Alfred Hitchcock: Ποια ταινία του χάθηκε για πάντα και ποια απορρίφθηκε από την Disney;
The Jennettes
29 Απριλίου 2021
Ο Sir Alfred Joseph Hitchcock, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, ήταν Άγγλος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος και από τους πιο σημαντικούς και με μεγάλη επιρροή κινηματογραφιστές στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο γνωστός και ως «Μaster of Suspense», που σκηνοθέτησε πάνω από 50 ταινίες μεγάλου μήκους σε μια καριέρα διάρκειας έξι δεκαετιών, πέθανε στις 29 Απριλίου 1980.
Με αυτήν την αφορμή λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε 10 συναρπαστικά facts για την ζωή του.
• Μία από τις πρώτες ταινίες του χάθηκε στην ιστορία.
Ο Hitchcock στα 21 του, έκανε το άλμα στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Η πρώτη του ευκαιρία να σκηνοθετήσει ταινία μεγάλου μήκους ήταν το 1925 με το «Το Pleasure Garden» και στη συνέχεια ακολούθησε το ντεμπούτο του με το «The Mountain Eagle», ένα βουβό μελόδραμα που διαδρματιζόταν στο Kentucky. Όλες οι κόπιες του «The Mountain Eagle» εξαφανίστηκαν έκτοτε, και σήμερα ό, τι απομένει από την ταινία, είναι μια χούφτα φωτογραφιών από την παραγωγή και μια κάρτα lobby που βρέθηκε σε μια υπαίθρια αγορά. Ο Hitchcock φέρεται να είναι χαρούμενος που η ταινία χάθηκε καθώς πίστευε πως ήταν «μια πολύ κακή ταινία», τώρα όμως βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των «Most Wanted» χαμένων ταινιών του British Film Institute.
• Ο Hitchcock ήθελε να κάνει γυρίσματα στη Disneyland.
Ο σκηνοθέτης ήταν έτοιμος να γυρίσει κάποτε μια σκηνή στη Disneyland, αλλά η Disney τον απέρριψε. Γιατί; Επειδή έκανε «αυτή την αηδιαστική ταινία» όπως του είπαν ή το πρωτοποριακό αριστούργημα «Psycho», όπως είναι αλλιώς γνωστό.
• Φοβόταν την αστυνομία.
Η φοβία του αυτή προήλθε από ένα παιδικό τραύμα, όταν τον έστειλε ο πατέρας του στην αστυνομία με ένα χειρόγραφο σημείωμα που ζητούσε από τον υπάλληλο να τον κλειδώσει στο κελί για πέντε λεπτά ως τιμωρία.
• Προσπάθησε να αγοράσει όλα τα αντίτυπα του μυθιστορήματος «Psycho».
Πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει όλα τα αντίτυπα του βιβλίου, ώστε κανείς να μην ξέρει το τέλος της. Επίσης, γυρίστηκε σε κλειστό σετ και ανάγκασε το καστ και το συνεργείο να υπογράψουν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας, που και φυσικά δεν υπήρχαν previews.
• Είναι η «φωνή» της της ξενάγησης στο «Jaws» στα Universal Studios.
• Ήταν διαβόητος φαρσέρ.
Ο Hitchcock είχε μια τάση να κάνει παράλογες και συχνά σκληρές φάρσες τόσο στις ταινίες του όσο και στην ιδιωτική του ζωή. Ήταν ευχαριστημένος που έβαζε μαξιλάρια που έκαναν απρεπείς θορύβους κάτω από τις καρέκλες των συναδέλφων του και κάποτε έκανε ένα δείπνο όπου όλα τα πιάτα ήταν ανεξήγητα βαμμένα μπλε με χρώμα φαγητού. Σε μία από τις πιο ακραίες φάρσες του έβαλε στοίχημα με κάποιον από το συνεργείο ότι δεν θα μπορούσε να περάσει μία ολόκληρη νύχτα φορώντας. Ο άντρας δέχτηκε, αργότερα όμως διαπίστωσε ότι ο σκηνοθέτης του είχε δώσει κρυφά καθαρτικό πριν του περάσει τις χειροπέδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Hitchcock χρησιμοποίησε τις φάρσες του ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «The 39 Steps», έδεσε τους οδηγούς μαζί για μια σκηνή και στη συνέχεια προσποιήθηκε ότι έχασε το κλειδί. Οι ηθοποιοί ήταν αλυσοδεμένοι ο ένας με τον άλλο για λίγο πριν ο σκηνοθέτης «βρει» ξαφνικά το κλειδί στην τσέπη του παλτού του και εξηγήσει ότι η δοκιμασία ήταν ένα τέχνασμα για να τους βοηθήσει να χτίσουν χημεία.
• Κατέχει το ρεκόρ συντομότερης ομιλίας στα βραβεία Oscar.
Είναι υπεύθυνος για τη συντομότερη ομιλία αποδοχής Oscar στην ιστορία του θεσμού των βραβείων της Ακαδημίας, όταν το 1968 πήρε το βραβείο Irving G. Thalberg Memorial Award.
• Έκανε cameos στις περισσότερες ταινίες του.
Μέρος της φήμης του Hitchcock οφειλόταν στις αυτοαναφορές και συχνά χιουμοριστικές εμφανίσεις που έκανε σε 39 από τις ταινίες του. Ο σκηνοθέτης εμφανιζόταν συνήθως στο παρασκήνιο ως πεζός ή επιβάτης στα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Τα μέρη των ταινίων που εμφανιζόταν ως κομπάρσος τελικά έγιναν τόσο αγαπητά που έπρεπε να τα τοποθετεί νωρίς στις ταινίες του για να αποφύγει να αποσπάσει το κοινό. Ένα από τα πιο δημιουργικά cameos έγινε στην ταινία του 1944 «Lifeboat», η οποία λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου σε μια σχεδία στη θάλασσα. Το κοινό μπορεί να δει τον Hitchcock στις φωτογραφίες «πριν» και «μετά» σε μια διαφήμιση στην εφημερίδας για ένα προϊόν απώλειας βάρους που ονομάζεται «Reduco Obesity Slayer».
• Συνεργάστηκε με διάσημους ζωγράφους και λογοτεχνικές φιγούρες.
Ο Hitchcock συνεργάστηκε με θρυλικούς ηθοποιούς του Hollywood, όπως o Cary Grant, η Ingrid Bergman και ο Jimmy Stewart, αλλά επίσης επιστράτευσε τη βοήθεια ταλέντων έξω από τον κόσμο του κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης προσέλαβε τους Dorothy Parker, Raymond Chandler, Thornton Wilder και John Steinbeck για να επιμεληθούν τα σενάριά του και προσπάθησαν να πείσει τον Ernest Hemingway και τον Vladimir Nabokov. Για το «Spellbound» του 1945, ο Hitchcock έφερε τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη Salvador Dali για να βοηθήσει στη δημιουργία των περίπλοκων ονείρων της ταινίας.
• Όταν κέρδισε το βραβείο Lifetime Achievement το 1979, αστειεύτηκε, λέγοντας σε φίλους ότι μάλλον θα πεθάνει σύντομα. Πέθανε έναν χρόνο αργότερα.
Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits