REAL LIFE WHO

Sean Connery: Η ζωή του θρυλικού James Bond με την απαράμιλλη γοητεία και τη χαρακτηριστική φωνή που έσβησε στα 90


Έλενα Κρητικού

31 Οκτωβρίου 2020

Sean Connery: Η ζωή του θρυλικού James Bond με την απαράμιλλη γοητεία και τη χαρακτηριστική φωνή που έσβησε στα 90

O Thomas Sean Connery υπήρξε μία από τις πιο θρυλικές φιγούρες του παγκόσμιου κινηματογράφου, που είχε το χάρισμα να μεταφέρει τον θεατή στην καρδιά του εκάστοτε ρόλου του. Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός με το ασύγκριτο ταλέντο εδώ και λίγες ώρες, δεν είναι πια κοντά μας, αλλά η μνήμη του θα ζει αιώνια μέσα από όσα, μας άφησε πίσω ως σπουδαία παρακαταθήκη. 

Ταλαντούχος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών κινηματογράφου. Ο Connery, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, δεν ήταν γνωστός μόνο γι' αυτές τις δύο ιδιότητές του, αντίθετα έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο πρώτος επίσημος ηθοποιός που υποδύθηκε τον James Bond.

jenny.gr

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/ sid_lazio

Συνολικά πρωταγωνίστησε σε επτά ταινίες του πράκτορα 007, από το 1962 έως το 1971 σε έξι, και σε μία ακόμη το 1983, χωρίς όμως ποτέ να αγαπήσει τον συγκεκριμένο ρόλο. Μέσα στις πολλές διακρίσεις και βραβεία που είχε πάρει, το κοινό που τον λάτρεψε, θα ξεχωρίζει για πάντα την χαρακτηριστική φωνή του και την ασύγκριτη γοητεία του. 

Τον Ιούλιο του 2000, ο Sean Connery χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αλλά φρόντιζε να διατηρεί πάντοτε χαμηλούς τόνους και ταπεινό προφίλ. Με διαχρονικό στιλ και ιδιαίτερη ευγένεια, ο αγαπημένος ηθοποιός του Hollywood φορούσε παλιά και φθαρμένα ρούχα, οδηγούσε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι Volkswagen κι έμενε σε ένα από τα πιο υποανάπτυκτα προάστια του Λονδίνου. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον χαρακτήριζαν ως ιδιαίτερα έξυπνο και χαρισματικό ενώ ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου, διάβαζε μανιωδώς κόμικς και η αγαπημένη του ασχολία, ήταν το ψάρεμα. 

jenny.gr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ ozgurcamurlu

Ποια ήταν όμως, η αρχική διαδρομή του ηθοποιού, που σύντομα άρχισε να κατακτά την καρδιά του κοινού;

Γεννημένος στις 25 Αυγούστου του 1930 στο Fountainbridge στο Εδιμβούργο, ο σπουδαίος ηθοποιός προερχόταν από ιδιαίτερα φτωχή οικογένεια. Φημολογείται ότι εκείνος κοιμόταν σε ένα μεγάλο συρτάρι ντουλάπας ενώ το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του δούλευε σε εργοστάσιο και οδηγούσε φορτηγά ενώ η μητέρα του ήταν καθαρίστρια. Για να συνεισφέρει στα οικονομικά του σπιτιού, παράτησε το σχολείο στα 13 του και μοίραζε γάλατα στη γειτονιά. Μεταξύ άλλων, είχε δουλέψει ως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο για το κολέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου και πριν γίνει ηθοποιός, είχε δοκιμάσει να κάνει καριέρα ως body builder.

jenny.gr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ hugo__nicolas

Η αρχή μιας μετέπειτα λαμπρής καριέρας

Ήταν το 1957 όταν απέκτησε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, στην τηλεοπτική σειρά "Requiem for A Heavyweight", αντικαθιστώντας τον πρωταγωνιστή που παραιτήθηκε 10 μέρες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα. Μάλιστα, με την ιδιαίτερη γοητεία του κέρδισε τον ρόλο, εντυπωσιάζοντας τη σύζυγο του παραγωγού του.

jenny.gr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ dixokaren

Μεταξύ άλλων, το 1987 έπαιξε στους «Αδιάφθορους» του Ντε Πάλμα, κερδίζοντας ένα Όσκαρ (Β’ αντρικού), πρωταγωνίστησε στη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Ουμπέρτο Έκο, «Το όνομα του Ρόδου», υποδύθηκε τον πατέρα του Ιντιάνα Τζόουνς στην «Τελευταία σταυροφορία» και βρέθηκε στο καστ μεγάλων εμπορικών επιτυχιών της δεκαετίας του 1990, από τον «Βράχο» και το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» μέχρι τον «Λάνσελοτ: Ο Πρώτος Ιππότης». Kατήχε πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσά τους Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

jenny.gr

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο και στο σύνολο της καριέρας του, ο Connery υπέγραψε συμβόλαιο με την 20th Century Fox και η κίνηση, παρόλο που ήταν πολλά υποσχόμενη, δεν βοήθησε την καριέρα του. Οι ταινίες, στις οποίες συμμετείχε δεν ξεχώρισαν, οπότε ο Connery επέλεξε να επιστρέψει στην Αγγλία και να μείνει μακριά από τον κινηματογράφο για δύο χρόνια. Συμμετείχε μόνο σε θεατρικές παραστάσεις, που δέχτηκαν καλές κριτικές. Η επιτυχία και η διεθνής αναγνώριση δεν άργησαν να έρθουν ωστόσο, για τον ηθοποιό που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. 

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός κατέκτησε γρήγορα το γυναικείο φύλο μέσα από τους ρόλους του, αλλά και μέσα από την αδιαπραγμάτευτη γοητεία του. Το 1996, το Empire magazine τον είχε κατατάξει στην έβδομη θέση των πιο αγαπημένων ηθοποιών ενώ είχε ψηφιστεί 6 φορές από το περιοδικό People ως ο πιο sexy ηθοποιός του κόσμου. Εμείς θα τον ξεχωρίζουμε πάντα για την συγκλονιστική απαγγελία του στην «Ιθάκη» του Καβάφη!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας:Instagram/ tradewindshd photo by Albert Watson