REAL LIFE WHO

Albert Camus: Τα μεγαλύτερα αποφθέγματα για τη ζωή και τον έρωτα από τον διάσημο φιλόσοφο του 20ου αιώνα


The Jennettes

4 Ιανουαρίου 2021

Albert Camus: Τα μεγαλύτερα αποφθέγματα για τη ζωή και τον έρωτα από τον διάσημο φιλόσοφο του 20ου αιώνα

Ένας από τους διασημότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα και ένας από τους ιδρυτές του παραλογισμού, ο Albert Camus έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα στις 4 Ιανουαρίου του 1960. Ο διάσημος νομπελίστας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην ηλικία των 46 ετών κι επάνω στο απόγειο της επαγγελματικής του καριέρας. Ο ιδρυτής του Theatre du Travail υπήρξε και παραμένει μέχρι σήμερα, ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς με διεθνή ακτινοβολία και ευδιάκριτο αποτύπωμα στην λογοτεχνία, το θέατρο και την φιλοσοφία.

Ο Albert Camus γεννήθηκε στο Μοντοβί της γαλλικής Αλγερίας στις 7 Νοεμβρίου του 1913. «Μεγάλωσα, όπως όλοι οι άνθρωποι της ηλικίας μου, μέσα στις τυμπανοκρουσίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και η ιστορία μας από τότε δεν έπαψε να είναι: φόνος, αδικία, βία», είχε πει χαρακτηριστικά. Ο Albert Camus είναι πιο επίκαιρος από ποτέ με την "Πανούκλα" την εποχή αυτή του κορωνοϊού. Οι εκδοτικοί οίκοι αναφέρουν αυξημένες πωλήσεις για την «Πανούκλα», αλλά για ποια πανδημία μιλάει πραγματικά ο Camus;

Ίσως, να είναι αυτή η τάση των ηρώων του Camus που εθελοτυφλούν απέναντι στις πρώτες ενδείξεις μιας πανδημίας, αυτό που επανέφερε την «Πανούκλα» στο προσκήνιο, αυξάνοντας τις πωλήσεις του βιβλίου στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ίσως από την άλλη, στις κρίσιμες στιγμές, όπου τα πάντα αμφισβητούνται, οι άνθρωποι να αναζητούν απαντήσεις. Έτσι, καταλήγουν να καταβροχθίζουν τη γνώση, που η ευρετηρίαση του εγκεφάλου τους παρουσιάζει, ως σχετική με τα ζητήματα που ανακύπτουν.

Ζώντας στη Γαλλία, συμμετείχε στην αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής και κατά τη διάρκειά της, εξέδωσε το πρώτο σπουδαίο έργο του, το μυθιστόρημα «Ο Ξένος» (1942). Πρόκειται για μια έξοχη σπουδή στην αλλοτρίωση του ανθρώπου του 20ου αιώνα, μέσα από το το πορτρέτο ενός «ξένου» καταδικασμένου σε θάνατο, όχι τόσο επειδή πυροβόλησε έναν Άραβα, αλλά επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Τον ίδιο χρόνο εκδόθηκε το φιλοσοφικό του δοκίμιο «Ο Μύθος του Σίσυφου», που αναλύει μια αντίληψη του παραλόγου. Το ίδιο χρονικό διάστημα παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την μαθηματικό Φρανσίν Φορ, η οποία του χάρισε δύο κόρες. Όπως και με την Ιέ, δεν υπήρξε το πρότυπο του πιστού συζύγου.

Το 1957, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε ηλικία μόλις 44 ετών και έγινε έτσι ο πιο νέος συγγραφέας που είχε τιμηθεί μέχρι τότε με το επίζηλο βραβείο. Τρία χρόνια αργότερα, στις 4 Ιανουαρίου 1960, το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα, όταν έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι ο Camus έλεγε συχνά στους φίλους του «πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από τον θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα».

10 Αποφθέγματα του Albert Camus

  1. Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.
  2. Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.
  3. Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι.
  4. Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;
  5. Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει.
  6. Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.
  7. Σε τελευταία ανάλυση, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να ζήσεις παρά για να αυτοκτονήσεις.
  8. Το σχολείο μας προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει.
  9. Δεν μου αρέσουν τα μυστικά των άλλων. Με ενδιαφέρουν όμως οι εξομολογήσεις τους.
  10. Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.

Πηγή φωτογραφιών: Instagram/AlbertCamus