REAL LIFE TRUE STORIES

Τιτανικός: 5+1 άγνωστες πληροφορίες για το «αβύθιστο» πλοίο


Εύα Κονδύλη

10 Απριλίου 2021

Τιτανικός: 5+1 άγνωστες πληροφορίες για το «αβύθιστο» πλοίο
Ο Τιτανικός, το διάσημο υπερωκεάνειο πλοίο, ξεκίνησε σαν σήμερα 10 Απριλίου 1912 το «παρθενικό» και μοναδικό του ταξίδι.

Ο Τιτανικός, το διάσημο υπερωκεάνειο πλοίο, ξεκίνησε σαν σήμερα, 10 Απριλίου 1912 το «παρθενικό» και μοναδικό του ταξίδι.

Ο Τιτανικός ήταν βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο που αποτελούσε τμήμα του στόλου της White Star Line, το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.500 ατόμων σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 70 χρόνια για να βρεθεί το ναυάγιο, το 1985.

Με πλοίαρχο τον Edward Smith, οι επιβάτες του περιλάμβαναν μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και εκατοντάδες μετανάστες από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούσαν μια καινούρια ζωή στη Βόρεια Αμερική.

Η ιστορία του διαδίδεται με τις γενιές και παραμένει στις μνήμες των ανθρώπων, ενώ η διάσημη ταινία του 1997, «Τιτανικός», με τον Leonardo di Caprio και την Kate Winselt, έδωσε νέο φως και δημοσιότητα σε μία από τις πιο τραγικές ιστορίες όλων των εποχών.

Ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο κινούμενο αντικείμενο που κατασκευάστηκε μέχρι τότε

Για το 1912, το μέγεθός του ήταν εντυπωσιακό. Αλλά μπροστά στα σημερινά κρουαζιερόπλοια, θα φαινόταν σαν μινιατούρα. Όταν ο Τιτανικός άρχισε να λειτουργεί το 1912, ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που επέπλεε. Με μήκος 269,1 m και ύψος 53,3 m, πρέπει να έμοιαζε σαν μια πλωτή πόλη. Η Νέα Υόρκη Tribune έγραψε έναν τίτλο την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 1910, θέτοντας την ερώτηση, «Πώς μπορούμε να ελλιμενίσουμε αυτό το θαλάσσιο τέρας όταν φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης;».

Ένα από τα φουγάρα του ήταν ψεύτικο

Μόνο τρία από τα τέσσερα φουγάρα του Τιτανικού ήταν λειτουργικά - το τέταρτο ήταν ψεύτικα εγκατεστημένο επειδή έκανε το πλοίο να φαίνεται πιο όμορφο και έγινε άξονας εξαερισμού για την κουζίνα.

Το εσωτερικό του Τιτανικού βασίστηκε στο Ritz Hotel

Το εσωτερικό του Τιτανικού διαμορφώθηκε σύμφωνα με το ξενοδοχείο Ritz, με καμπίνες πρώτης κατηγορίας διακοσμημένες σε αυτοκρατορικό στιλ. Με στόχο να μεταδώσει την αύρα ενός πλωτού ξενοδοχείου, στόχευε να κάνει τους επιβάτες να ξεχάσουν ότι ήταν πάνω σε πλοίο και να αισθάνονται σαν να ήταν σε μια αίθουσα ενός μεγάλου σπιτιού στην ακτή.

Στην πρώτη θέση, ο Τιτανικός ήταν ένας τόπος πολυτέλειας. Είχε 4 εστιατόρια και οι επιβάτες έτρωγαν από τα 50 χιλιάδες πορσελάνινα πιάτα Κίνας που παρέχονται από την Liverpool Stonier and Co.

Υπήρχαν αίθουσες ανάγνωσης, 2 βιβλιοθήκες, 2 κουρεία, ένα φωτογραφικό σκοτεινό δωμάτιο και μια θερμαινόμενη πισίνα. Υπήρχαν επίσης χαμάμ και ηλεκτρικά λουτρά, το καθένα για 4 σελίνια κάθε φορά. Ο Τιτανικός είχε τυπωμένο το δικό του Atlantic Daily Bulletin, συμπεριλαμβανομένων ειδήσεων, κουτσομπολιών και του μενού της ημέρας.

Ένας επιβάτης πρώτης κατηγορίας πλήρωσε 30 λίρες για ένα κανονικό δωμάτιο ή 875 λίρες για μια σουίτα σαλόνι. Η πλειονότητα των επιβατών, ωστόσο, ήταν στην τρίτη τάξη και πλήρωσαν μεταξύ 3  και 8 λιρών.

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πιο πολλοί άνθρωποι

Όταν ο Τιτανικός άρχισε να στέλνει σήματα κινδύνου, το Californian, και όχι το Carpathian, ήταν το πλησιέστερο πλοίο. Ωστόσο, το Californian δεν απάντησε έως ότου ήταν πολύ αργά για να βοηθήσει. Στις 12:45 π.μ. στις 15 Απριλίου 1912, μέλη του πληρώματος του Californian είδαν μυστηριώδη φώτα στον ουρανό. Αυτές ήταν οι φλόγες κινδύνου που έστειλε ο Τιτανικός και αμέσως ξύπνησαν τον καπετάνιο τους για να του πουν. Δυστυχώς, ο καπετάνιος δεν εξέδωσε εντολές.

Μπορεί να δούμε τον Τιτανικό να σαλπάρει ξανά

Όχι, το αρχικό σκάφος της θάλασσας, εννοείται. Ο Αυστραλός επιχειρηματίας Clive Palmer ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Line το 2012 για να κατασκευάσει ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο του Τιτανικού, που ονομάζεται Titanic II, με την ελπίδα να ολοκληρώσει τη διατλαντική διέλευση που δεν έκανε ποτέ ο προκάτοχός του. 

Το Titanic II θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το πρωτότυπο, με χώρο για 2400 επιβάτες και 900 πληρώματα, ενώ αναπαράγει πιστά την πολυτέλεια του. Ευτυχώς για τους επιβάτες στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ΙΙ, που έχει προγραμματιστεί προσωρινά για το 2022, το πλοίο θα έχει πολλά σωσίβια σκάφη και ολοκληρωμένα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση παγόβουνων.

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr