REAL LIFE WHO

«The Danish Girl»: Η αληθινή ιστορία της Lily Elbe


Σύρμα Κιουπελόγλου

10 Μαρτίου 2021

«The Danish Girl»: Η αληθινή ιστορία της Lily Elbe

Aυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την ιστορία πίσω από μία αγαπημένη μου ταινία που φιλοξενείται στην πλατφόρμα του Netflix και την οποία είχα την ευκαιρία να δω στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Το «The Danish Girl», κυκλοφόρησε το 2015 και είναι μία φανταστική ιστορία αγάπης εμπνευσμένη από τη ζωή των Δανών καλλιτεχνών Lili Elbe και Gerda Wegener. Ο γάμος και η δουλειά της Lili και της Gerda εξελίσσονται καθώς κάνουν μαζί το πρωτοποριακό για την εποχή ταξίδι διόρθωσης φύλου της Lili. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Eddie Redmayne και η Alicia Vikander, που κέρδισαν από μία υποψηφιότητα για Oscar, με την Vikander να παίρνει τελικά το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου. 

Ποια ήταν όμως η Lili Elbe και ποια είναι η ιστορία της στην πραγματικότητα;

Η Lili Elbe γεννήθηκε ως άντρας με το όνομα Einar Wegener, στις 28 Δεκεμβρίου 1882 στο Vejle της Δανίας. Σπούδασε καλές τέχνες στη Royal Danish Academy of Fine Arts στην Κοπεγχάγη, όπου γνώρισε την επίσης καλλιτέχνη Gerda Gottlieb. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν το 1905. Τότε ο Wegener ήταν 23 ετών και η Gottlieb 20 ετών. 

Δούλεψαν ως εικονογράφοι, ο Wegener ειδικευόταν σε πίνακες τοπίων, ενώ η Gottlieb εικονογραφούσε βιβλία και περιοδικά μόδας. Σύμφωνα με το βιβλίο που έγραψε η Elbe , το οποίο πιστώθηκε στον φίλο της Ernst Ludwig Hathorn Jacobson με το ψευδώνυμο Niels Hoyer,  για τη μετάβασή της από άνδρα σε γυναίκα συνειδητοποίησε τη πραγματική της ταυτότητα φύλου όταν η Gerda ζήτησε από τον τότε σύζυγό της να φορέσει γυναικεία ρούχα και να ποζάρει ως μοντέλο της. Ο Wegener έγινε τακτικό μοντέλο της στη συνέχεια. 

Μαζί ταξίδεψαν στην Ιταλία και τη Γαλλία πριν εγκατασταθούν στο Παρίσι το 1912. Εκεί ο Wegener αισθανόταν ελεύθερος και επέλεγε να εμφανίζετε δημόσια μερικές φορές ως Einar Wegener και μερικές φορές ως Lili.

Η Gerda Gottlieb έγινε διάσημη για τους πίνακες της με όμορφες γυναίκες με στοιχειωμένα, αμυγδαλωτά μάτια, ντυμένες με κομψά ρούχα. Το μοντέλο γι’ αυτές τις απεικονίσεις των petites femmes fatales ήταν η Lili Elbe.

Το 1930, η Elbe μετέβη στη Γερμανία για μία σειρά τεσσάρων χειρουργικών επεμβάσεων διόρθωσης φύλου, η οποία ήταν σε πειραματικό στάδιο εκείνη την εποχή. Πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκε από τον Γερμανό γυναικολόγο Kurt Warnekros, εξετάστηκε από τον Γερμανό γιατρό και σεξολόγο Magnus Hirschfeld. Σε αυτές αφαιρέθηκαν οι όρχεις και το πέος της και στη συνέχεια της μεταμοσχεύθηκαν ωοθήκες και μήτρα. 

Η υπόθεσή της είχε κάνει μεγάλη αίσθηση στις δανικές και γερμανικές εφημερίδες. Ένα δικαστήριο της Δανίας ακύρωσε το γάμο του Einar Wegener  και της Gerda Gottlieb τον Οκτώβριο του 1930 και έτσι μπόρεσε να αλλάξει νόμιμα το φύλο και το όνομά της, και να πάρει καινούργιο διαβατήριο ως  Lili Ilse Elvenes.

Επέστρεψε στη Δρέσδη και υιοθέτησε το επώνυμο Elbe για να τιμήσει τον ποταμό Elbe που διατρέχει την πόλη. Ξεκίνησε μια σχέση με τον Γάλλο έμπορο τέχνης Claude Lejeune, τον οποίο ήθελε να παντρευτεί και με τον οποίο ήθελε να αποκτήσει παιδιά.

Το 1931, έκανε μία πέμπτη χειρουργική επέμβαση, για την μεταμόσχευση κολπικού σωλήνα. Αυτό την έκανε τη δεύτερη γυναίκα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κολποπλαστικής, λίγες εβδομάδες αφότου ο Δρ Erwin Gohrbandt πραγματοποίησε την πειραματική αυτή διαδικασία στην Dora Richter.

Τρεις μήνες αργότερα όμως πέθανε από επιπλοκές, καθώς το ανοσοποιητικό της σύστημα απέρριψε τα μοσχεύματα. Η Elbe θάφτηκε στο Trinitatisfriedhof της Δρέσδης. Ο τάφος της ισοπεδώθηκε τη δεκαετία του 1960. Τον Απρίλιο του 2016 όμως, εγκαινιάστηκε μια νέα ταφόπλακα, χρηματοδοτούμενη από την Focus Features, την εταιρεία παραγωγής του «The Danish Girl». Η πλάκα αυτή δεν καταγράφει την ημερομηνία γέννησης της Elba, μόνο το όνομα της και τους τόπους γέννησης και θανάτου της.
 

Photo credits: https://www.splashnews.com/

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefit

jenny.gr