REAL LIFE WHO

Valentina Tereshkova: Η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, ήρθε στη ζωή σαν σήμερα


Εύα Κονδύλη

6 Μαρτίου 2021

Valentina Tereshkova: Η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, ήρθε στη ζωή σαν σήμερα
Σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1937 γεννήθηκε η Valentina Tereshkova, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.

Σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1937 γεννήθηκε η Valentina Tereshkova, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Το 1963, μετά από 48 τροχιές και 71 ώρες, επέστρεψε στη γη, έχοντας περάσει περισσότερο χρόνο στο διάστημα, από ότι όλοι οι αστροναύτες των ΗΠΑ μέχρι τότε.

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η Valentina Tereshkova γεννήθηκε κοντά στο Maslennikovo, της Ρωσίας. Έδειξε ενδιαφέρον για το skydiving ως έφηβη και έκανε το πρώτο της άλμα τον Μάιο του 1959 σε ηλικία 22 ετών. Η μητέρα της εργαζόταν σε εργοστάσιο υφασμάτων και ο πατέρας της ήταν οδηγός τρακτέρ.

Ο ενθουσιασμός της για την ελεύθερη πτώση κίνησε το ενδιαφέρον του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, που προσπάθησε να βάλει μια γυναίκα στο διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως μέσο επίτευξης άλλης μιας «πρωτιάς» πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Tereshkova ήταν μία από τις πέντε γυναίκες που έγιναν δεκτές σε 400 αιτήσεις το 1962.

Έλαβαν 18 μήνες εκπαίδευσης, η οποία περιελάμβανε εξετάσεις προσδιορισμού της αντίδρασης σε μεγάλες χρονικές περιόδους, σε ακραίες συνθήκες βαρύτητας και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Από τις πέντε γυναίκες, μόνο η Tereshkova πήγε στο διάστημα.

Ταξίδι στο διάστημα

Το 1963, η Tereshkova επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη δεύτερη διπλή πτήση στο πρόγραμμα Vostok, με τα διαστημόπλοια Vostok 5 και Vostok 6. 

Στις 14 Ιουνίου 1963, το Vostok 5 κυκλοφόρησε στο διάστημα με τον κοσμοναύτη Valeri Bykovsky. Με τον Bykovsky να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη, η Tereshkova εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 16 Ιουνίου στο Vostok 6. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KOSMICA (@kosmicainstitute)

Τα δύο διαστημόπλοια είχαν διαφορετικές τροχιές, αλλά σε ένα σημείο ήρθαν σε απόσταση 3 μιλίων το ένα από το άλλο, επιτρέποντας στους δύο κοσμοναύτες να ανταλλάσσουν σύντομες επικοινωνίες. Το διαστημικό σκάφος της Tereshkova καθοδηγήθηκε από ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου και δεν πήρε ποτέ χειροκίνητο έλεγχο. 

Στις 19 Ιουνίου, μετά από μόλις τρεις μέρες στο διάστημα, το Vostok 6 επανήλθε στην ατμόσφαιρα και η Tereshkova προσγειώθηκε επιτυχημένα με αλεξίπτωτο στη γη. Ο Bykovsky και το Vostok 5 προσγειώθηκαν με ασφάλεια λίγες ώρες αργότερα.

Παραλίγο τραγωδία

Ένα σφάλμα στο λογισμικό αυτόματης πλοήγησης του διαστημικού σκάφους προκάλεσε το πλοίο να απομακρυνθεί από τη Γη, σύμφωνα με το κανάλι ειδήσεων RT. Η Tereshkova το παρατήρησε αυτό και οι σοβιετικοί επιστήμονες ανέπτυξαν γρήγορα έναν νέο αλγόριθμο, που την βοήθησε να προσγειωθεί με ασφάλεια, αλλά υπέστη μώλωπες στο πρόσωπό της.

Προσγειώθηκε στην περιοχή Altay κοντά στα σημερινά σύνορα Καζακστάν-Μογγολίας-Κίνας. Οι χωρικοί βοήθησαν την Tereshkova να βγάλει τη στολή της και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει για δείπνο. Αποδέχθηκε και αργότερα επιπλήχθηκε για παραβίαση των κανόνων και ότι δεν υποβλήθηκε πρώτα σε ιατρικές εξετάσεις.

Η κληρονομιά της Valentina Tereshkova στον κόσμο

Η Tereshkova τιμήθηκε με τον τίτλο Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης. Έλαβε το Τάγμα του Λένιν και το Χρυσό Μετάλλιο. Έγινε εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ένωσης και εκπληρώνοντας αυτόν τον ρόλο, έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Tereshkova παραμένει ενεργή στη διαστημική κοινότητα και η κληρονομιά της είναι ευρέως γνωστή παντού, από βιβλία έως μουσεία και σκηνικές παραγωγές.

Το 2017, το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου άνοιξε μια προσωρινή έκθεση με την ονομασία "Valentina Tereshkova: First Woman in Space", η οποία γιόρτασε τις συνεισφορές της μέσω αντικειμένων και φωτογραφιών.

Μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα το 2008, στην Αγία Πετρούπολη για τους 29ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και το 2014, πριν από τους 22ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας.

Η Valentina Tereshkova ήταν η αρχή για να συμπεριληφθούν οι γυναίκες στον διαστημικό χώρο. Ενέπνευσε τα μικρά κορίτσια να αποκτήσουν στόχους, ελπίδες και όνειρα, ότι μια μέρα μπορεί και τα ίδια να βρεθούν στο διάστημα.

«Εάν οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται στο σιδηρόδρομο στη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να πετούν στο διάστημα;»

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr