REAL LIFE WHO

Katharine Hepburn: Ένα φεμινιστικό είδωλο που θαυμάζεται μέχρι και σήμερα


Εύα Κονδύλη

12 Μαΐου 2021

Katharine Hepburn: Ένα φεμινιστικό είδωλο που θαυμάζεται μέχρι και σήμερα
Σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου 1907 γεννήθηκε το φαινόμενο που ονομάζεται Katharine Hepburn. Η Katharine Hepburn ήταν θρυλική Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, η οποία ερμήνευσε πλήθος ρόλων και ανακηρύχθηκε κορυφαία ηθοποιό της κλασικής εποχής του Hollywood

Σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου 1907 γεννήθηκε το φαινόμενο που ονομάζεται Katharine Hepburn.

Η Katharine Hepburn ήταν θρυλική Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, η οποία ερμήνευσε πλήθος ρόλων και ανακηρύχθηκε σε κορυφαία ηθοποιό της κλασικής εποχής του Hollywood. Με 4 Όσκαρ πρώτου ρόλου και 8 υποψηφιότητες κατέχει το απόλυτο ρεκόρ στην κατηγορία από όλους τους άνδρες και τις γυναίκες συναδέλφους της.

Απέφευγε τη δημοσιότητα και δεν συμμορφωνόταν με τα πρότυπα της κοινωνίας του καιρού της για τις γυναίκες. Ήταν ειλικρινής, δυναμική και  αθλητική. Τη χαρακτήριζε η ιδιόμορφη προφορά της υψηλής κοινωνίας της Νέας Αγγλίας και η ομορφιά ενός αγοροκόριτσου.

Αν έπρεπε να υπάρξει ποτέ μια δυνατή, ανεξάρτητη γυναίκα για να εκπροσωπήσει τη σκηνή του Χόλυγουντ, αυτή θα ήταν η Katharine Hepburn. 

Το 1932 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με το δράμα «A Bill of Divorcement, ενώ ακολούθησαν αξέχαστες ερμηνείες στις ταινίες: «Morning Glory» (1933), για την οποία κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, «Little Women» (1933), «Mary of Scotland» (1936), «Bringing Up Baby» (1938). Τη μεγάλη της επιτυχία στο Broadway με το θεατρικό έργο «The Philadelphia Story» (1939), μετέφερε στον κινηματογράφο το 1940, με σκηνοθέτη τον George Cukor και συμπρωταγωνιστές τους, Cary Grant και James Stewart.

Φορούσε παντελόνι πολύ πριν γίνει μόδα εκείνη την εποχή ή πολύ πριν γίνει αποδεκτό για μια γυναίκα και υποστήριξε τα αναπαραγωγικά θέματα των γυναικών. 

Η έντονη θέληση και προσωπικότητά της ζωγράφισαν μια νέα εικόνα για τις γυναίκες που την παρακολουθούσαν στην οθόνη - της σύγχρονης Αμερικανίδας γυναίκας που είναι όμορφη και έξυπνη, δυναμική και με αυτοπεποίθηση.

Αυτή η γυναίκα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει την ομορφιά της για να προχωρήσει, ούτε έπρεπε να «γλιστρήσει» σε ένα μικροσκοπικό φόρεμα και να φτιάχνει τα νύχια της κάθε εβδομάδα, για να μιμηθεί τη θηλυκότητα. 

Η Hepburn «διέλυσε» τα στερεότυπα για τις γυναίκες παντού, όταν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις προσδοκίες της κοινωνίας για το τι σήμαινε να είσαι γυναίκα. Έγινε είδωλο για τα ειλικρινή κορίτσια με γνώμονα την καριέρα και τις γυναίκες του 20ού αιώνα.

Έτσι, στο πνεύμα της γυναικείας δύναμης, σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα που μπορεί να μην γνωρίζετε για αυτήν την εμβληματική γυναίκα.

1. Η μητέρα της Hepburn ήταν φεμινίστρια και ηγήθηκε του Συνδέσμου Γυναικείων Δικαιωμάτων του Connecticut. Η Hepburn συμμετείχε με τη μητέρα της σε αρκετές διαδηλώσεις «Ψήφοι για Γυναίκες».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kabemayor (@kabemayor)

2. Ως παιδί, η Hepburn έκοψε τα μαλλιά της κοντά και αποκαλούσε τον εαυτό της «Jimmy». Επίσης ασχολήθηκε έντονα με τα αθλήματα, ειδικά το κολύμπι και το γκολφ. Σε ένα σημείο έφτασε στους ημιτελικούς του Πρωταθλήματος Γκολφ Γυναικών του Connecticut. Έπαιζε τένις ακόμη και στα 80 της.

3. Σπούδασε με δάσκαλο φωνητικής στη Νέα Υόρκη αφού δέχτηκε κριτική για τη τσιριχτή φωνή της.

4. Η Katharine Hepburn απολύθηκε από τον πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο στο The Big Pond αφού αργούσε, έπεφτε στη σκηνή και μιλούσε τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορούσε να την καταλάβει.

5. Η Hepburn πέρασε από δοκιμαστικό για τον ρόλο της Scarlett O'Hara στο Gone With the Wind, αλλά η παραγωγός της αρνήθηκε τον ρόλο λόγω έλλειψης σεξουαλικότητας.

6. Παρόλο που η Hepburn γνώρισε φήμη, ήταν επίσης αναμφισβήτητα ιδιωτική. Δεν πόζαρε για φωτογραφίες, δεν υπέγραφε αυτόγραφα ούτε έδωσε συνεντεύξεις, μέχρι πολύ αργότερα στη ζωή της, όταν έγινε πιο ανοιχτή με το κοινό.

7. Η Hepburn ορκίστηκε να μην αποκτήσει ποτέ παιδιά, καθώς είδε τη μητρότητα ως δέσμευση πλήρους απασχόλησης. Είπε ότι θα ήταν μια απαίσια μητέρα γιατί ήταν, «ένας πολύ εγωιστής άνθρωπος».

8. Πολλοί συνάδελφοι, και η ίδια η Hepburn, δήλωσαν ότι οι χαρακτήρες που έπαιζε, ήταν ουσιαστικά ίδιοι με εκείνη και έμοιαζαν πολύ με την πραγματική προσωπικότητα του Hepburn.

9. Όταν το τμήμα κοστουμιών της RKO, έκρυψε το παντελόνι της Hepburn από αυτήν (επειδή ήταν πολύ αγορίστικο), διαμαρτυρήθηκε, περπατώντας γύρω από το στούντιο με τα εσώρουχά της και αρνήθηκε να φορέσει τίποτα έως ότου πήρε πίσω το ρούχο της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stars of MGM (@starsofmgm)

10. Η Hepburn είχε σχέση 26 ετών με τον Spencer Tracy, αν και ο Tracy ήταν ήδη παντρεμένος και αρνήθηκε να χωρίσει την σύζυγό του. Αυτό, δεν εμπόδισε τους δύο να μοιραστούν έναν διάχυτο ρομαντισμό στην οθόνη, αλλά και εκτός οθόνης, ακόμα κι αν έπρεπε να το κρατήσουν ιδιωτικό. Ήταν ο έρωτας της ζωής της και μόλις πέθανε η σύζυγος του Tracy, η Hepburn μίλησε ανοιχτά για τη σχέση τους.

11. Πριν πεθάνει σε ηλικία 96 ετών, είπε ότι δεν φοβόταν τον θάνατο. Είχε πει πως αυτό που πραγματικά μετράει, είναι το πώς ζεις τη ζωή σου.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Ideal/ Getty Images

Δείτε ακόμη: 15 σπάνιες vintage φωτογραφίες διασήμων στη Βενετία 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr