REAL LIFE WHO

Josef Mengele: Η αποτρόπαια ιστορία πίσω από τον «Άγγελο του Θανάτου» του Auschwitz και η συγκλονιστική μαρτυρία της Eva Kor


Εύα Κονδύλη

7 Φεβρουαρίου 2021

Josef Mengele: Η αποτρόπαια ιστορία πίσω από τον «Άγγελο του Θανάτου» του Auschwitz και η συγκλονιστική μαρτυρία της Eva Kor

Ο Δρ. Josef Mengele, ο περίφημος ναζιστικός γιατρός που πραγματοποίησε ιατρικά πειράματα στα στρατόπεδα θανάτου του Auschwitz, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1979, ενώ ο θάνατός του δεν επαληθεύτηκε μέχρι το 1985.

Όταν ακούμε για όλες τις κτηνωδίες και φρικαλεότητες που συνέβησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz, ένα όνομα μας έρχεται στο μυαλό: Josef Mengele. Καθώς και όλες οι ταινίες που έχουμε δει και περιλαμβάνουν έναν σατανικό επιστήμονα ή γιατρό, με την χαρακτηριστική λευκή ρόμπα και γάντια, είναι εμπνευσμένες από την πραγματική ζωή και συγκεκριμένα από αυτόν τον άνθρωπο.

Ο Josef Mengele ονομάστηκε «Άγγελος του Θανάτου», εξαιτίας όλων των αποτρόπαιων και βασανιστικών εγκλημάτων που έκανε στους κρατούμενους του στρατοπέδου, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 40.000 ψυχές «έφυγαν» από τα χέρια του.

Στο βιβλίο του 1986, ο Robert J. Lifton, φυσιάτρος και ερευνητής, περιγράφει τον Mengele ως σαδιστή, χωρίς ενσυναίσθηση και εξαιρετικά αντισημιτικό, ο οποίος πίστευε ότι οι Εβραίοι πρέπει να εξαλειφθούν εξ ολοκλήρου ως κατώτερος και επικίνδυνος λαός. Σπούδασε Ιατρική, με διδακτορικό πάνω στη φυλετική μορφολογία, ενώ από πολύ νωρίς ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος και το 1943, ο Mengele κλήθηκε σε μια θέση που θα του έδινε την μετέπειτα φήμη του.

Ο επικεφαλής των SS Heinrich Himmler, διόρισε τον Josef Mengele ως αρχίατρο του στρατοπέδου θανάτου του Auschwitz στην Πολωνία και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Τα αποτρόπαια πειράματα στους κρατούμενους

Ο Josef Mengele είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την βιολογία και τις φυλετικές διακρίσεις και ως θερμός υποστηρικτής της ναζιστικής ευγονικής, έψαχνε τρόπους να θεμελιώσει τις θεωρίες του.

Οι ιατρικές του διαδικασίες δεν έδειξαν σημασία για την υγεία, την ασφάλεια ή τη σωματική και συναισθηματική ταλαιπωρία των θυμάτων, ενώ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα πανομοιότυπα δίδυμα, άτομα με ετεροχρωμία στα μάτια, νάνους και άτομα με σωματικές ανωμαλίες.

Τα ερευνητικά υποκείμενα του Mengele προσωρινά απαλλάχτηκαν από την εκτέλεση στους θαλάμους αερίου, ενώ ζούσαν στους δικούς τους στρατώνες, όπου τους δόθηκε οριακά καλύτερη ποιότητα φαγητού και κάπως βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης από τις άλλες περιοχές του στρατοπέδου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charlotte (@cburns_1983)

Κατά την επίσκεψή του στα νεαρά άτομα, σύστηνε τον εαυτό του ως «θείος Mengele» και τους πρόσφερε γλυκά και όταν δεν του παρείχαν κάποια χρησιμότητα πια, τους σκότωνε ο ίδιος είτε με θανατηφόρο ένεση, πυροβολισμό και ξυλοδαρμό, ενώ σύμφωνα με δύο μαρτυρίες, ο Mengele πρώτα σκότωσε δεκατέσσερα δίδυμα σε μια νύχτα με χλωροφόρμιο και έπειτα έραψε δύο δίδυμα Ρομά μαζί, πλάτη με πλάτη, σε μια ακατέργαστη προσπάθεια να δημιουργήσει συζευγμένα δίδυμα.

Γενικά τα πειράματα που έκανε, περιλάμβαναν ακρωτηριασμό των άκρων, σκόπιμη μόλυνση με τύφο ή κάποια άλλη ασθένεια, μεταγγίσεις αίματος, πειράματα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, στειρώσεις κ.α.

Η ιστορία της Eva Kor

Η Eva Kor, μαζί με την δίδυμη αδελφή της Miriam, ήταν 10 ετών όταν έφτασαν στο στρατόπεδο Auschwitz και κατάφεραν να επιζήσουν από τα μυστηριώδη πειράματα που έκανε συστηματικά ο «Άγγελος του Θανάτου», ενώ στο ντοκιμαντέρ της «Συγχωρώντας τον Δρ. Mengele», περιέγραψε τις φρικιαστικές διαδικασίες, στις οποίες τους υπέβαλε.

Μετά από μερικές ενέσεις άγνωστης ουσίας, αρρώστησε με πολύ υψηλό πυρετό, ενώ τα πόδια και τα χέρια της πρήστηκαν και έγιναν επώδυνα. Έτρεμε καθώς ο ήλιος έκαιγε το δέρμα της και τεράστιες κόκκινες κηλίδες κάλυπταν το σώμα της. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edible Indy (@edibleindy)

Θυμάται τον Mengele να λέει ότι θα πεθάνει εντός δύο εβδομάδων και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Kor έχει μόνο μια ξεκάθαρη μνήμη: Να σέρνεται στο πάτωμα, επειδή δεν ήταν πλέον σε θέση να περπατήσει, για να φτάσει σε μια βρύση με νερό και να λέει στον εαυτό της, «Πρέπει να επιβιώσω, πρέπει να επιβιώσω».

Μετά την απελευθέρωση και πλέον ως ενήλικη, η Eva υπέστη πολλά προβλήματα υγείας που πίστευε ότι ήταν αποτέλεσμα των πειραμάτων της από τον Josef Mengele, ενώ το 1984, η Eva ίδρυσε το CANDLES («Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors»), μια οργάνωση στην οποία ήταν πρόεδρος και παρέμεινε ενεργή μέχρι το θάνατό της, το 2019.

Η ζωή και το τέλος του Josef Mengele μετά το Auschwitz 

Ο Mengele κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλάκιση μετά τον πόλεμο, μετακομίζοντας στη Νότια Αμερική. Έγινε πολίτης της Παραγουάης το 1959. και αργότερα μετακόμισε στη Βραζιλία, όπου συναντήθηκε με ένα άλλο πρώην μέλος του κόμματος των Ναζί, τον Wolfgang Gerhard. 

Το 1985, μια πολυεθνική ομάδα ιατροδικαστικών εμπειρογνωμόνων ταξίδεψε στη Βραζιλία αναζητώντας τον, όταν ανακάλυψαν ότι ένας άντρας με το όνομα Gerhard πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ κολυμπούσε, το 1979. Τα οδοντιατρικά αρχεία αργότερα αποκάλυψαν ότι ο Mengele είχε κάποια στιγμή, πάρει την ταυτότητα του Gerhard και ήταν θύμα του εγκεφαλικού.

Ο Rolf Mengele, ο γιος του «Αγγέλου του Θανάτου», ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του δεν ένιωσε ποτέ τύψεις για τις δραστηριότητες του κατά την διάρκεια του πολέμου.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr