Δύο μαίες μας μεταφέρουν στο μαγικό ταξίδι του μητρικού θηλασμού μέσα από την πιο τρυφερή συνέντευξη
The Jennettes
9 Νοεμβρίου 2020
Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μπορεί να έλαβε τέλος, αλλά ο θηλασμός αποτελεί δώρο ζωής από τη μητέρα προς το βρέφος, που αξίζει να συζητιέται όλες τις ημέρες του χρόνου. Με αφορμή όλα όσα ειπώθηκαν από τις 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, θελήσαμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για τη μαγευτική αυτή διαδρομή, κατά την οποία, μαμά και παιδί γίνονται συνοδοιπόροι και απολαμβάνουν μαζί τα οφέλη του ταξιδιού, που χτίζει ανάμεσά τους τον ισχυρότερο δεσμό.
Έτσι, θελήσαμε να πάρουμε συνέντευξη από τις μαίες, κ. Ντέκα Ελένη και κ. Εκίζογλου Χρύσα, που συνεργάζονται με το πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ», και τα όσα μας περιγράφουν, αποδεικνύουν πως ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον πιο αξιοθαύμαστο τρόπο για να προσφέρετε το καλύτερο ξεκίνημα στο παιδί σας!
Πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση σχετικά με τον θηλασμό πριν τη γέννα; Θεωρείτε ότι πρέπει να ενημερώνεται και ο μπαμπάς για την όλη διαδικασία;
Η ενημέρωση είναι σημαντική από κάθε άποψη, πόσο μάλλον όταν αφορά ζητήματα υγείας. Όλα τα νέα ζευγάρια οφείλουν να ενημερώνονται για την ανατροφή και την περιποίηση του νέου μέλους, που θα φέρουν στον κόσμο, ώστε να προετοιμαστούν για τις πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσουν. Η εμπειρία μας, αλλά και η διεθνής βιβλιογραφία επιβεβαιώνουν την αξία της προγεννητικής ενημέρωσης του ζευγαριού -τόσο της μητέρας, όσο και του πατέρα- προκειμένου να κάνουν ένα καλό ξεκίνημα και να θέσουν τις βάσεις για επιτυχή μητρικό θηλασμό.
Τελικά, ισχύει η άποψη ότι δεν γίνεται μία μαμά να μην έχει αρκετό γάλα για το παιδί της, ότι είναι στο χέρι της αν θα τα καταφέρει;
Η φυσιολογία του θηλασμού υπακούει στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν δεν υπάρχουν ανατομικά και ορμονικά προβλήματα στην υγεία της θηλάζουσας –αν και είναι σπάνια- που ενδεχομένως να δικαιολογούν την μειωμένη παραγωγή, τότε η έγκαιρη έναρξη θηλασμού, οι συχνοί και αποτελεσματικοί θηλασμοί, η αντιμετώπιση δυσκολιών από τις πρώτες μέρες φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα επαρκούς παραγωγής για το κάθε βρέφος.
Τι προτείνετε σε μία μέλλουσα μαμά που θέλει να θηλάσει για να προετοιμαστεί κατάλληλα;
Είναι δεδομένο ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος και ο θηλασμός, η φυσική πορεία μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Η μέλλουσα μητέρα ιδανικά χρειάζεται να ακολουθήσει το ένστικτό της και σε πιθανή δυσκολία να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια.
Πόσο ρόλο παίζει η ανατομία της θηλής και πόσο η ψυχολογία για να φέρει μία μαμά σε πέρας τον θηλασμό;
Ουσιαστικά, τον σημαντικότερο ρόλο για την επιτυχία του θηλασμού παίζει η επιθυμία της μητέρας να θηλάσει. Πιθανές ανατομικές δυσκολίες στη θηλή και στο μαστό μπορούν να ξεπεραστούν με την κατάλληλη καθοδήγηση και την εξοικείωση με την τέχνη του θηλασμού. Προφανώς, η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη και ουσιαστική για κάθε νέα μητέρα.
Τι θα συμβουλεύατε μία μαμά, που θέλει να θηλάσει, και παρά τις προσπάθειές της, δεν τα καταφέρνει;
Η συνδρομή του επαγγελματία είναι αναντικατάστατη. Είναι αυτός, που θα αξιολογήσει τις δυσκολίες της και θα εξατομικεύσει τις συμβουλές του στην ξεχωριστή δυάδα μητέρας – βρέφους, δεδομένου ότι κάθε μητέρα και το μωρό της είναι ξεχωριστό.
Υπάρχει σωστός χρόνος αποθηλασμού; Ποιοι παράγοντες το καθορίζουν κατά την άποψή σας;
Ο Π.Ο.Υ. συστήνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό το πρώτο εξάμηνο ζωής. Συνέχιση του μητρικού θηλασμού κατά το 2ο εξάμηνο με συμπληρωματική χορήγηση στερεών τροφών και συνέχιση του πέραν του έτους ως συμπληρωματική τροφή των στερεών. Η απόφαση για αποθηλασμό εξαρτάται από την επιθυμία της μητέρας ή και του μωρού, αλλά και συνθηκών που δύνανται να επηρεάσουν την όποια επιλογή. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που το βρέφος επιλέγει να αποθηλάσει μόνο του, και η μητέρα χρειάζεται να ακολουθήσει την επιλογή του.
Ποια είναι τα 5 μυστικά για να καταφέρει μία γυναίκα να θηλάσει;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μυστικά στην τέχνη του θηλασμού. Ο θηλασμός είναι μια ενστικτώδης μητρική ικανότητα που εξελίσσεται. Σίγουρα, 1) η επιθυμία για θηλασμό, 2) η επαρκής προγεννητική ενημέρωση, 3) η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού, 4) οι συχνοί και αποτελεσματικοί θηλασμοί χωρίς πρόγραμμα καθώς και 5) ένα υποστηρικτικό δίκτυο, (πχ. οικογένεια, επαγγελματίες), θα συμβάλλουν στην επιτυχία του θηλασμού της.
Πώς αντιδράτε σε μία μαμά που αρνείται να θηλάσει; Επιμένετε με επιχειρήματα ή αποδέχεστε την απόφασή της;
Η επιλογή κάθε μητέρας είναι σεβαστή. Οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχει ενημερωθεί σωστά για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, τόσο για την ίδια, όσο και το μωρό της. Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη μοναδικότητα της εμπειρίας του θηλασμού και να δηλώσουμε τη διαθεσιμότητά μας, στην περίπτωση που αλλάξει γνώμη.
Έχετε να μας διηγηθείτε σύντομα μία ιστορία θηλασμού – μάθημα ή έμπνευση για τις μανούλες;
Στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θηλασμού -10525- καθημερινά ακούμε ιστορίες θηλασμού ικανές να εμπνεύσουν και να διχάσουν. Από την εμπειρία μας, θα θέλαμε να συμβουλέψουμε τις μητέρες να μην επηρεάζονται από ιστορίες αρνητικά φορτισμένες, που ενδέχεται να ακούσουν. Κάθε δυάδα μητέρας- βρέφους φέρει τις δικές της εμπειρίες και τη δική της μοναδική αφήγηση.
Πώς επηρεάζει τον θηλασμό ο SARS – CoV-2 (COVID-19); Τι πρέπει να προσέχει η θηλάζουσα;
Με βάση την διαθέσιμη μέχρι στιγμής βιβλιογραφία, φαίνεται πως οι πρωτεΐνες και τα αντισώματα, που περιέχει το μητρικό γάλα, παρέχουν προστασία στο νεογνό και στο βρέφος, έναντι της νόσου από SARS-CoV -2 (COVID -19). Η μητέρα οφείλει πάντα να τηρεί τους ατομικούς κανόνες υγιεινής και προστασίας. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο θηλασμός πρέπει να ενθαρρύνεται, διαφορετικά να διευκολύνεται η διατήρηση της γαλουχίας.
Ευχαριστούμε πολύ τις:
Ντέκα Ελένη: Μαία, MSc – Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Υ.Π. - Πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ».
Εκίζογλου Χρύσα: Μαία, MSc – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC) – Ψυχολόγος, BSc –Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Υ.Π. – Πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ».