REAL LIFE WHO

Locusta: Η πρώτη γυναίκα serial killer που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία


Έλενα Κρητικού

18 Σεπτεμβρίου 2020

Locusta:  Η πρώτη γυναίκα serial killer που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία

"Επρόκειτο για μία από τις πιο μοχθηρές γυναίκες της εποχής με εξαιρετική ικανότητα και τέχνη στο να φτιάχνει δηλητήρια. Βοήθησε τον Νέρωνα να δηλητηριάσουν τον ανήλικο Βρεταννικό, που είχε αποκτήσει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος με τη Μεσσαλίνα", είναι τα όσα αναφέρονται σε ποίημα του 2ου αιώνα από τον σπουδαίο Ρωμαίο ποιητή, Ιουβενάλη για τον πρώτο serial killer, που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία και ήταν γένους θηλυκού. 

Η Locusta και η φιλόδοξη Αυτοκράτειρα, Αγριππίνα

Ο λόγος για την περιβόητη Locusta, η οποία έμεινε στην ιστορία για τις δολοφονίες των ανδρών με δηλητήριο. Την αδίστακτη γυναίκα, που πολλοί χαρακτηρίζουν σήμερα ως η Μαύρη Χήρα της Ρώμης, προσέλαβε κάποτε η Αυτοκράτειρα Αγριππίνα, που ήταν η δεύτερη σύζυγος και ανιψιά του Κλαύδιου. Η τελευταία με τη βοήθεια της Locusta, ήταν αυτή που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο! Η Αγριππίνα ήταν μια γυναίκα πλούσια και αρεστή στο ανδρικό φύλο και αποφάσισε να καταστρώσει ένα δαιμονικό σχέδιο για την εξόντωση του συζύγου της, ο οποίος, όσο τυχερός στάθηκε στο αξίωμά του, τόσο άτυχος στάθηκε στην επιλογή των συζύγων του.

Η Αυτοκράτειρα προσέλαβε λοιπόν, τη Locusta για να σκοτώσει τον Κλαύδιο ώστε να γίνει αυτοκράτορας, ο γιος της, Νέρωνας. Το σχέδιο εξόντωσης στην ουσία, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την ίδια. Όταν η Σύγκλητος ψήφισε νόμο, που επέτρεπε τον γάμο μεταξύ θείου και ανιψιάς, και ο Κλαύδιος μπόρεσε να παντρευτεί την Αγριππίνα, η ίδια άρχισε να υφαίνει τον ιστό της με μεγάλη μαεστρία. Κατ' αρχήν, πάντρεψε τον μόλις 12χρονο Νέρωνα με την Οκταβία, την κόρη του Κλαύδιου και της Μεσσαλίνας.

Επωφελούμενη από την εξουσία της, το 51 μ.Χ., έπεισε τον Κλαύδιο να αποκληρώσει το δικό του γιο, τον Βρεταννικό, και να υιοθετήσει τον Νέρωνα. Όταν ο έφηβος έφτασε σε ηλικία να βασιλέψει, η Αγριππίνα ανέλαβε και πάλι πρωτοβουλία. Φρόντισε να δηλητηριάσει τον Κλαύδιο με ένα πιάτο μανιτάρια με τη βοήθεια φυσικά, ενός δηλητηρίου με την εγγύηση της Locusta. Έτσι, ο Νέρωνας ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας σε ηλικία 17 ετών.

Οι αυτοκρατορικοί φόνοι και η καταγραφή της στη λίστα των serial killers

Όταν ο Κλαύδιος πέθανε, Ο Νέρωνας την αποφυλάκισε, και την προσέλαβε για να δηλητηριάσουν τον Βρεταννικό, θετό του αδερφό που αποτελούσε κίνδυνο για την εξουσία του. Για χρόνια η Locusta, έχοντας στο πλευρό της τον αυτοκράτορα, παρέμενε προστατευμένη μέχρι που ο Νέρωνας αυτοκτόνησε, και ως προστατευόμενη ενός μισητού αυτοκράτορα, πολύ γρήγορα ορίστηκε να εκτελεστεί, καθώς στο ιστορικό της είχαν καταγραφεί αρκετοί φόνοι ανδρών.

Η Locusta, αποτελεί σύμφωνα με τους εγκληματολόγους, την πρώτη καταγεγραμμένη serial killer στην ιστορία. Γεννημένη στη Γαλατία, (σημερινή Γαλλία), είχε εκπαιδεύσει τον εαυτό της στη μίξη συστατικών, που δημιουργούσαν τα πιο ισχυρά δηλητήρια. Η μοχθηρή γυναίκα, διακρίθηκε γρήγορα για τις εξοντωτικές της ικανότητες, οπότε πολλοί Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη φήμη της για να εξοντώνουν αντιπάλους και να παίρνουν την εξουσία, εξαλείφοντας κάθε ίχνος ενοχής πίσω από έναν υποτιθέμενο "φυσικό" θάνατο. 

Η Locusta ήξερε πολύ καλά την "τέχνη" της οπότε είχε γίνει περιζήτητη στο ρωμαϊκό βασίλειο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που την προσλάμβαναν με αμοιβή. Έχοντας πλούσιους υποστηρικτές, η πρώτη γυναίκα- serial killer, που είχε προκαλέσει τον θάνατο, τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, έγινε πλούσια μετά τη δολοφονία του ανήλικου Βρεταννικού. Το γεγονός ότι η ίδια σκότωσε έναν Ρωμαίο Αυτοκράτορα και τον γιο του, την έκανε να καταγραφεί στη λίστα των φυλακισμένων με ένα αρκετά υψηλό δημόσιο προφίλ, όπως και να μπει πρώτη στην καταγραφή των serial killers σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: medium.com