με τέσσερα διπλώματα από το Harvard. Και οι δύο του γονείς ήταν ευφυείς, ωστόσο ο δείκτης ευφυίας του γιου τους έμελλε να ξεπεράσει πολύ το συνηθισμένο.

https://instagram.com/p/CBGz00qghGm/

Αρκεί να αναφερθεί πως ήταν μόλις 18 μηνών, όταν άρχισε να διαβάζει με ευκολία τους New York Times. Στην ηλικία των 8, μπορούσε να μιλάει λατινικά, ελληνικά, γαλλικά, ρωσικά, γερμανικά, εβραϊκά, τουρκικά και αρμενικά ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του μπορούσε να μιλάει 40 γλώσσες!

2. Ήταν το πιο νεαρό άτομο που κατάφερε ποτέ να μπει στο Harvard

Ο πατέρας του προσπάθησε να γράψει τον William στο Harvard στην ηλικία των 9 ετών, αλλά ήταν πολύ μικρός για να γίνει δεκτός. Δύο χρόνια μετά όμως, το πανεπιστήμιο τον δέχτηκε με αποτέλεσμα ο ίδιος να γίνει δεκτός εκεί το 1909.

https://instagram.com/p/B-ysNQ-gsEH/

Μόλις έναν χρόνο μετά, ήταν τόσο καλός στα μαθηματικά που ξεκίνησε τις διαλέξεις μαζί με τους καθηγητές του, αποκτώντας τον τίτλο του "χαρισματικού" παιδιού. 

3. Ζούσε μια ερημική ζωή

Η φήμη, ειδικά αν έρχεται από πολύ νωρίς στη ζωή σου, μπορεί να σε κάνει να θέλεις να απομονωθείς. Αυτό φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση του William ακριβώς μετά την αποφοίτησή του, όπου δημοσιογράφοι τον είχαν ρωτήσει πώς φανταζόταν την "τέλεια" ζωή. Εκείνος τότε απάντησε πως η απάντηση βρισκόταν στην απομόνωση και την ερημική ζωή. 

https://instagram.com/p/B-NXfr5AkdU/

4. Είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση

Για λίγο διάστημα, δίδασκε μαθηματικά στο Ινστιτούτο Rice στο Τέξας, αλλά κάποια στιγμή στα 21 του συνελήφθη στη Βοστώνη ενώ συμμετείχε στη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, για επεισόδια και για επίθεση σε αστυνομικό. Ωστόσο, καμία από τις κατηγορίες δεν ήταν αληθινή. 

Ο ίδιος θέλησε να ζήσει πιο απομονωμένα στη ζωή του, όπως προαναφέρθηκε, κάνοντας απλές δουλειές για εκείνον, όπως λογιστής. Όταν οι συνάδελφοί του κατάλαβαν ποιος είναι, αποφάσισε να παραιτηθεί. «Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να διαχειρίζομαι μια αριθμομηχανή, αλλά δεν με αφήνουν ήσυχο», είχε δηλώσει κάποια στιγμή.

https://instagram.com/p/B2Ulxd4IfNd/

5. Απεβίωσε μόλις στην ηλικία των 46 ετών

Ο William πέρασε τη ζωή του μόνος και απένταρος. Έκανε πολλές δουλειές μακριά από την οικογένειά του για να τα βγάλει πέρα ενώ πέθανε στην ηλικία μόλις των 46 ετών το 1944, από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο πιο έξυπνος άνθρωπος που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη παρέμεινε στην αφάνεια, καθώς έτσι επιθυμούσε αλλά αναμφίβολα, επηρέασε σημαντικά με τη δράση και την ευστροφία του την ανθρωπότητα. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ william.james1898