REAL LIFE WHO

Rita Hayworth: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η θρυλική «Gilda»


Εύα Κονδύλη

14 Μαΐου 2021

Rita Hayworth: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η θρυλική «Gilda»
Η Rita Hayworth έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών το 1987, γνωστή ως «θεά της αγάπης», ήταν μια από τις πιο λαμπερές ηθοποιούς στην ιστορία του Χόλυγουντ. 

Η Rita Hayworth έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών το 1987, γνωστή ως «θεά της αγάπης», ήταν μια από τις πιο λαμπερές ηθοποιούς στην ιστορία του Χόλυγουντ. 

Ήταν μια εξαιρετικά ταλαντούχα χορεύτρια και οι εντυπωσιακές παραστάσεις της την ξεχώρισαν από άλλες ηθοποιούς της εποχής της. Διασκέδαζε τον αμερικανικό λαό κατά τη διάρκεια της περιόδου θλίψης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τις μαγευτικές χορευτικές της παραστάσεις σε ταινίες όπως το Tonight and Every Night, Down to Earth και το Cover Girl.

jenny.gr

Η Rita Hayworth γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918 και αποτέλεσε μια από τις ομορφότερες γυναίκες του κινηματογράφου, ενώ διέγραψε μια πορεία σε αυτόν που πολλοί θα ζήλευαν. Το ταπεραμέντο και ο αισθησιασμός που απέπνεε, το ακαταμάχητο βλέμμα της και το φλογερό μαλλί της, συνέβαλαν στη δημιουργία της μεγάλης ντίβας του σινεμά, που παραμένει μέχρι και σήμερα στο μυαλό μας ως Gilda, ο ρόλος που ενσάρκωσε το 1946 και στιγμάτισε την καριέρα της περισσότερο από κάθε άλλον.

Αποτέλεσε την φαντασίωση κάθε άνδρα της εποχής, με τις pin-up φωτογραφίες της να διακοσμούν τους τοίχους των στρατιωτικών θαλάμων και φυλακών, ενώ δικαίως αποκαλέστηκε «femme-fatale» της εποχής.

Η σχέση με τον πατέρα της

Η Hayworth εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία μόλις 12 ετών, όταν ο πατέρας της, Eduardo, την έκανε συνοδό του στο χορό. Την έντυσε και την έφτιαξε για να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη και άρχισαν να χορεύουν μαζί, ως το Dancing Cansinos, στην Τιχουάνα του Μεξικού. 

Σύμφωνα με την Hayworth, ο πατέρας της έκανε πολύ χειρότερα πράγματα από το να την κάνει να εγκαταλείψει το σχολείο και να την υποχρεώσει να εργαστεί όταν ήταν ακόμη παιδί. Την χτυπούσε και την κακοποιούσε, ξεκινώντας από την ηλικία των 10 ετών.

jenny.gr

Το πραγματικό όνομά της και η σχέση της με διάσημο κοκτέιλ

Γεννήθηκε Margarita Carmen Cansino στις 17 Οκτωβρίου 1918, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Άλλαξε το επώνυμό της σε Hayworth νωρίς στην καριέρα της ως συμβουλή του πρώτου συζύγου και μάνατζέρ της, Edward Judson.

Μερικοί μύθοι λένε ότι το κοκτέιλ Margarita ονομάστηκε από εκείνη, όταν χόρευε με το πραγματικό της όνομα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Τιχουάνα του Μεξικού.

jenny.gr

Η πρώτη πριγκίπισσα-ηθοποιός

Πριν από την Grace Kelly και την Meghan Markle, ήταν η Rita Hayworth! Υπήρξε η πρώτη ηθοποιός του Χόλυγουντ που έγινε πριγκίπισσα αφού παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα  Aly Khan το 1949. Απέκτησαν μια κόρη μαζί, την πριγκίπισσα Yasmin Aga Khan, αλλά χώρισαν δύο χρόνια αργότερα.

jenny.gr

Μια βόμβα πήρε επίσης το όνομά της

Το 1946, η τέταρτη ατομική βόμβα της ιστορίας πυροδοτήθηκε, σε δοκιμή πάνω από το Bikini Atoll, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Προς τιμήν της κατάστασής της ως «bombshell», εκείνη η βόμβα είχε μια εικόνα της Hayworth πάνω της, με το όνομα «Gilda» να είναι επίσης γραμμένο πάνω της.

jenny.gr

Η μάχη με την ασθένεια Alzheimer

Η κόρη της Hayworth, η Yasmin Aga Khan, περιέγραψε «δύο δεκαετίες κόλασης» που βίωσε με τη μητέρα της, πριν η Hayworth λάβει τη σωστή διάγνωση της νόσου του Alzheimer το 1980.
 
Η πριγκίπισσα Yasmin, φρόντισε τη μητέρα της μέχρι το θάνατο της Hayworth το 1987 και χρησιμοποίησε την κατάσταση της ως καταλύτη για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την ασθένεια. Το 1985, η πριγκίπισσα βοήθησε στην οργάνωση του Alzheimer International και τελικά βοήθησε την ομάδα ως πρόεδρός της.

Πηγή φωτογραφιών: Getty/Ideal Images

Δείτε ακόμη: 15 σπάνιες vintage φωτογραφίες διασήμων στη Βενετία

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr