REAL LIFE WHO

Νεσλιχάν Κιοσέ: Η πρώτη γυναίκα οδηγός στο ΚΤΕΛ Κομοτηνής εμπνέει και σπάει τα γυναικεία στερεότυπα


Έλενα Κρητικού

24 Ιουνίου 2020

Νεσλιχάν Κιοσέ: Η πρώτη γυναίκα οδηγός στο ΚΤΕΛ Κομοτηνής εμπνέει και σπάει τα γυναικεία στερεότυπα

Μπορεί να είναι 22 ετών, αλλά έχει πολλούς λόγους να νιώθει υπερήφανη για τον εαυτό της, καθώς το επάγγελμα που έχει επιλέξει, απαιτεί ιδιαίτερη ωριμότητα, την οποία και κατέχει.

Ο λόγος για τη Νεσλιχάν Κιοσέ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας οδηγός στο Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής και κάθε πρωί οδηγεί περίπου 17 χιλιόμετρα από το χωριό της, το Νέο Καλλυντήριο του Δήμου Αρριανών, στη Ροδόπη, για να πάει στην Κομοτηνή. 

Έχοντας αποκτήσει άριστες σχέσεις με τους καθημερινούς επιβάτες, η νεαρή Μουσουλμάνα οδηγός αποτελεί πρότυπο για κάθε γυναίκα, που τολμάει να κυνηγήσει το όνειρό της, ακόμη και αν αυτό ανήκει σε ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Το να είναι μια γυναίκα, οδηγός σε ΚΤΕΛ, σίγουρα απαιτεί υψηλές αντοχές και δυναμισμό, που κανείς αποκτά με το πέρασμα του καιρού, επάνω στο τιμόνι. Η Κιοσέ όμως, φαίνεται πως συνδυάζει πολλές αρετές, που αποδεικνύουν πως τελικά η αγάπη και το μεράκι στη δουλειά μπορούν να οδηγήσουν σε μια ωφέλιξη εξέλιξη και σταθεροποίηση όλων εκείνων που κανείς ονειρεύεται. 

Το όνειρο της Κιοσέ φαίνεται πως έγινε αληθινό, και υποθέτουμε πως είχε χτιστεί από την παιδική της ηλικία, για να είναι τόσο δυνατό. Καθημερινά, η ίδια διασχίζει αποστάσεις και πορεύεται με οδηγό το ισχυρότερο θέλω της, που την έκανε γρήγορα να αναδειχθεί σε μια εξαιρετική οδηγό, χαρίζοντάς της άμεση πρόσληψη στα ΚΤΕΛ Κομοτηνής. Το παράδειγμά της έγινε πριν λίγο καιρό, πηγή έμπνευσης και μέσα από σχετική ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όπως έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Δημοκρατίας, «Εύχομαι το παράδειγμα της Νεσλιχάν, με την οποία συναντήθηκα και συνομίλησα στην Κομοτηνή, να εμπνεύσει και άλλα κορίτσια».

Κι έτσι ακριβώς, θα έπρεπε να είναι. Το παράδειγμά της αποτελεί σίγουρα, μιμητικό πρότυπο για πολλές γυναίκες, που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο των ονείρων τους, όσο κι αν κάποιες εξωτερικές φωνές υψώνονται σαν εμπόδια μπροστά σε κάθε προσωπική επιθυμία. Η Νεσλιχάν έκανε πραγματικότητα το όνειρό της και κατάφερε να βλέπει τον εαυτό της στο τιμόνι, διαλύοντας κάθε ταμπού και στερεότυπο, που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση στη σύγχρονη εποχή. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ neslihanks_