REAL LIFE WHO

Anna Karina: Η ιστορία πίσω από τη μούσα του Godard και όλοι οι λόγοι που την ανέδειξαν σε κορυφαίο σύμβολο της Nouvelle Vague


The Jennettes

22 Σεπτεμβρίου 2020

Anna Karina: Η ιστορία πίσω από τη μούσα του Godard και όλοι οι λόγοι που την ανέδειξαν σε κορυφαίο σύμβολο της Nouvelle Vague

Σαν σήμερα, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1940, γεννήθηκε μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές φυσιογνωμίες του γαλλικού κινηματογράφου, η Anna Karina.

Με χαρακτηριστική φιγούρα και ανεπιτήδευτο στιλ, η εμβληματική ηθοποιός του γαλλικού νέου κύματος, έγινε σύντομα το κορυφαίο σύμβολο της Nouvelle Vague. Γεννημένη στη Δανία με το όνομα Hanne Karin Bayer, η Anna ήξερε από την παιδική της ηλικία, ότι θα ασχοληθεί με την υποκριτική και γι' αυτό στην ηλικία των 17 ετών, το έσκασε από το σπίτι της για να κυνηγήσει το όνειρό της, πηγαίνοντας στο Παρίσι. 

Η ίδια ξεκίνησε δειλά να κάνει καριέρα ως μοντέλο, κάνοντας τα πρώτα της βήματα σε διαφημιστικά της εποχής ενώ άρχισε να κάνει οντισιόν και για ταινίες. Εκείνη την περίοδο λοιπόν, γνώρισε και τον Jean-Luc Godard, όπου η γνωριμία τους ήταν καθοριστική. Ο πρώτος ρόλος που της δόθηκε, ήταν για την ταινία «Με Κομμένη την Ανάσα» αλλά η Karina αρνήθηκε εξαιτίας μιας γυμνής σκηνής.

https://instagram.com/p/BwKUAcgHihl/

Η συνέχεια της καριέρας της ήταν πιο λαμπρή καθώς έπαιξε στο «Le Petit Soldat» και κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το «Η Γυναίκα Είναι Γυναίκα». Η ταινία αυτή ήταν και η αρχή της σχέσης τους, αφού από εκεί και έπειτα έγινε μούσα και σύζυγός του. Μετά από τρεις μήνες γυρισμάτων για την ταινία The Little Soldier και κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, στο οποίο ήταν συγκεντρωμένοι όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας, ο Godard έδωσε ένα σημείωμα στην τότε δεσμευμένη Anna, λέγοντάς της ότι την αγαπάει και θέλει να συναντηθούν το βράδυ σε ένα καφέ οι δυο τους.

https://instagram.com/p/Bv-0ncTlucP/

Η Anna, αν και δεσμευμένη, παράτησε το ίδιο βράδυ τον σύντροφό της και τον συνάντησε. Έκτοτε ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας, μία ρομαντική σχέση που δημιούργησε και ένα δυνατό κινηματογραφικό ντουέτο. Ο Godard μέσα από τους ρόλους που έδινε στην αγαπημένη του, κατάφερε να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα και έναν ιδιαίτερο τύπο, που ακόμη και σήμερα, εμπνέει πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τα μαλλιά της, το μακιγιάζ της αλλά και το ντύσιμό της είναι σημεία αναφοράς μέχρι και σήμερα στον κόσμο της ομορφιάς και της μόδας. Ειδικά, το hair look της αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της με πολλές διάσημες της εποχής να θέλουν να τη μιμηθούν.

https://instagram.com/p/BwPZ-NtBlJp/

Ο Godard ήταν πολύ αφοσιωμένος στη δουλειά του και είχε την τάση να χάνεται για καιρό με αποτέλεσμα η Anna να αισθάνεται ότι η τέχνη είναι πάνω από όλα για εκείνον. Έτσι, η σχέση τους τελείωσε άδοξα περίπου 7 χρόνια μετά, ωστόσο παρέμειναν για πολλά χρόνια φίλοι αφού η αμοιβαία αγάπη τους δεν έσβησε ποτέ.

Αυτός ο καλλιτεχνικός έρωτας δημιούργησε μια γυναίκα- σύμβολο για τον γαλλικό κινηματογράφο αλλά και για όλες τις γυναίκες, που θαυμάζουν την ανεπιτήδευτη φινέτσα και την αισθητική της Anna Karina. Η μούσα του Godard θα παραμένει μια πηγή έμπνευσης μέσα από τις ταινίες, που πρωταγωνίστησε και ξεχώρισε τόσο για το ταλέντο της όσο και την ομορφιά της, τον ορισμό της γαλλικής φινέτσας. Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή στις 14 Δεκεμβρίου του 2019, μένοντας για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη του κοινού που την αγάπησε. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ belle_de_jour_60s