REAL LIFE WHO

5 ήρωες της επιστήμης που έσωσαν εκατομμύρια ζωές αλλά τα ονόματά τους δεν έγιναν ποτέ διάσημα


Έλενα Κρητικού

15 Νοεμβρίου 2020

5 ήρωες της επιστήμης που έσωσαν εκατομμύρια ζωές αλλά τα ονόματά τους δεν έγιναν ποτέ διάσημα

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο σε εφευρέσεις και ανακαλύψεις γνωστών επιστημόνων, τα ονόματα που αναφέρονται, είναι όσα έχουμε ήδη γνωρίζουμε από το σχολείο. Πολλές ανθρώπινες ζωές ωστόσο, έχουν σωθεί χάρη στο έργο κάποιων επιστημόνων που μέχρι σήμερα, βρίσκονται στην αφάνεια. Γνωρίζετε τα ονόματά τους;

Όλοι μπορούν να αναφερθούν στα ονόματα, τα επιτεύγματα και τις θεωρίες των παραπάνω επιστημόνων. Ισαάκ Νεύτων, Κάρολος Δαρβίνος, Αλβέρτος Αϊνστάιν. Υπάρχουν όμως, και κάποιοι επιστήμονες, οι οποίοι μέσα από την αποστολή και το έργο τους, έσωσαν εκατομμύρια ζωές, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το όνομά τους. Ονόματα, όπως ο Edward Jenner, ο Alfred Sommer, η Pearl Kendrick κατάφεραν χάρη στις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις τους να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους. Αλήθεια, πόσες από αυτές τις προσωπικότητες γνωρίζουμε σήμερα;

Μία επιστημονική έρευνα θεωρείται ότι απαιτεί πολύ κόστος και τεχνολογικά εξελιγμένα μέσα, πολλές ευεργετικές ανακαλύψεις ωστόσο για την ανθρωπότητα, έχουν γεννηθεί από την απλή παρατήρηση. Ο οφθαλμολόγος, Alfred Sommer, έσωσε περίπου 7 εκατομμύρια ζωές, παρατηρώντας ότι τα παιδιά που είχαν έλλειψη της βιταμίνης Α, ήταν πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της τύφλωσης. Από την συγκεκριμένη παρατήρηση, ξεκίνησε μία ολόκληρη έρευνα που παγίωσε όσες τροφές περιέχουν αυτή τη βιταμίνη στα γεύματα μίας πλήρους διατροφής, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ασπίδα για την πρόληψη της παιδικής τύφλωσης.

Mε το έργο ενός Αυστριακού γιατρού, του Karl Landsteiner, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι γλίτωσαν από τον θάνατο, καθώς ο ίδιος το 1901 ανακάλυψε ότι το ανθρώπινο αίμα χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για τις μεταγγίσεις.

Ανάμεσα στους αφανείς ήρωες της επιστήμης, και πολλές γυναίκες. Οι Αμερικανίδες ερευνήτριες, Pearl Kendrick και Grace Eldering, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσέφεραν το έργο τους δωρεάν, για να παρασκευάσουν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, της νόσου που σκότωνε 6.000 παιδιά κάθε χρόνο.

To 1934, και οι δύο γυναίκες προχωρούν σε μία μεγάλης έκτασης, μελέτη στην οποία συμμετείχαν 5.800 παιδιά. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, και μέχρι το 1943, το εμβόλιο των δύο προσωπικοτήτων κυκλοφορούσε στις Ηνωμένες πολιτείες, ενώ μέχρι το 1960 το ποσοστό εμφάνισης του κοκκύτη κατάφερε να μειωθεί σε λιγότερο από 5% σε σύγκριση με το ποσοστό του 1934. O Edward Jenner ήταν Άγγλος γιατρός, ο επινοητής του εμβολιασμού και θεωρούμενος ως ο «πατέρας της ανοσολογίας». Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη. Περίπου 530 εκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν τη ζωή τους σε εκείνον, ο οποίος στα τέλη του 18ου αιώνα ανακάλυψε ότι οι αγρότες, που έρχονταν σε επαφή με αγελάδες, δεν προσβάλλονταν από ευλογιά.

Ο Βρετανός γιατρός υποψιάστηκε ότι η ανοσία των ανθρώπων σχετιζόταν με το γεγονός ότι τα βοοειδή είχαν προσβληθεί από κάποια παρόμοια νόσο. Λίγο καιρό αργότερα, ο Jenner παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, έτσι του δόθηκε το όνομα του πατέρα της ανοσολογίας και η ανακάλυψη του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.

Μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα αφιερώνει χώρο σε όλες αυτές τις μορφές, στις οποίες αφιερώθηκε ελάχιστη μνεία, παρόλο που διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στην κοινωνία. Για τον συγκεκριμένο λόγο, οι δημιουργοί παραθέτουν καταλόγους από τους οποίους απουσιάζουν οι γνωστοί πατέρες της επιστήμης για να αποκτήσουν τον χώρο που πρέπει, όσοι προσέφεραν μέσα από τη δράση τους εξίσου πολλά με αρκετά γνωστά ονόματα, αλλά ξεχάστηκαν γρήγορα. Δίπλα σε κάθε όνομα, άγνωστο ή σχεδόν ξεχασμένο, υπάρχει ο αριθμός των ανθρώπων που σώθηκαν χάρη σε μια συγκεκριμένη ανακάλυψη ή εφεύρεση. Οι αφανείς ήρωες είναι σπουδαίοι και είναι αναρίθμητοι!