REAL LIFE WHO

Όταν ο Yuri Gagarin έγινε ο «Πρώτος Άνθρωπος στο Διάστημα»


Εύα Κονδύλη

12 Απριλίου 2021

Όταν ο Yuri Gagarin έγινε ο «Πρώτος Άνθρωπος στο Διάστημα»
Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου 1961, ο άνθρωπος έσπασε τα δεσμά που τον κρατούσαν στη γη και ταξίδεψε για πρώτη φορά στο διάστημα. Προς τιμήν του η μέρα ονομάστηκε σε Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα.

Στις 12 Απριλίου 1961, ο άνθρωπος έσπασε τα δεσμά που τον κρατούσαν στη γη και ταξίδεψε για πρώτη φορά στο διάστημα. Προς τιμήν του, η μέρα ονομάστηκε Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα.

Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να τιμήσει τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο διάστημα και γιορτάζεται κάθε χρόνο την 12η Απριλίου.

Με φόντο τον Ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Αμερική και τον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα πήγαινε πρώτος στο διάστημα, η Ρωσία προπορεύτηκε, επιδεικνύοντας ένα κοσμοϊστορικό επίτευγμα.

Ο Yuri Alekseyevich Gagarin ήταν ο Σοβιετικός κοσμοναύτης που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, μετατρέποντάς τον σε παγκόσμιο είδωλο και σε μία από τις εμβληματικότερες μορφές του 20ου αιώνα.

Η ιστορική πτήση του  Vostok 1 διήρκεσε μόλις 108 λεπτά, όμως άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα και κάνοντάς την να κατανοήσει περισσότερο τον «έξω κόσμο».

Ποια ήταν τα πρώτα λόγια του ανθρώπου, αντικρίζοντας το αχανές διάστημα; «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη».

Ποιος ήταν ο Yuri και πώς επιλέχθηκε γι' αυτήν την αποστολή;

Ο Yuri Gagarin γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό έξω από την Μόσχα και όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου.

Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις ικανότητες του, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη.

Στα τέλη του 1959 υπέβαλε αίτηση για το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών και επιλέχθηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί ως κοσμοναύτης, με σκοπό την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.

Ακολούθησε μια πολύ σκληρή διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης, όπου έπρεπε, μεταξύ άλλων, να αντέξουν για ένα 24ωρο σε ένα σκοτεινό και ηχομονωμένο δωμάτιο.

Οι τελικοί υποψήφιοι για το πρώτο ταξίδι στο διάστημα ήταν ο Gagarin και ο Gherman Titov, εξαιτίας της άριστης επίδοσής τους κατά την εκπαίδευση, αλλά και για το μικρό τους ανάστημα, αφού το ύψος του Gagarin ήταν μόλις 1,58.

Ο λόγος ήταν ότι ο θάλαμος της κάψουλας που θα τους μετέφερε στο διάστημα, ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Η τελική απόφαση ήταν να πετάξει ο Gagarin, με τον Titov σαν εφεδρικό.

Και η ιστορία γράφτηκε!

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο 27χρονος Yuri Gagarin έγινε επίσης ο πρώτος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, το οποίο επιτεύχθηκε από τη διαστημική κάψουλα του σε 89 λεπτά. Το Vostok 1 περιστράφηκε γύρω από τη Γη σε μέγιστο υψόμετρο 187 μιλίων και καθοδηγήθηκε εξ ολοκλήρου από ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου. 

Η αποστολή αντιμετώπισε σοβαρές επιπλοκές, λόγω της ταχύτητας να προλάβουν τους Αμερικανούς στην πρωτιά, ο σχεδιασμός του αεροσκάφους δεν έγινε με πολλή προσοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνεται η επικοινωνία αρκετές φορές και η προσγείωση να καταλήξει σε παραλίγο τραγωδία.

Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Yuri Gagarin δεν κατάφερε να προσγειωθεί μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του, λίγο πριν πάθει ασφυξία.

Προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα και μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Gagarin να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του, ήταν 108 λεπτά.

Αν και σύντομη, χρειάστηκε πολύ θάρρος, καθώς κανείς δεν ήξερε πραγματικά εάν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα, ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%.

Η πτήση έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα, καθώς οι λεπτομερέστατες παρατηρήσεις του απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο καλά και στο διάστημα, διαψεύδοντας μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των επιστημόνων.

Αφού ανακοινώθηκε το ιστορικό του κατόρθωμα, ο Gagarin έγινε μια στιγμιαία παγκόσμια διασημότητα. Του απονεμήθηκε το Τάγμα του Λένιν και του δόθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Μνημεία του ανατέθηκαν σε όλη τη Σοβιετική Ένωση και οι δρόμοι μετονομάστηκαν προς τιμήν του.

Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, ο Yuri Gagarin σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 27 Μαρτίου του 1968. Είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο διάστημα. Όμως, με την ιστορική του πτήση άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr