REAL LIFE WHO

Barbara Hepworth: Η ιστορία πίσω από τη σπουδαία γλύπτρια που τιμάται από το σημερινό doodle της Google


The Jennettes

25 Αυγούστου 2020

Barbara Hepworth: Η ιστορία πίσω από τη σπουδαία γλύπτρια που τιμάται από το σημερινό doodle της Google

Στη σπουδαία Βρετανίδα γλύπτρια Barbara Hepworth είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Η δουλειά της Barbara Hepworth αποτελεί ακόμα και σήμερα παράδειγμα του μοντερνισμού και ιδιαίτερα του σύγχρονου γλυπτού.

Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες καλλιτέχνες της γενιάς της από την Αγγλία, που πέτυχε διεθνή καριέρα.

https://instagram.com/p/CDg78SEnAz1/

Η Barbara Hepworth γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1903 στη Βρετανία. Η μικρή έδειξε από νωρίς το ταλέντο της στις τέχνες και ήδη σε ηλικία 12 ετών ήταν κάτοχος αρκετών μουσικών βραβείων. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Τέχνης του Λίντς και στη συνέχεια κέρδισε μια ακόμα υποτροφία για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου. Η τρίτη υποτροφία που κέρδισε την έστειλε για σπουδές στη Φλωρεντία. Εκεί έμαθε από τον Giovanni Ardini πώς να σκαλίζει το μάρμαρο. Εκεί αναπτύχθηκε και ο μεγάλος έρωτας με τον επίσης γλύπτη, John Skeaping με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο.

https://instagram.com/p/CCKcDOFhkRC/

Η Hepworth άρχισε να γίνεται ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της γλυπτικής και επηρέασε με το έργο της πολλές καλλιτεχνικές κινήσεις που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια.

https://instagram.com/p/CEQyZ7OHJhW/

Το 1950 έργα της εκτέθηκαν στο βρετανικό περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας. Μετά τον χωρισμό της από τον δεύτερο άνδρα της η Χέπγουορθ σταμάτησε να δουλεύει με την πέτρα και το ξύλο και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα από χαλκό και πηλό. Παράλληλα, προς το τέλος της καριέρας της πειραματίστηκε και με τη λιθογραφία.

Η Hepworth βρήκε φρικτό θάνατο στις 20 Μαΐου 1975, σε ηλικία 72 ετών, όταν ξέσπασε φωτιά στο στούντιό της.