REAL LIFE WHO

Anne Sullivan: Η χαρισματική δασκάλα που «έσωσε» τη μαθήτρια της από το σκοτάδι


Εύα Κονδύλη

14 Απριλίου 2021

Anne Sullivan: Η χαρισματική δασκάλα που «έσωσε» τη μαθήτρια της από το σκοτάδι

Η Anne Sullivan γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 1866 και ήταν μια χαρισματική δασκάλα που έμεινε στην ιστορία για την διδασκαλία της κωφής και τυφλής συγγραφέα, Helen Keller.

Η μακρά ιστορία της Helen Keller και της Anne Sullivan έχει δραματοποιηθεί στην ταινία The Miracle Worker. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, η Sullivan έδειξε μεγάλη ωριμότητα και επινοητικότητα στη διδασκαλία της Keller και εργάστηκε σκληρά με τη μαθήτριά της, φέρνοντας και στις δύο γυναίκες μεγάλη αναγνώριση.

Η Anne Sullivan αποτελεί πρότυπο για όλους τους εκπαιδευτικούς και η σχέση των δύο είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι η σχέση του δασκάλου και του μαθητή: Μια σχέση βαθιά πνευματική και ιερή. Που δίνει χώρο στην ειλικρίνεια, τη δημιουργικότητα, το ενδιαφέρον, την εκτίμηση και την αγάπη. Μόνο έτσι το παιδί μαθαίνει το νόημα της προσπάθειας και της επιμονής, τα οποία θα τα συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή. 

Η ιστορία της Anne Sullivan

Η Sullivan, που γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη, είχε από πρώτο χέρι εμπειρία με άτομα με αναπηρία: Ως παιδί, μια λοίμωξη εξασθένησε την όρασή της. 

Ακόμα και σε νεαρή ηλικία, η Sullivan είχε ισχυρή προσωπικότητα, καθώς πολλές φορές συγκρούονταν με τον βίαιο πατέρα της, τον Thomas, ο οποίος ανέλαβε να μεγαλώσει τη Sullivan και τα αδέλφια της μετά το θάνατο της μητέρας τους και ο οποίος τελικά τους εγκατέλειψε.

Στάλθηκαν στο Tewksbury Almshouse, ένα σπίτι για φτωχούς που ήταν βρώμικο, υποβαθμισμένο και συνωστισμένο. Ο αδελφός της Sullivan, Jimmie, πέθανε λίγους μήνες μετά την άφιξή τους, αφήνοντας την Anne μόνη. 

Τότε έμαθε ότι υπήρχε σχολείο για τυφλούς και αποφάσισε να αποκτήσει εκπαίδευση ως μέσο για να ξεφύγει από τη φτώχεια. Έτσι, η Sullivan έφυγε από το Tewksbury για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Perkins School for the Blind το 1880 και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να βελτιώσει την περιορισμένη όρασή της.

Ωστόσο, αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις, καθώς δεν είχε πάει ποτέ στο σχολείο και δεν είχε κοινωνικές συναναστροφές, γεγονός που την έβαλε σε αντίθεση με τους συνομηλίκους της. Ωστόσο, ήταν εξαιρετικά εύστροφη και σύντομα εξελίχθηκε ακαδημαϊκά.

Η γνωριμία της με την Helen Keller

Μετά την αποφοίτησή της, ένας καθηγητής την βοήθησε να βρει δουλειά στην οικογένεια Keller, η οποία αναζητούσε μια κυρία για την τυφλή και κωφή κόρη τους, Helen.

Στην πρώτη τους συνάντηση, η Sullivan της έφερε μια κούκλα ως δώρο και την έμαθε να γράφει τη λέξη με τα δάχτυλά της. Ήθελε να βοηθήσει την Keller να κάνει συσχετισμούς μεταξύ λέξεων και φυσικών αντικειμένων, και εργάστηκε σκληρά να το πετύχει αυτό η μαθήτριά της.

Αφού η Sullivan την απομόνωσε από την οικογένειά της, η Keller έκανε τελικά την πρώτη σημαντική ανακάλυψη της, συνδέοντας την έννοια της νοηματικής γλώσσας με τα αντικείμενα γύρω της, ενώ χάρη στις οδηγίες της δασκάλας, έμαθε σχεδόν 600 λέξεις, πέντε διαφορετικές γλώσσες, πώς να διαβάσει σε Braille μέσα σε λίγους μήνες και κατάφερε να γίνει διάσημη συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

jenny.gr

Τα νέα για την επιτυχία των δύο κοριτσιών διαδόθηκαν γρήγορα και το σχολείο Perkins έγραψε μια αναφορά για την πρόοδό τους ως ομάδα και εξαιτίας της, η Keller έγινε διασημότητα, συναντώντας τους Thomas Edison, Alexander Graham Bell και Mark Twain.

Η Helen Keller αναφέρθηκε πολλές φορές στην αγαπημένη της δασκάλα στην αυτοβιογραφία της, παραλληλίζοντας την ελευθερία της από την απομόνωση, με την απελευθέρωση του Ισραήλ από τη δουλεία των Αιγυπτίων, ενώ γράφει για την ημέρα που της έμαθε τι σημαίνει «αγάπη»: 

«Η μις Sullivan μ’ αγκάλιασε τρυφερά και συλλάβισε στο χέρι μου, «αγαπώ την Helen». «-Τι είναι αγάπη;», ρώτησα. Μ’ έσφιξε πιο σφιχτά πάνω της και είπε: «Είναι εδώ». Πήρε το χέρι μου και τ’ ακούμπησε πάνω στην καρδιά μου. Εγώ πρώτη συνειδητοποιούσα τους χτύπους της καρδιάς μου».

Η κοινή πορεία τους στη ζωή

Με τη βοήθεια της Sullivan, η Keller κατάφερε να αναζητήσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες στη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη, καθώς πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Radcliffe College του Χάρβαρντ το 1899.

Η Sullivan παρέμεινε στο πλευρό της, στις διαλέξεις και τις συνομιλίες που είχε η νεότερη γυναίκα. Αν και έβλαψε τη δική της όραση, η δασκάλα διάβαζε επίσης βιβλία για να παραδώσει τις πληροφορίες στην Keller.

jenny.gr

Όμως και η Keller ήταν στήριγμά της. Όταν η υγεία της Sullivan απέτυχε και έγινε τυφλή τη δεκαετία του 1930, η Keller την βοήθησε με διάφορες εργασίες όπως τη σύνταξη επιστολών, ενώ και οι δύο πάλεψαν σκληρά για την οικονομική τους επιβίωση, αναλαμβάνοντας πολλές δουλειές.

Η Sullivan πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 1936, στο σπίτι της στο Forest Hills της Νέας Υόρκης. Η στάχτη της τοποθετήθηκε στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον, μια ξεχωριστή τιμή, καθώς είναι και ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης πολλών διακεκριμένων ατόμων. 

Κατά την κηδεία της, η Επίσκοπος James E. Freeman είπε: «Μεταξύ των σπουδαίων δασκάλων όλων των εποχών καταλαμβάνει μια επιβλητική και εμφανή θέση. Το άγγιγμα του χεριού της έκανε κάτι περισσότερο από το να φωτίζει το μονοπάτι ενός θολωμένου μυαλού. Κυριολεκτικά χειραφέτησε μια ψυχή».

Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr