REAL LIFE WHO

Salvador Dalí: Γιατί πίστευε ότι ήταν η μετενσάρκωση του μεγαλύτερου αδερφού του


The Jennettes

11 Μαΐου 2021

Salvador Dalí: Γιατί πίστευε ότι ήταν η μετενσάρκωση του μεγαλύτερου αδερφού του
Ο Salvador Dalí ή όπως είναι ολόκληρο το όνομα του Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domènech, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου 1904 στο Φιγέρες της Καταλονίας. Ένας από τους πιο σημαντικούς Ισπανούς ζωγράφους, συνέδεσε όσο κανείς το όνομα του με τον υπερρεαλισμό και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο σημαντικές αλλά και τις πιο εκκεντρικές φιγούρες του 20ου αιώνα. 

Ο Salvador Dalí ή όπως είναι ολόκληρο το όνομα του Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domènech, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου 1904 στο Φιγέρες της Καταλονίας. Ένας από τους πιο σημαντικούς Ισπανούς ζωγράφους, συνέδεσε όσο κανείς το όνομα του με τον υπερρεαλισμό και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο σημαντικές αλλά και τις πιο εκκεντρικές φιγούρες του 20ου αιώνα. 

Με πατέρα δικηγόρο και συμβολαιογράφο, άνηκε σε μία ευκατάστατη οικογένεια, που όμως καμία σχέση δεν είχε με τον χώρο της τέχνης. Τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε με την υποστήριξη της μητέρας του, στην Δημοτική σχολή σχεδίου της πόλης του, ενώ σε ηλικία 15 ετών, ο Dalí συμμετείχε στη δημόσια έκθεση του Δημοτικού Θεάτρου τού Φιγέρες. 

Αυτή ήταν λοιπόν η αρχή μίας σπουδαίας καλλιτεχνικής καριέρας που βρίσκεται πια στις σελίδες της ιστορία της τέχνης. Ο συναρπαστικός κόσμος του Dalí όμως, πάντα θα κρύβει λεπτομέρειες, τόσο παράξενες όσο και ο ίδιος. 

1.Οι γονείς του Dalí πίστευαν ότι ήταν μετενσάρκωση του μεγαλύτερου αδερφού του

Ο Dalí γεννήθηκε μόλις εννέα μήνες μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του από γαστρεντερίτιδα όταν ήταν μόλις είκοσι δύο μηνών. Όταν ο καλλιτέχνης ήταν πέντε ετών, οι γονείς του τον πήγαν στον τάφο του μεγαλύτερου αδερφού του και του είπαν ότι πίστευαν ότι ήταν η μετενσάρκωση του. Του είχαν δώσει ακόμη και το όνομα του αδελφού του, Salvador.

2.Ο Dalí αποβλήθηκε δύο φορές από την ίδια σχολή τέχνης

Αν και ο Salvador Dalí αποδείχθηκε εξαιρετικά χαρισματικός καλλιτέχνης, δεν ήταν πάντα ένας προικισμένος μαθητής. Εκδιώχθηκε από το Real Academia de Bellas Artes de San Fernando το 1923 για συμμετοχή σε φοιτητική διαμαρτυρία όταν ο ζωγράφος Daniel Vázquez Díaz έχασε τη θέση του καθηγητή. Όταν επέστρεψε αργότερα στο ίδιο σχολείο, αποβλήθηκε και πάλι το 1926 επειδή είπε ότι οι καθηγητές στους οποίους επρόκειτο να του δώσει τις τελικές προφορικές εξετάσεις του ήταν ανίκανοι.
Ακόμη, έγραψε αργότερα στην αυτοβιογραφία του, «Είμαι απίστευτα πιο έξυπνος από αυτούς τους τρεις καθηγητές, και ως εκ τούτου αρνούμαι να εξεταστώ από αυτούς. Το γνωρίζω πολύ καλά αυτό το θέμα».

3.Το καλλιτεχνικό του έργο επηρεάστηκε από τις θεωρίες του Sigmund Freud

Οι θιασώτες της ζωγραφικής του Dalí δεν θα εκπλαγούν όταν μαθουν ότι ήταν οπαδός του έργου του Sigmund Freud για το υποσυνείδητο. Ο ίδιος διάβασε το φημισμένο βιβλίο του ψυχαναλυτή, «Η ερμηνεία των ονείρων» ενώ ήταν στο σχολείο τέχνης και εμπνεύστηκε να χρησιμοποιήσει την έννοια της αυτο-ερμηνείας στο δημιουργικό του έργο.

4. Ο Dalí δημιουργούσε στον εαυτό του παραισθήσεις για να αποκτήσει πρόσβαση στο υποσυνείδητο

Αν και οι παραισθήσεις συνδέονται συχνά με τη χρήση ναρκωτικών, ο Dalí δεν χρησιμοποίησε ναρκωτικά. Αντ 'αυτού, ανέπτυξε μια μέθοδο πρόσβασης στο υποσυνείδητό του, την οποία ονόμασε «Παρανοϊκή-Κρίσιμη» μέθοδο. Προκειμένου να δημιουργήσει μια ονειρική κατάσταση, μερικές φορές κοιτούσε αντικείμενα έως ότου φαινόταν να παίρνουν άλλες μορφές, φέρνοντας παραισθήσεις που επηρέασαν σημαντικά την τέχνη του.

5. Η εμμονή του Dalí με τους δικτάτορες οδήγησε στην απομάκρυνση του από το σουρεαλιστικό κίνημα

Ενώ πολλοί από τους άλλους καλλιτέχνες του σουρεαλιστικού κινήματος αυτοπροσδιορίζονταν ως μαρξιστές, ο Dalí είχε πάθος για τους δικτάτορες. Όχι μόνο απεικόνισε τον Vladimir Lenin στο αίνιγμα του William Tell (1933) και αρνήθηκε να αποκηρύξει τον Ισπανό δικτάτορα Francisco Franco, με τον οποίο συναντήθηκε αρκετές φορές, αλλά είχε επίσης σεξουαλική έλξη για τον Hitler, γεγονός που οδήγησε τον André Breton να διατάξει την απομάκρυνση του Dalí από το σουρεαλιστικό κίνημα.

Ο Breton είχε γράψει: «Ο Dalí έχει κριθεί ένοχος σε αρκετές περιπτώσεις αντεπαναστατικών ενεργειών που συνεπάγονται τη δόξα του Χιτλερικού φασισμού, οι υπογράφοντες προτείνουν να αποκλειστεί από τον σουρεαλισμό ως φασιστικό στοιχείο και να καταπολεμηθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

6. Ο Dalí συνεργάστηκε με τον Alfred Hitchcock και τον Walt Disney

Ο διάσημος σκηνοθέτης Alfred Hitchcock ζήτησε από τον Dalí να βοηθήσει στη δημιουργία έργων ζωγραφικής για τις σκηνές των ονείρων στην ταινία του 1945, «Spellbound», με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck και Ingrid Bergman. Οι πίνακες του συμπεριλήφθηκαν επίσης στην πλοκή ως ενδείξεις για ένα από τα ψυχολογικά προβλήματα των χαρακτήρων.

Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε επίσης με τον John Hench, έναν σχεδιαστή της Disney το 1946 σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων που ονομάζεται «Destino». Για την ταινία, ο Dalí ολοκλήρωσε είκοσι δύο ελαιογραφίες και σχέδια, τα οποία έγιναν storyboard. Αν και η ταινία ήταν ημιτελής λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, αργότερα κυκλοφόρησε ως εξάλεπτη ταινία μικρού μήκους το 2003.

7. Ο Dalí έπαιρνε εμπορικές προμήθειες

Αν και πολλοί καλλιτέχνες υποτιμούσαν την εμπορική δουλειά, ο Dalí δεν ήταν ένας από αυτούς. Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο καλλιτέχνης δημιούργησε εξώφυλλα περιοδικών για το Vogue και το Town and Country, το λογότυπο για τα γλειφιτζούρια Chupa Chups και διαφημίσεις για μεγάλες μάρκες, όπως οι De Beers, S.C. Johnson & Company, Gap και Datsun. Εργάστηκε ακόμη και ως εκπρόσωπος για εταιρείες όπως η Alka-Seltzer και ο Lanvin, μια γαλλική εταιρεία σοκολάτας.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr