REAL LIFE WHO

Αδόλφος Χίτλερ: 5 άγνωστα στοιχεία για τον πιο μισητό άνθρωπο του κόσμου


The Jennettes

20 Απριλίου 2021

HITLER.jpg
Σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου 1889, γεννήθηκε ο άνθρωπος σύμβολο του μίσους. Ο Αδόλφος Χίτλερ έπασχε από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, ανέβηκε στην εξουσία, κυβέρνησε δικτατορικά τη Γερμανία από το 1934 έως το 1945, προκάλεσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου 1889, γεννήθηκε ο άνθρωπος σύμβολο του μίσους. Ο Αδόλφος Χίτλερ έπασχε από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, ανέβηκε στην εξουσία, κυβέρνησε δικτατορικά τη Γερμανία από το 1934 έως το 1945, προκάλεσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Η ιστορία έγραψε το όνομα του Χίτλερ στις πιο μαύρες σελίδες της  και εμείς αυτές θα ξεφυλλίσουμε σήμερα για να μάθουμε 5 άγνωστα στοιχεία για εκείνον και να συμπληρώσουμε τις ιστορικές ψηφίδες εκείνης της εποχής.

•    «Mein Kampf»

Το 1924, ενώ ήταν στη φυλακή για υψηλή προδοσία, ο Χίτλερ άρχισε να γράφει αυτό που αργότερα θα θεωρηθεί ένα από τα πιο επικίνδυνα βιβλία του κόσμου. Στο Mein Kampf («Ο αγώνας μου»), που αρχικά δημοσιεύτηκε σε δύο τόμους (1925, 1927), ο Χίτλερ έγραψε τη ζωή του και παρουσίασε τη ρατσιστική του ιδεολογία. Αν και αρχικά είχε περιορισμένη επιτυχία, η δημοτικότητα του «Mein Kampf» αυξήθηκε όπως και του Χίτλερ και των Ναζί. Η ανάγνωση του απαιτήθηκε στη Γερμανία και μέχρι το 1939 είχαν πωληθεί περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά το θάνατο του Χίτλερ, το έργο απαγορεύτηκε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες και το γερμανικό κράτος της Βαυαρίας, το οποίο κατείχε τα πνευματικά δικαιώματα, αρνήθηκε να χορηγήσει δικαιώματα δημοσίευσης. Ωστόσο, ορισμένοι ξένοι εκδότες συνέχισαν να εκτυπώνουν το έργο και το 2016 εισήλθε στον δημόσιο τομέα μετά τη λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων. Μέρες αργότερα, ένα μεγάλο σχολιασμένο Mein Kampf δημοσιεύθηκε στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 1945 και δυστυχώς έγινε best seller.

•    Έγινε εξώφυλλο στο TIME

Ο Χίτλερ εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του TIME σε πολλές περιπτώσεις, η πιο γνωστή ήταν ίσως στις 2 Ιανουαρίου 1939, όταν ορίστηκε Man of the Year.

jenny.gr

•    O Χίτλερ και η τέχνη

Ενώ πολλά λέγονταν για την αποτυχημένη καριέρα του Χίτλερ ως καλλιτέχνη, καθώς απορρίφθηκε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και ζούσε σε φτώχεια προσπαθώντας να πουλήσει έργα του, το ενδιαφέρον του για την τέχνη φάνηκε να αυξάνεται μόλις έγινε führer. Ενώ ο Χίτλερ αγαπούσε το εξιδανικευμένο έργο της Κλασικής Ελλάδας και της Ρώμης, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για σύγχρονα κινήματα όπως ο Ιμπρεσιονισμός και ο Κυβισμός. Στη δεκαετία του 1930 οι Ναζί άρχισαν να αφαιρούν τέτοια έργα από γερμανικά μουσεία. Τα μοντέρνα έργα των Paul Klee, Pablo Picasso, Wilhelm Lehmbruck και Emile Nolde αργότερα εμφανίστηκαν σε μια έκθεση του 1937 και περιγράφηκαν ως «πολιτιστικά έγγραφα του παρακμιακού έργου των Μπολσεβίκων και των Εβραίων». Καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο Χίτλερ διέταξε τη συστηματική λεηλασία έργων τέχνης σε πρωτοφανή κλίμακα. 

jenny.gr

•    Η προσωπική περιουσία του

Ίσως λόγω της προηγούμενης φτώχειας του, ο Χίτλερ φαινόταν αποφασισμένος να συγκεντρώσει μια προσωπική περιουσία. Μεγάλο μέρος των χρημάτων του προήλθε από προβλέψιμες πηγές. Υπεξαίρεσε κρατικά χρήματα και δέχτηκε «δωρεές» από εταιρείες. Ωστόσο, υπήρξε και πιο δημιουργικός. Αφού έγινε καγκελάριος, διέταξε κυρίως την κυβέρνηση να αγοράσει αντίγραφα του βιβλίου του, Mein Kampf, για να τα δώσει ως κρατικά δώρα γάμου σε νεόνυμφους, αποφέροντας τεράστια κέρδη για τον Χίτλερ από τα δικαιώματα. Επιπλέον, αρνούνταν να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Τον τεράστιο πλούτο του, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, τον χρησιμοποίησε κυρίως για να συγκεντρώσει μια εκτενή συλλογή έργων τέχνης, να αγοράσει ωραία έπιπλα και να αποκτήσει διάφορα ακίνητα. Μετά τον πόλεμο, η περιουσία του δόθηκε στη Βαυαρία.

•    Βραβεία Νόμπελ 

Το 1939, ένας Σουηδός νομοθέτης όρισε τον Χίτλερ υποψήφιο για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αν και το έκανε ως αστείο, λίγοι το βρήκαν διασκεδαστικό. Αντ 'αυτού, δημιούργησε μια αναταραχή και η υποψηφιότητα αποσύρθηκε γρήγορα. Όχι ότι ο Χίτλερ θα ήθελε ή ακόμα και ότι μπορούσε να αποδεχθεί το βραβείο. Το 1936 ο Γερμανός δημοσιογράφος Carl von Ossietzky, ένας ενεργός κριτικός του Χίτλερ, ανακηρύχθηκε νικητής του Νόμπελ ειρήνης του 1935. Η χειρονομία θεωρήθηκε ως μομφή του Ναζισμού και ως «προσβολή» στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, ο Χίτλερ απαγόρευσε σε όλους τους Γερμανούς να δεχτούν βραβείο Νόμπελ και δημιούργησε το Γερμανικό Εθνικό Βραβείο Τέχνης και Επιστημών ως εναλλακτική λύση. Οι τρεις Γερμανοί που στη συνέχεια κέρδισαν Νόμπελ κατά το Τρίτο Ράιχ αναγκάστηκαν να απορρίψουν τα βραβεία τους, αν και αργότερα έλαβαν τα διπλώματα και τα μετάλλια. 

Πηγή φωτογραφιών Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr