REAL LIFE WHO

Charlie Chaplin: 8 άγνωστα facts για τον καλλιτέχνη – σύμβολο του βωβού κινηματογράφου


Σύρμα Κιουπελόγλου

16 Απριλίου 2021

Charlie Chaplin
O Charlie Chaplin ήταν κάτι περισσότερο από ένας κωμικός ηθοποιός, ήταν το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, αυτής του βωβού κινηματογράφου. Ανάμεσα στις ιδιότητες του ήταν κι αυτή του σκηνοθέτη αλλά και αυτή του συνθέτη.

O Charlie Chaplin ήταν κάτι περισσότερο από ένας κωμικός ηθοποιός, ήταν το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, αυτής του βωβού κινηματογράφου. Ανάμεσα στις ιδιότητες του ήταν κι αυτή του σκηνοθέτη αλλά και αυτή του συνθέτη. Η καριέρα του διήρκεσε περισσότερα από 75 χρόνια, από την παιδική του ηλικία στη βικτοριανή εποχή μέχρι έναν χρόνο πριν από το θάνατό του το 1977.

Ο ίδιος γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889. Η παιδική ηλικία του Chaplin στο Λονδίνο ήταν γεμάτη φτώχεια και δυσκολίες. Ο πατέρας του απουσίαζε και η μητέρα του αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα οικονομικά και πριν την ηλικία των 9, ο μικρός Charlie στάλθηκε δύο φορές σε πτωχοκομείο. Όταν ήταν 14 ετών, η μητέρα του εισήχθη σε ψυχιατρικό άσυλο. Ο Chaplin άρχισε να παίζει σε νεαρή ηλικία, περιοδεύοντας σε μουσικές αίθουσες και αργότερα εργάστηκε και ως σκηνοθέτης και κωμικός. 

Αυτά όμως, είναι γεγονότα λίγο πολύ γνωστά για εκείνον. Ας δούμε λοιπόν 8 συναρπαστικά και άγνωστα facts για την ζωή του.

Συνεργάστηκε με γυναίκα δημιουργό ταινιών που ήταν πολύ σπάνιο για εκείνη την εποχή

Η Mabel Normand ήταν ηθοποιός των βουβών ταινιών, καθώς και συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για τα μέσα του 1900. Πρωταγωνίστησε σε 12 ταινίες με τον Charlie Chaplin, συμπεριλαμβανομένου του «Mabel's Strange Predicament» του 1914, το οποίο σηματοδότησε το ντεμπούτο του χαρακτήρα του Chaplin «The Tramp», (αν και το «Mabel's Strange Predicament» γυρίστηκε πρώτη και τεχνικά ήταν η πρώτη του εμφάνιση ως Tramp, κυκλοφόρησε δύο ημέρες μετά το «Kid Auto Races» στη Βενετία, το πραγματικό ντεμπούτο του χαρακτήρα αυτού στον κινηματογράφο). Σκηνοθέτησε επίσης τον Chaplin το 1914 στο «Caught in a Cabaret» και το ζευγάρι συν-σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο «Her Friend the Bandit», το οποίο κυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο.

Ρωσίδα αστρονόμος ονόμασε έναν μικρό πλανήτη με το όνομά του

Το 1981, η Ρωσίδα αστρονόμος Lyudmila Georgievna Karachkina, που ανακάλυψε περισσότερους από 100 μικρούς πλανήτες, ονόμασε έναν από αυτούς από τον θρυλικό σκηνοθέτη: 3623 Chaplin.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά τον εξόρισαν

Παρόλο που ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για σχεδόν 40 χρόνια, ο Chaplin δεν έγινε ποτέ Αμερικανός πολίτης. Εν τω μεταξύ, εν μέρει λόγω και στην ταινία «Modern Times», μια σάτιρα της εποχής της βιομηχανικής εποχής, κέρδισε τη φήμη του κομμουνιστή συμπατριώτη. Κατά την εποχή του McCarthy, το FBI τον έθεσε υπό επιτήρηση και ένας βουλευτής του Mississippi ζήτησε την απέλασή του. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλεσε την άδεια επανεισόδου του το 1952 καθώς ταξίδεψε στην Αγγλία για διακοπές. Αντί να επιστρέψει για να απαντήσει στις κατηγορίες ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου αξιωματούχων μετανάστευσης, ο Chaplin αποφάσισε να μετακομίσει με την οικογένειά του στην Ελβετία. Επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες για άλλη μια φορά, το 1972, για να αποδεχτεί ένα τιμητικό βραβείο Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ληστές έκλεψαν τα λείψανά του

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Chaplin, δύο ληστές έκλεψαν το φέρετρο του από ένα ελβετικό νεκροταφείο και έστειλαν στη σύζυγό του μια απαίτηση 600.000 δολαρίων. Όταν αρνήθηκε να πληρώσει, φέρεται να απείλησαν τα παιδιά της. Ωστόσο, οι ληστές πιάστηκαν σύντομα και το φέρετρο ανακτήθηκε. Στη συνέχεια, ξαναθάφτηκε σε ένα μνήμα από μπετόν.

Το σπίτι του στην Ελβετία μετατράπηκε σε μουσείο

Στις 16 Απριλίου 2016, όταν θα ήταν τα 127α γενέθλιά του, το Chaplin's World, ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και τη δουλειά του καλλιτέχνη, άνοιξε στο πρώην σπίτι του στην Ελβετία. Το μουσείο υποδέχτηκε περίπου 300.000 επισκέπτες κατά το πρώτο έτος. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το σπίτι του, το Manoir de Ban, στο Corsier-sur-Vevey, δίπλα στη λίμνη της Γενεύης. Το κτήμα στεγάζει επίσης ένα στούντιο όπου προβάλλονται οι ταινίες του, κέρινες φιγούρες, αναπαραστάσεις μερικών κομματιών από τα σετ των ταινιών του και ένα εστιατόριο με το όνομα «The Tramp».

Ο Chaplin παντρεύτηκε τρείς έφηβες

Το 1918, ο Chaplin παντρεύτηκε βιαστικά με τη 17χρονη ηθοποιό Mildred Harris, μια απόφαση που γρήγορα θα μετάνιωνε, λέγοντας ότι «ήταν ασυμβίβαστα αταίριαστοι». Μετά το διαζύγιο, παντρεύτηκε την 16χρονη Lita Gray, μια άλλη ηθοποιό με την οποία είχε έναν πικρό χωρισμό. Το 1943 και ενώ ήταν στη μέση μίας δίκης πατρότητας, ο 54χρονος Chaplin παντρεύτηκε την 18χρονη Oona O'Neill, στην οποία τον είχε συστήσει ένας ατζέντης του Hollywood. Ο πατέρας της O'Neill, ο θεατρικός συγγραφέας Eugene O'Neill, ήταν τόσο αναστατωμένος από την σχέση τους που την αποκλήρωσε. Ωστόσο,  σε αντίθεση με τις άλλες σχέσεις του Chaplin, αυτή θα διαρκούσε. Οι δύο έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του Chaplin σε ηλικία 88 ετών και μοιράστηκαν τα  οκτώ από τα συνολικά 11 παιδιά του.

Έσωσε τη Disney

Το 1937, η Disney κυκλοφόρησε την ταινία «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους. Ο Walt Disney δεν ήταν σίγουρος για το πόσο καλά θα πήγαινε η ταινία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο Chaplin ενθάρρυνε τον δημιουργό να ολοκληρώσει και να διανείμει τη Χιονάτη. Οι δύο έγιναν επιχειρηματικοί συνεργάτες και ο Chaplin έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ονόματος της Disney.

Γνώρισε τον Gandhi στο Λονδίνο

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1931, ο Chaplin συναντήθηκε με τον ειρηνιστή ηγέτη στο Canning Town, στο East End Dock, έναν από τους φτωχότερους δήμους του Λονδίνου, πριν ο Gandhi συμμετάσχει σε ένα συνέδριο.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr