Audrey Hepburn: 28 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού fashion icon
Εύα Κονδύλη
20 Ιανουαρίου 2021
Όταν ακούμε το όνομα Audrey Hepburn, πολλά μας έρχονται στο μυαλό. Είδωλο όχι μόνο της «χρυσής εποχής» του κινηματογράφου, αλλά και της μόδας, μούσα του γνωστού οίκου Givenchy, έμεινε βαθιά χαραγμένη στην ιστορία, ενώ η ενασχόλησή της με την φιλανθρωπία και αργότερα ο τίτλος της ως «Πρέσβειρα Καλής Θέλησης» της Unicef, άσκησε σημαντική επιρροή. Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1993 και εμείς την τιμούμε μέσα από ένα αφιέρωμα στη ζωή της.
Γεννήθηκε ως Audrey Kathleen Ruston κοντά στις Βρυξέλλες, το 1929. Κόρη Ολλανδής αριστοκράτισσας και Άγγλου τραπεζίτη, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Βέλγιο, στην Αγγλία και στην Ολλανδία. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε όταν η Hepburn πήγαινε ακόμη σχολείο στο Λονδίνο, το 1940 και η οικογένειά της αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, που οδήγησαν στον χωρισμό των γονιών της.
Μαζί με τη μητέρα της έμειναν στην κατεχόμενη Ολλανδία και όταν οι Ναζί εκτέλεσαν τον θείο της Οtoo van Limburg Stirum, εκείνη και η μητέρα της συμμετείχαν ενεργά ως μέλη της Αντίστασης. Η Hepburn ασχολήθηκε με τον χορό και συγκεκριμένα με το μπαλέτο, δίνοντας μάλιστα κρυφές παραστάσεις, με σκοπό να μαζέψει χρήματα για τις ενέργειες της Αντίστασης.
Στο τέλος του πολέμου, επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο και να συμμετέχει με μικρούς ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Το 1951, την «ανακάλυψε» η Γαλλίδα συγγραφέας Collete, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο Μονακό και επέμεινε να της δώσει τον ρόλο της Gigi, στη μεταφορά του ομώνυμου έργου της στο Broadway, ενώ η συνέχεια είναι γνωστή.
Το ντεμπούτο της νεαρής ηθοποιού και η επιτυχία της, της απέφεραν αμέσως πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1953, πρωταγωνιστεί πλάι στον Gregory Peck στην ταινία «Roman Holiday», στον ρόλο μιας νεαρής πριγκίπισσας που ερωτεύεται έναν δημοσιογράφο κατά την διάρκεια διακοπών στην Ρώμη, ενώ για την ερμηνεία της βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου. Τα επόμενα χρόνια πρωταγωνίστησε δίπλα σε διάσημους ηθοποιούς, σε αξιοσημείωτες ταινίες όπως είναι: η Sabrina (1954), Funny Face (1957) και Love in the Afternoon (1957).
Το 1961 πρωταγωνίστησε ίσως στην πιο εμβληματική ταινία της καριέρας της, ως Holly Golightly στο «Breakfast at Tiffany's», μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Truman Capote. Η αρχική σκηνή της ταινίας με το γνωστό μαύρο φόρεμα και τα μαύρα γάντια, έχει μείνει αξέχαστη στην ιστορία της μόδας και του κινηματογράφου. Ύστερα από την πέμπτη υποψηφιότητα της για Όσκαρ για την ταινία «Wait Until Dark» το 1967 (σε παραγωγή του πρώτου της συζύγου Mel Ferrer), σταμάτησε να εργάζεται συστηματικά στην υποκριτική, ενώ σποραδικά συμμετείχε σε ταινίες.
Εκείνη και ο Ferrer απέκτησαν έναν γιο, όμως χώρισαν το 1968 και την επόμενη χρονιά η Hepburn παντρεύτηκε έναν Ιταλό ψυχίατρο τον Adrea Dotti. Όταν χώρισαν, ξεκίνησε σχέση με τον Ολλανδό ηθοποιό Robert Wolders, τους οποίους ένωναν οι αναμνήσεις τους από τον πόλεμο. Οι δυο τους δεν παντρεύτηκαν ποτέ.
Τα τελευταία, ειδικά, χρόνια της ζωής της αφιέρωσε τον χρόνο της σε φιλανθρωπικές ενέργειες, κυρίως της Unicef, της οποίας έγινε και Πρέσβειρα το 1988. Η φωνή της ακούστηκε γύρω από τον πλανήτη, βοηθώντας τον οργανισμό να μαζέψει χρήματα και να ενημερώσει τον κόσμο για τις δράσεις του. Το 1992, της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Η Audrey Hepburn έκανε την τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση το 1989 στην ταινία του Stieven Spielberg «Always», στην οποία έκανε έναν άγγελο. Το 1992, μετά από ένα ταξίδι της στη Σομαλία, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου και πέθανε ένα χρόνο μετά, σε ηλικία 63 χρονών, στο σπίτι της στην Ελβετία, αφήνοντας πίσω μια τεράστια κληρονομιά, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στη μόδα.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits