REAL LIFE WHO

Η νίκη απέναντι στον καρκίνο του μαστού: Η ομορφιά των τατουάζ σε γυναίκες με μαστεκτομή


The Jennettes

21 Οκτωβρίου 2020

Η νίκη απέναντι στον καρκίνο του μαστού: Η ομορφιά των τατουάζ σε γυναίκες με μαστεκτομή

Τα τατουάζ πολλές φορές βοηθούν τις γυναίκες που επιβίωσαν μετά από καρκίνο του μαστού να ανακτήσουν την αίσθηση αυτοεκτίμησής τους. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν τατουάζ στα στήθη τους μετά από τη μαστεκτομή που χρειάστηκε να κάνουν στη μάχη τους ενάντια στον καρκίνο.

Η πρακτική των τατουάζ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά το 2013, όταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός F*** Cancer ξεκίνησε να διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοιο μήνα, δωρεάν τατουάζ. Από τότε, και κάθε Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, συνεργάζεται με επιχειρήσεις δερματοστιξίας σε όλη την Βρετανία, που ανοίγουν τις πόρτες τους και δέχονται γυναίκες που επέζησαν και θέλουν να κάνουν ένα τατουάζ. 

jenny.gr

Η σειρά φωτογραφικών πορτρέτων αποτυπώνει τη νίκη γυναικών απέναντι στον καρκίνο του μαστού και την ανάκτηση του σώματος, της αποδοχής, της ζωής.

jenny.gr

Η Elaine, η Kerry και η Sarah υποβλήθηκαν σε επίπονα χειρουργεία και μετά την ανάρρωση αποφάσισαν να κάνουν «καμβά» τις ουλές τους, σχεδιάζοντας εντυπωσιακά τατουάζ πάνω στις παλιές πληγές. Στο πλάνο μόνες και γυμνές, πολλαπλές ενσαρκώσεις μιας εκ νέου διεκδίκησης μετά τον θανάσιμο κίνδυνο.

jenny.gr

Ο φακός εστίασε σε γυναίκες που σηκώθηκαν από το χειρουργικό τραπέζι και κάθισαν σε ένα ακόμη, αυτή την φορά για ένα τατουάζ που ήθελαν να κάνουν στήθος τους. Σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό JAMA, αυτός είναι ένας από τους ενδεδειγμένους τρόπους ψυχοθεραπείας μετά την νόσο. 

Η Kerry, διαγνώστηκε με καρκίνο τρεις ημέρες πριν τα 40α της γενέθλια. Επέλεξε την ολική μαστεκτομή για τον αριστερό της μαστό και αρνήθηκε να κάνει πλαστική επέμβαση αποκατάστασης. «Καμία από τις μεθόδους αποκατάστασης που μπορούσε να μου προσφέρει η ιατρική ομάδα, δεν ήταν κατάλληλη για την εμφάνισή μου, τον τρόπο ζωής μου και τα σπορ με τα οποία ασχολούμαι», εξηγεί η Kerry. «Με άφησε με ένα αίσθημα ατέλειας και αυτό με αναστάτωσε. Σα να σε δαγκώνουν, να φτύνουν το κομμάτι σου και να σε αφήνουν μόνη σου».

jenny.gr

Δύο χρόνια αργότερα, η Kerry ανακάλυψε την επιλογή των τατουάζ στο σημείο της μαστεκτομής, και ένιωσε ότι επιτέλους είχε μία επιλογή που της ταίριαζε. Σχεδίασε ίριδες κατά μήκος του στήθους της, προς τιμή της γιαγιάς της, που είχε επίσης νικήσει τον καρκίνο του μαστού έξι δεκαετίες νωρίτερα από την εγγονή της.

Η Εlaine είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Οκτώβριο του 2015 και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή λίγους μήνες αργότερα.

jenny.gr

«Μπορώ να το κάνω εικόνα τώρα, το πρωί που θα έφευγα από το σπίτι μου για να κάνω το χειρουργείο. Κοίταξα στον καθρέφτη και ήξερα ότι δεν θα ξαναήμουν έτσι ποτέ μετά από εκείνη την ημέρα. Ήταν μία σκέψη που με στοίχειωσε, με αναστάτωσε. Όταν κάνεις μαστεκτομή, «σου παίρνει» μεγάλο τμήμα της θηλυκότητάς σου». Είχε κάνει κι άλλο τατουάζ πιο παλιά - έναν δράκο στην πλάτη - μετά από ένα σοβαρό ατύχημα από πτώση αλόγου, που θα μπορούσε να την έχει αφήσει παράλυτη.

Η Sarah, από την άλλη μεριά, διαγνώστηκε με καρκίνο στα 47, κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης μαστογραφίας.

jenny.gr

Δεν είχε κάνει ποτέ τατουάζ. Επέλεξε την πλαστική μετά την μαστεκτομή. Κατά την επέμβαση, συχνά πρέπει να αφαιρεθούν οι θηλές και κάποιες γυναίκες επιλέγουν να σχεδιάσουν τατουάζ στο ίδιο χρώμα και σχήμα. Όμως, η Sarah ένιωσε ότι αυτή η επιλογή δεν της ταίριαζε και επέλεξε ένα περίπλοκο σχέδιο από μικρά, γκρι στίγματα. «Το πρωινό πριν το ραντεβού, ήμουν σε κατάσταση πανικού, αναρωτιόμουν αν είχα ήδη υποβάλλει το σώμα μου σε πάρα πολλά», θυμάται. Μετά τις συνεδρίες, λέει πως βλέπει το κορμί της μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα. «Με το τατουάζ δεν άλλαξε απλώς ο τρόπος που φαίνεται το σώμα μου, το πιο σημαντικό είναι πως με μεταμόρφωσε. Έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι είχα ποτέ, σε ολόκληρη τη ζωή μου».

Όλες πέρασαν από φρικτές εμπειρίες και όμως καταφέραν να βγουν από αυτό με μία απίστευτα θετική διάθεση. Διατήρησαν αυτό το υπέροχο πνεύμα και την επιθυμία να βοηθήσουν άλλες με το να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

jenny.gr

Δείτε ακόμη: 6 celebrities που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού