REAL LIFE WHO

Jeanne Baret: Η ιστορία πίσω από την πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης


The Jennettes

27 Ιουλίου 2020

Jeanne Baret: Η ιστορία πίσω από την πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης

Η Jeanne Baret γεννήθηκε, σαν σήμερα, το 1740, στην κεντρική Γαλλία και το doodle της Google είναι αφιερωμένο σε εκείνη.

Σήμερα συμπληρώθηκαν 280 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης γυναίκας που έκανε τον περίπλου της γης. Η Baret ήταν εξερευνήτρια και βοτανολόγος. Χάρη στην ανατροφή της έγινε πολύ ικανή στον εντοπισμό φυτών και αναγνωρίστηκε ως ειδικός στη Φυτική Ιατρική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται για τον γνωστό βοτανολόγο, Philibert Commerson.

https://instagram.com/p/CDIoyprA13U/

Όταν η Γαλλία οργάνωσε τον πρώτο περίπλου της Γης, το 1765, ο Commerson προσκλήθηκε ως βοτανολόγος της ομάδας. Οι γαλλικοί νόμοι απαγόρευαν τις γυναίκες σε πλοία, οπότε για να συμμετάσχει η Baret εμφανίστηκε ως άνδρας. Το ζευγάρι συνέλεξε πάνω από 6.000 δείγματα φυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στην Ταϊτή το πλήρωμα την ανακάλυψε και αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει στο σκάφος, έως ότου το πλοίο επέστρεφε στη Γαλλία. 

Καθώς το ζευγάρι έψαχνε άγνωστα βότανα, οι ιθαγενείς παρατήρησαν ότι δεν επρόκειτο για δύο άνδρες, αλλά για έναν άνδρα και μία μεταμφιεσμένη γυναίκα. Την πληροφορία αυτή ίσως να μην την είχε μάθει ποτέ ο πλοίαρχος του «Ετουάλ» εάν δεν έπαιρνε μαζί του τον Ταϊτινό Αουτορού, τον οποίο ήθελε να παρουσιάσει στον Λουδοβίκο και στην υψηλή κοινωνία του Παρισίου ως χαρακτηριστικό δείγμα των αυτοχθόνων του νησιού.

https://instagram.com/p/CDIdIhpJFri/

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο επικεφαλής της αποστολής Λουί Αντουάν ντε Μπουγκενβίλ δεν τιμώρησε τη Baret, αλλά λέγεται ότι της έδωσε και συγχαρητήρια για το θάρρος της. Ο σύζυγος της Baret για να τον ευχαριστήσει ονόμασε προς τιμήν του ένα φυτό που ανακάλυψε στη Βραζιλία, τη γνωστή μας βουκαμβίλια. Το ταξίδι της Baret ολοκληρώθηκε στον Μαυρίκιο – όταν η αποστολή έφτασε εκεί ο σύζυγός της ήταν ήδη βαριά άρρωστος.

Η Jeanne Baret πέθανε στις 5 Αυγούστου 1807 σε ηλικία 67 ετών.