REAL LIFE WHO

Τα τελευταία λόγια 5 διάσημων προσωπικοτήτων πριν φύγουν από τη ζωή


Έλενα Κρητικού

2 Οκτωβρίου 2020

Τα τελευταία λόγια 5 διάσημων προσωπικοτήτων πριν φύγουν από τη ζωή

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια ήταν τα τελευταία λόγια διάσημων προσωπικοτήτων λίγο πριν φύγουν από τη ζωή; Με ποιες λέξεις αποχαιρέτησαν τον κόσμο και τι ήταν αυτό που αναζήτησαν για τελευταία φορά χωρίς να το γνωρίζουν; Είτε ειπώθηκαν δημοσίως είτε μέσα σε κάποιο απομονωμένο δωμάτιο, οι τελευταίες φράσεις πολλών γνωστών προσώπων έχουν καταγραφεί στην ιστορία, επηρεάζοντας μέχρι σήμερα την ανθρωπότητα. 

Jane Austen: "Δεν θέλω τίποτα άλλο πέρα από τον θάνατο"

Στις 18 Ιουλίου του 1817, η Jane Austen πεθαίνει στο Winchester της Αγγλίας μετά από πολύμηνη επώδυνη αρρώστια. Όντας άσημη και χωρίς ιδιαίτερη οικονομική άνεση, θα δυσκολευόταν ίσως, και η ίδια να πειστεί πως κάποια μέρα θα συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους πιο πολυδιαβασμένους μυθιστοριογράφους στην ιστορία της λογοτεχνίας. Η αδερφή της, Cassadra κατέγραψε μερικές από τις τελευταίες στιγμές της 41χρονης μόλις Jane, και τις συμπεριέλαβε μέσα σε ένα γράμμα προς την ανιψιά της Austen, Fanny Knight. 

jenny.gr

Photo: Britannica

Όπως έγραψε: "Όταν τη ρώτησα εάν ήθελε κάτι άλλο, η απάντησή της ήταν πως δεν ήθελε τίποτε άλλο πέρα από τον θάνατο και κάποιες από τις λέξεις της ήταν οι παρακάτω, Θεέ μου, δώσε μου υπομονή, και προσευχήσου για εμένα". Με αυτά τα λόγια, η Jane αποχαιρέτησε τον κόσμο αφήνοντας πίσω της αγαπημένους ήρωες της Βικτωριανής Εποχή και τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα, όπως είναι η Λογική και ευαισθησία, Περηφάνια και προκατάληψη. 

Marie Antoinette: "Συγχωρήστε με, κύριε. Δεν το έκανα επίτηδες"

Στις 16 Οκτωβρίου του 1793, λίγο πριν αποκεφαλιστεί δημόσια στη γκιλοτίνα από φιλελεύθερους επαναστάτες κατά τη γαλλική επανάσταση, η Marie Antoinette φαίνεται πως είπε πριν την εκτέλεσή της, "Συγχωρήστε με, κύριε. Δεν το έκανα επίτηδες", όταν ανεβαίνοντας στη γκιλοτίνα σκόνταψε στο πόδι κάποιου. Της αποδίδεται επίσης, η θρυλική φράση: «Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι», αν και κατά μία άλλη εκδοχή δεν το είχε πει η ίδια, αλλά η φράση κυκλοφορούσε σε διάφορα έντυπα ήδη από το 1760. Η ίδια ξόδευε κάθε μήνα 15.000 λίβρες για ζητήματα όπως η μόδα, οι κομμώσεις και πολυτελή κοσμήματα, καθώς και για την ανέγερση ενός μικρού, αλλά πολύ πολυτελούς κτίσματος στις Βερσαλλίες, το Μικρό Τριανόν, ενώ μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού πέθαινε από την πείνα.

jenny.gr

Photo: Wikipedia

Αυτό δεν βοηθούσε καθόλου τις σχέσεις της με τον γαλλικό λαό, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος από εκείνη, ενώ ταυτόχρονα οργίαζαν οι φήμες γύρω από την ίδια και την ιδιωτική της ζωή, όπως και τις σεξουαλικές της προτιμήσεις. Η βασίλισσα της Γαλλίας είχε φυλακιστεί στο Παρίσι, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογενείας, στο Παλάτι του Κεραμεικού. Στη φυλακή και μέσα από τα γράμματά της, η Marie εμφάνισε μια πρωτοφανή αλλαγή στον χαρακτήρα της. Καθοδηγούσε και έδινε συμβουλές στους δικούς της ανθρώπους, ενώ εμφανιζόταν αποφασισμένη να οδηγήσει η ίδια την εκστρατεία ενάντια στη Γαλλική επανάσταση. 

Salvador Dali: "Πού είναι το ρολόι μου;"

Το 1958, ο κορυφαίος Ισπανός ζωγράφος, Salvador Dali διατύπωσε τα λόγια, που θα λέγαμε πως ήταν μια προοικονομία του θανάτου του, που συνέβη περίπου μετά από τριάντα χρόνια. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Mike Wallace, ο καλλιτέχνης είχε πει: "Δεν πιστεύω στον θάνατό μου. Πιστεύω γενικά στον θάνατο, αλλά στον θάνατο του Dali, σίγουρα όχι. Και όταν ο θάνατος ήρθε για εκείνον, τότε ο ίδιος έκανε την πιο απλή ερώτηση: "Πού είναι το ρολόι μου;". 

jenny.gr

Photo: Biography

Η "εμμονή της μνήμης" ήταν ένας εκπληκτικός πίνακας του ζωγράφου που έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου του 1989. Και ίσως, όλη αυτή η αινιγματικότητα και το μυστήριο που κρύβει πίσω του αυτό το έργο, να σχετίζεται με τη μορφή και τα τελευταία λόγια του ίδιου, που αποκάλυπταν και πάλι την αέναη σχέση του με τον χρόνο.

Ernesto Che Guevara: "«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου"

Στις 9 Οκτωβρίου του 1967, ο ο επαναστάτης Αργεντίνος και ηγέτης των Γκερίλα, Che Guevara έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού, προφέροντας τα παραπάνω λόγια, σύμφωνα με τον βιογράφο Jon Lee Anderson. Σε ηλικία μόλις 39 χρονών, έφυγε από τη ζωή ενώ με το έργο του, κατάφερε να αποτελέσει σύμβολο των εξεγερμένων σε όλη την υφήλιο. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1960, από τον Alberto Korda με τον χαρακτηριστικό μπερέ εμφανίστηκε σε αμέτρητες αφίσες και T-shirts. 

https://instagram.com/p/951vZJK1Ad/

Βολιβιανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της CIA, εντόπισαν μετά από πληροφορίες χωρικών, τον Che στις 8 Οκτωβρίου στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο. Δόθηκε σκληρή μάχη. Οι περισσότεροι από τους 17 συντρόφους του σκοτώθηκαν, μεταξύ των νεκρών ήταν και οι σωματοφύλακές του, Αντόνιο και Πάντσο. Oι υπόλοιποι, κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Guevara τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι και συνελήφθη. Όπως θα υποστηρίξουν κάποιοι στρατιώτες, τους είπε: "Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Che Guevara και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός", άλλοι θα πουν ότι ο Che φώναξε: "Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Che Guevara και απέτυχα". Την επόμενη μέρα, ο Che μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να δώσουν τη χαριστική βολή στον μεγάλο επαναστάτη, ο άνθρωπος από τον οποίο θα έπεφτε νεκρός, ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν. Όταν αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί, φώναξε: "Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου". Συνολικά 9 σφαίρες "τρύπησαν" τον Che, στο θώρακα και το στήθος. 

Winston Churchill: "Βαρέθηκα με όλα αυτά"

Στο βιβλίο του, The Private Lives of Winston Churchill, ο John Pearson έγραψε ότι ο 90χρονος πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, είχε πει τα παραπάνω λόγια στον θετό γιο του, Christopher Soames αφότου ο τελευταίος του είχε προσφέρει λίγη σαμπάνια. Λίγο αργότερα, ο Churchill έπεσε σε κώμα και πέθανε μία εβδομάδα μετά, στην επέτειο θανάτου του πατέρα του. 

https://instagram.com/p/CF1ihguAroL/

Ο Churchill ήταν δυναμικός ομιλητής και είχε την ικανότητα να εκφράζεται με εύστοχο και καίριο τρόπο, αποφεύγοντας τη φλυαρία. Τα βαθιά του γεράματα ο Churchill, πάντοτε σεβαστός και τιμώμενος, τα πέρασε ήσυχα πλάι στη σύζυγό του Κλημεντίνη, ζωγραφίζοντας. Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 1965, σε ηλικία 91 ετών, ενώ η σορός του είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/  harmoonyhonar