REAL LIFE WHO

Kurt Cobain: 5 λόγοι που ο θρύλος των Nirvana παραμένει ζωντανός 27 χρόνια μετά τον θάνατό του


Έλενα Κρητικού

5 Απριλίου 2021

Kurt Cobain: 5 λόγοι που ο θρύλος των Nirvana παραμένει ζωντανός 27 χρόνια μετά τον θάνατό του
Ο Kurt Cobain αποτέλεσε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της δεκαετίας του 1990 και της grunge σκηνής ενώ αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τα βραχνιασμένα φωνητικά του στις μεγάλες επιτυχίες των Nirvana.

Στις 5 Απριλίου του 1994, ένας ακόμη θρύλος της μουσικής απεβίωσε στα 27 του έτη, μπαίνοντας στη λίστα του "Club 27". Ο λόγος για τον frontman των Nirvana, Kurt Cobain, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής.

Ο Cobain βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στο Σιάτλ, στις 8 Απριλίου 1994, ενώ ο θάνατός του εκτιμάται ότι επήλθε στις 5 Απριλίου. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί θεωρίες ότι ο θάνατος του Cobain ήταν δολοφονία από την Courtney Love παρά το γεγονός πως όλα συνωμοτούν υπέρ της αυτοκτονίας.

Ο Kurt Cobain αποτέλεσε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της δεκαετίας του 1990 και της grunge σκηνής ενώ αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τα βραχνιασμένα φωνητικά του στις μεγάλες επιτυχίες των Nirvana. Μαζί με άλλες σημαντικές μορφές όπως οι: Jannis Joplin, Jim Morrison, Amy Winehouse, ο Cobain ενσωματώθηκε στη λίστα με τους υπόλοιπους θρύλους της μουσικής που έφυγαν από τη ζωή πριν συμπληρώσουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, αλλά άφησαν ανεξίτηλη πορεία στον χρόνο.

Ο Kurt Cobain δεν ξεχώριζε μόνο για την ιδιαίτερη φωνή του ή το μουσικό του ταλέντο. Η διάκρισή του σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο που κατόρθωσε γρήγορα να μετατρέψει τον νεανικό θυμό και τον επαναστατικό του χαρακτήρα σε ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα.

Κι ενώ υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους και πιο ταλαντούχους άντρες της rock σκηνής, ας δούμε για ποιους ακόμη λόγους τον ξεχωρίζουμε μέχρι σήμερα!

Η δόξα που δεν θέλησε ποτέ να αποδεχθεί

Αν και ο Cobain θεωρήθηκε ως η φωνή της γενιάς του μετά την ξαφνική επιτυχία των Nirvana, απεχθανόταν αυτό το γεγονός, καθώς και ό,τι ήταν σχετικό με την δημοσιότητα, πιστεύοντας ότι το μήνυμα και το καλλιτεχνικό του όραμα είχαν παρερμηνευθεί από το κοινό.

Δεν ήθελε να τραγουδάει, λάτρευε να ασχολείται μόνο με την κιθάρα του απομονωμένος από το πλήθος, δημιουργώντας τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες που τον έκαναν γρήγορα θρύλο. Ο ίδιος ωστόσο, δεν δεχόταν τους χαρακτηρισμούς που τον ξεχώριζαν ενώ τηρούσε μια αρκετά μετριοπαθή στάση απέναντι στη δόξα και την επιτυχία.

Τα άγνωστα μελαγχολικά έργα της ζωγραφικής του

Ο Kurt Cobain, είχε και μια διαφορετική καλλιτεχνική πλευρά που ανακαλύφθηκε περίπου την τελευταία πενταετία, πέρα από την τεράστια επιρροή του στη μουσική εξέλιξη μιας ολόκληρης γενιάς. Συνδεδεμένα με τη "σκοτεινή" προσωπικότητά του, τα έργα που φέρουν την υπογραφή του, παρέχουν μια διαφορετική οπτική στη σπουδαία κληρονομιά που άφησε πίσω του, παρά τον πρόωρο θάνατό του που συγκλόνισε τους εκατομμύρια θαυμαστές του.

Το ένα απ' αυτά, το "Incesticide", κόσμησε το εξώφυλλο του ομότιτλου άλμπουμ των Nirvana το 1992, και σίγουρα όλα αυτά μαζί, τον κάνουν πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό μέχρι σήμερα.

Οι δηλώσεις του για την ομοφοβία και τον σεξισμό

Ο Cobain υπήρξε υποστηρικτής των δικαιωμάτων των gay, και εναντιωνόταν στην ομοφοβία και τον σεξισμό. Είχε πει ότι ευχόταν να ήταν ομοφυλόφιλος, απλά και μόνο για να βρίσκεται απέναντι στους ομοφοβικούς.

Σε μία δήλωσή του μάλιστα, ο ίδιος είχε πει:

"Αν κάποιοι από εσάς μισείτε με οποιονδήποτε τρόπο τους ομοφυλόφιλους, ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, ή τις γυναίκες, σας παρακαλώ κάντε μας μια χάρη-μην έρχεστε στις συναυλίες μας και μην αγοράζετε τους δίσκους μας"

Μάλιστα, πολλές φορές ντυνόταν με φορέματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σεξισμού. Όπως υποστήριζε μάλιστα, βάφοντας με σπρέι αμάξια και κάνοντας graffiti που είχαν οδηγήσει στη σύλληψή του: "God is gay".

Η μουσική που έγραφε, ενέπνευσε γενιές

Ως ένας από τους πρωτοπόρους μουσικούς στην ιστορία του grunge, πολλά από τα τραγούδια του έμειναν στην ιστορία με πιο κορυφαίο το "Smells Like Teen Spirit". Το τραγούδι που ανέτρεψε τα δεδομένα της ροκ μουσικής, έστειλε όλο τον δίσκο στις πρώτες θέσεις των charts και όσα χρόνια κι αν περάσουν από την πρώτη του κυκλοφορία, ο κόσμος φαίνεται πως θα εξακολουθεί να το χορεύει.

Μάλιστα, σε κάποια συναυλία, ο Cobain είχε τραγουδήσει το "Smells Like Teen Spirit" με πολύ χαμηλότερη φωνή, ενώ είχε αλλάξει τους στίχους και μετά βίας ακουμπούσε την κιθάρα του. Το γεγονός αυτό οδήγησε το κοινό να παθιαστεί ακόμη περισσότερο μαζί του, όπως και με τους Nirvana.

Tα λόγια που έμειναν χαραγμένα στο κοινό

Μέσα από αρχεία συνεντεύξεων, ο Cobain ξεχώριζε πέρα από το ταλέντο του, και για τα λόγια του. Ακόμη και στο αποχαιρετιστήριο γράμμα που άφησε στις 5 Απριλίου του 1994 όταν αποφάσισε να θέσει τέλος στη ζωή του, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την κοινωνία, τη μουσική, τη νεολαία.

Όταν από την άλλη, μιλούσε για τον εαυτό του και το παρελθόν του, ήταν πιο περιεκτικός και απολύτως ειλικρινής, με πιο χαρακτηριστική ίσως την φράση:

«Είναι καλύτερα να καίγεσαι παρά να ξεθωριάζεις»,

στίχο από το ‘Hey Hey, My My’ του Neil Young που αναφέρει ο Kurt Cobain και στο τελευταίο γράμμα του.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά του αποφθέγματα, με τα οποία αξίζει να κλείσουμε!

"Ποτέ μου δεν σκόπευα να τραγουδάω. Ήθελα να παίζω απλά ρυθμική κιθάρα, να κρύβομαι πίσω στη σκηνή και απλά να παίζω".

"Θα ήθελα να με λατρεύουν σαν τον John Lennon αλλά να έχω ταυτόχρονα την ανωνυμία του Ringo Starr. Δεν ήθελα να γίνω frontman. Ήθελα να βρίσκομαι στην πίσω γραμμή αλλά και να είμαι ένα rock star ταυτόχρονα".

"Τo καθήκον της νεολαίας είναι να μάχεται κατά της διαφθοράς".

"Δεν έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων όλες τις απαντήσεις"

"Δεν είμαι γενικά καλά διαβασμένος, αλλά όταν διαβάζω, διαβάζω καλά".

"Παραδέχομαι ότι πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να κάνει πράγματα που πολλοί άλλοι rock stars κάνουν ή τους αναγκάζουν να κάνουν. Ο κόσμος εκεί έξω είναι αρκετά ξένος για μένα".

"Θα ήθελα να απαλλαγούμε από τους ομοφοβικούς, τους σεξιστές και τους ρατσιστές στο ακροατήριό μας. Ξέρω ότι είναι εκεί έξω και πραγματικά με ενοχλεί".

"Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από το να αποκτήσεις ένα παιδί. Συνήθιζα να δουλεύω τα καλοκαίρια στην YMCA όπου ήμουν ανάμεσα σε πολλά παιδάκια. Ήξερα από τότε πως όταν αποκτήσω ένα μωρό, θα ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος και έτσι έγινε. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς άλλαξα από τη στιγμή που γεννήθηκε η κόρη μου. Το να την κρατάω στην αγκαλιά μου είναι το καλύτερο ναρκωτικό του κόσμου".

"Γελάνε με εμένα επειδή είμαι διαφορετικός, γελάω με όλους γιατί είναι ίδιοι".

"Εάν πεθάνεις είσαι ολοκληρωτικά ευτυχισμένος και η ψυχή σου κατοικεί κάπου αλλού. Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Η γαλήνη μετά το θάνατο είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μου".

Δείτε ακόμη: Αυτά τα ζώα θα μπορούσαν να ήταν fans της metal μουσικής