REAL LIFE WHO

Marina Abramovic: Η άποψή της για τον έρωτα και άλλα 4 άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και το έργο της


The Jennettes

30 Νοεμβρίου 2020

Marina Abramovic: Η άποψή της για τον έρωτα και άλλα 4 άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και το έργο της

Η Marina Abramovic ήρθε στη ζωή στις 30 Νοεμβρίου του 1946 και ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται μία από τις πιο αμφιλεγόμενες καλλιτέχνιδες. Είναι η γυναίκα που έχει ακούσει περισσότερες φορές από κάθε άλλο την ερώτηση, «Μα είναι αυτό τέχνη»; Μπερδεύει, προβληματίζει και δημιουργεί στο πέρασμά της τόσο φανατικούς οπαδούς όσο και έντονους επικριτές. Ένα είναι όμως σίγουρο, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, και αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο απ' όλα. 

Η εικαστική καλλιτέχνις από τη Σερβία σήμερα εργάζεται στη Νέα Υόρκη ενώ δραστηριοποιείται στην Performance Art, σε μια ακροβατική του σώματος και της ψυχής από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι παραστάσεις της εστιάζουν και ερευνούν τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού σε μια προσπάθεια να «ελευθερωθούν» και οι δύο. Όπως την ορίζει η ίδια, η performance art είναι η μεταφορά της αλήθειας επί σκηνής, και όχι μια παράσταση θεατρικού τύπου. 

Πέρα όμως από την επιτυχημένη πορεία της Abramovic, υπάρχουν μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή της, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα στο κοινό. 

1. Όταν ήταν μικρή, η Abramovic επιχείρησε να σπάσει τη μύτη της για να εξαναγκάσει τους γονείς της να πληρώσουν για να κάνει πλαστική. 

Η δύσκολη σχέση της Marina με την οικογένειά της γίνεται φανερή και μέσα από το έργο, "The Life and Death of Marina Abramovic". Η ίδια έφυγε από το σπίτι της σε ηλικία 29 ετών ενώ όπως είχε δηλώσει η ίδια στο Daily Beast το 2012, "Όταν ήμουν 14 ετών, είχα απαίσια εικόνα για τον εαυτό μου. Είχα ανδρικό κούρεμα, παιδικό πρόσωπο με σπυράκια και μία πραγματικά μεγάλη μύτη".

2. Όταν το έσκασε από το πατρικό της στο Βελιγράδι, άρχισε να πλέκει πουλόβερ για τα προς το ζην.

Η Abramovic συνήθιζε να κάνει διάφορες δουλειές όταν δεν μπορούσε να βγάλει χρήματα από την performance art και μία από αυτές, ήταν το να πλέκει πουλόβερ.

3. Ένιωσε πως μεγαλώνει παιδί όταν κάποτε βοήθησε ένα baby kangaroo να επιζήσει.

Η Marina Abramovic έχει παραδεχτεί πως η μόνη φορά που είχε νιώσει πως μεγαλώνει παιδί, ήταν όταν είχε βοηθήσει να μεγαλώσει ένα baby kangaroo όταν εκείνο έχασε τη μαμά του. Όπως έχει δηλώσει η ίδια σε αρκετές συνεντεύξεις της, δεν την ενδιέφερε ποτέ να παντρευτεί ούτε να κάνει παιδιά. 

4. Πιστεύει ότι οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να ερωτεύονται καλλιτέχνες. 

Όπως έχει πει χαρακτηριστικά η Abramovic, "Ένας καλλιτέχνης πρέπει να αποφεύγει να ερωτεύεται καλλιτέχνη. Όπως έχει εξηγήσει μάλιστα σε συνέντευξή της, "Το έχω κάνει τρεις φορές στη ζωή μου και τις τρεις φορές, πληγώθηκα ανεπανόρθωτα. Αυτή η άποψη φυσικά, προέρχεται από τα βιώματά μου, αλλά αρκεί μια ανασκόπηση στους έρωτες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ καλλιτεχνών ανά τους αιώνες, για να συνειδητοποιήσετε αυτό που υποστηρίζω". 

5. Η δουλειά της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ενός επεισοδίου του Sex and the City.

Στο 86ο επεισόδιο της 6ης σεζόν της αγαπημένης γυναικείας σειράς, Sex and the City, η Carrie Bradshaw συναντά τον Aleksandr Petrovsky στα εγκαίνια μιας art gallery, όπου μία καλλιτέχνης κοιμάται στην έκθεση χωρίς φαγητό ή νερό. Η έκθεση είχε βασική έμπνευση ένα παρόμοιο έργο της Abramovic με τίτλο, The House with the Ocean View, που είχε φιλοξενηθεί στα πλαίσια της Sean Kelly Gallery.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits.

jenny.gr