Louis Braille: Η ιστορία του Γάλλου εφευρέτη και του γνωστού Κώδικα που δημιούργησε και άλλαξε την καθημερινότητα των τυφλών ατόμων
The Jennettes
4 Ιανουαρίου 2021
Στις 4 Ιανουαρίου του 1809, γεννήθηκε ο Γάλλος εφευρέτης του γνωστού συστήματος γραφής και ανάγνωσης (Braille) για τα τυφλά άτομα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος λοιπόν, που βρίσκεται πίσω από τον Κώδικα Braille, είναι ο Louis Braille, ο οποίος κατάφερε να επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων μέσα από το επίτευγμά του.
Η 4η Ιανουαρίου από το 2018, έχει ανακηρυχθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Braille με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας έγινε καθώς τότε γεννήθηκε ο Γάλλος εφευρέτης, ο οποίος όντας ο ίδιος τυφλός, εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς το οποίο φέρει το όνομά του.
Ο Louis τυφλώθηκε από το ένα μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης, ενώ αργότερα η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι, και ως την ηλικία των 5 ετών είχε μείνει τυφλός. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά. Ο Braille όμως, δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες και τα βιβλία ήταν μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται προφορικά
Ο Louis Braille στα εφηβικά του χρόνια, έκανε μια σημαντική γνωριμία με έναν στρατιώτη, τον Charles Barbier, που είχε επινοήσει έναν κώδικα "νυχτερινής γραφής" έπειτα από απαίτηση του ιδίου του Ναπολέοντα.
Ο Γάλλος στρατηλάτης ήθελε τη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας που θα επέτρεπε στους άντρες του να επικοινωνούν αποτελεσματικά ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό. Αυτός ο κώδικας στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον Louis ώστε να κατανοήσει αρχικά τον ρόλο του συγκεκριμένου κώδικα στην επικοινωνία με τα τυφλά άτομα, αλλά και για να δημιουργήσει στη συνέχεια, μια απλοποιημένη παραλλαγή που θα διευκόλυνε περισσότερο την ομάδα αυτών των ατόμων.
Από ένα αρκετά δυσανάγνωστο σύστημα γραφής, ο Louis Braille κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα νέο ειδικό αλφάβητο για τα τυφλά άτομα, το οποίο χρειάστηκε περίπου πέντε χρόνια για να τελειοποιηθεί. Όταν παρουσίασε την μέθοδό του, άλλοι έδειξαν ικανοποιημένοι, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό, και όχι αποδοτικό. Παρά την αρχική απογοήτευση του Γάλλου εφευρέτη, οι προσπάθειες από την πλευρά του, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των τυφλών, συνεχίστηκαν. Ο ίδιος μάλιστα, βρήκε τον τρόπο ώστε τα άτομα αυτά να διδάσκονται και μαθηματικά, αλλά και μουσική.
Επιστρέφοντας στην ανάγνωση της γραφής, εκείνη γίνεται κανονικά από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω ενώ η νέα γραφή στηρίζεται σε ανάγλυφες κυψέλες κουκίδων που διατάσσονται κατά το σχήμα 3x2. Στην πραγματικότητα, οι κουκκίδες είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί. Παράλληλα, υπάρχει και άλλη κατάταξη των κουκκίδων, με την οποία σηματοδοτούνται οι αριθμοί, οι δίφθογγοι, τα σημεία στίξης.
Σήμερα, ο κώδικας Braille χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι γλώσσα. Αποτελεί ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφή σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα όπως την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, την κινεζική, την ισπανική και πολλές ακόμη. Στη χώρα μας, ο σπουδαίος αυτός και χρήσιμος Κώδικας καθιερώθηκε ως μέσο εκπαίδευσης των τυφλών ατόμων το 1948, έπειτα από την προσαρμογή του γαλλικού Κώδικα στο ελληνικό αλφάβητο, από μια ομάδα ειδικών στη Λειψία της Γερμανίας.
Ο Louis Braille έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιανουαρίου του 1852 και η σπουδαία συμβολή του στη βελτίωση της καθημερινότητας των τυφλών ατόμων, παραμένει το ίδιο σημαντική μέχρι σήμερα.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits