REAL LIFE WHO

Τάσος Λειβαδίτης: Αποφθέγματα από τον απόλυτο «Ποιητή του Έρωτα»


Εύα Κονδύλη

20 Απριλίου 2021

Τάσος Λειβαδίτης: Αποφθέγματα από τον απόλυτο «Ποιητή του Έρωτα»
Σαν σήμερα, 20 Απριλίου 1922, γεννήθηκε ο Τάσος Λειβαδίτης, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας, του οποίου οι στίχοι από τα ερωτικά του ποιήματα έχουν «ταξιδέψει» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σαν σήμερα, 20 Απριλίου 1922, γεννήθηκε ο Τάσος Λειβαδίτης, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας, του οποίου οι στίχοι από τα ερωτικά του ποιήματα έχουν «ταξιδέψει» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο Τάσος Λειβαδίτης έχει έναν μοναδικό τρόπο να ταρακουνά τον αναγνώστη. Με τον άμεσο τρόπο που περιγράφει τις καταστάσεις, έχει την δυνατότητα να εισέρχεται μέσα μας και να ταράζει όλες τις αισθήσεις μας.

«Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον, είμαστε ήδη νεκροί»

Μιλάει για κάθε στάδιο που βιώνει ένας ερωτευμένος άνθρωπος: Τη χαρά, τον πόνο, την απογοήτευση, τον ενθουσιασμό, την ανυπομονησία, όλα αποτυπωμένα τόσο αρμονικά μεταξύ τους και τόσο αληθινά αποδομένα. Είναι λες και κρυφά παρακολουθεί τις ανθρώπινες σχέσεις και παρατηρώντας γράφει τα ποιήματά του.

«Συχώρα με, αγάπη μου, που ζούσα πριν να σε γνωρίσω..»

Ο Αναστάσιος-Παντελεήμων Λειβαδίτης γεννήθηκε στην Αθήνα, το ένα από πέντε αδέλφια, ενώ ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης ήταν μεγαλύτερος αδελφός του.

Tο 1946 παντρεύτηκε τη Mαρία Στούπα και απέκτησε μαζί της μία κόρη. Για αυτήν θα γράψει το «Ερωτικό», το οποίο είναι από τα λίγα ποιήματα που υπάρχουν ηχογραφημένα σε απαγγελία του ίδιου του ποιητή.

«Και σμίγουν και χωρίζουν οι άνθρωποι και δεν παίρνει τίποτα ο ένας απ’ τον άλλον. Γιατί ο έρωτας είναι ο πιο δύσκολος δρόμος να γνωριστούν»

Σπούδασε Νομική, όμως τελικά ακολούθησε άλλον δρόμο στη ζωή του, αφού τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. 

«Στην πιο μικρή στιγμή μαζί σου, έζησα όλη τη ζωή»

Τον αποκάλεσαν «Ποιητή του Έρωτα και της Επανάστασης», λόγω της έντονης πολιτικής δραστηριότητας που ανέπτυξε στο χώρο της αριστεράς, ενώ κατέληξε να συλληφθεί και να εξοριστεί για ένα διάστημα.

Γιατί οι άνθρωποι, σύντροφε, ζουν απ’ τη στιγμή που βρίσκουν μια θέση στη ζωή των άλλων.

Στο ελληνικό κοινό ο Τάσος Λειβαδίτης εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη», ενώ το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας».

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιώργο Τσαγκάρη και άλλους, καθώς και τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Βουλγαρικά, Κινεζικά και Αγγλικά.

«Τίποτα. Κοιμήσου. Εμείς τελειώσαμε. Δεν έχει δάκρυα πια. Κλαίνε όσοι στο βάθος ακόμη ελπίζουν».

Είναι ο «ποιητής των social media», αφού κανένας άλλος δεν έχει λάβει, καλώς ή κακώς, μεγαλύτερη σύγχρονη αναγνώριση και αγάπη από τον κόσμο του διαδικτύου.

Το όνομά του και οι στίχοι του συχνά «κοσμούν» τις σελίδες των κοινωνικών μέσων και ίσως αυτή να είναι η απόδειξη του αξιοθαύμαστου τρόπου που αγγίζει σήμερα τους ανθρώπους μιας εντελώς διαφορετικής εποχής από την δική του.

«Τώρα αν θυμάμαι κάτι είναι κάποια όνειρα που έκανα ακουμπισμένος στον ωκεανό ή κάποιες ταπεινώσεις, που τέλειωσαν με τα πιο υπέροχα δάκρυα»

Είναι ο ποιητής των ονειροπόλων, των συνεσταλμένων, όλων εκείνων που ποτέ δεν «πάλεψαν» για κάτι που ήθελαν και τώρα το μετανιώνουν πικρά, έχοντας τα λόγια του μεγάλου αυτού ποιητή να μιλάνε στην καρδιά τους και να παίρνουν ελπίδα ότι συμπάσχει κάποιος μαζί τους.

«Δεν ξέρω πώς, δεν ξέρω πού, δεν ξέρω πότε, όμως τα βράδια κάποιος κλαίει πίσω από την πόρτα»

Ο Τάσος Λειβαδίτης πέθανε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 1988 από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ενώ μετά θάνατον εκδόθηκαν χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του με τον τίτλο «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr