REAL LIFE WHO

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο ImpacTalk: «Η δημιουργία θέλει update διαρκώς»


Έλενα Κρητικού

17 Μαΐου 2021

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο ImpacTalk: «Η δημιουργία θέλει update διαρκώς»

«Στη δημιουργία δεν υπάρχει τέλος» και αυτό το γνωρίζει καλά ο εκπληκτικός χορογράφος και σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος έχει εφεύρει έναν μοναδικό κώδικα επικοινωνίας μέσα από τον χορό, σκορπώντας μαγεία στο κοινό του όλα αυτά τα χρόνια.

Ο σπουδαίος χορογράφος, που επιδιώκει να ξεπερνά τα όρια των χορευτών, τα δικά του αλλά και του κόσμου, κάθε φορά ορίζει την τέχνη με έναν ξεχωριστό τρόπο και έχει τη μαγική εκείνη ιδιότητα να ταξιδεύει θεατές ανά την υφήλιο σε δικούς του κόσμους και ανεξερεύνητα σύμπαντα μέσα από την τρέλα της δημιουργίας και τη διαρκή μάθηση.

Από την αρχαία τραγωδία ως το τηλεοπτικό σόου και από το κλασικό μπαλέτο ως τα μουσικά βίντεο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος αποδεικνύει πως το ταλέντο στην τέχνη είναι τόσο ευρύ, όσο και σπάνιο. Έχει υπογράψει πολυάριθμες παραστάσεις χορού και πολυσχιδείς δημιουργίες, επιδιώκοντας τον αυτοσχεδιασμό των χορευτών και της προσωπικότητάς τους.

Ως contributing artist και φωτογράφος έχει συνεργαστεί με περιοδικά, ενώ ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Από τον Ιανουάριο του 2018 είναι Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έξω από φόρμες και στερεότυπα, ξεκίνησε να χορογραφεί πριν καν μάθει χορό και ποτέ δεν σταμάτησε να προσπαθεί να φτάσει σε εικόνες που μπορούν να αφήσουν μια ρωγμή στη συνείδηση του θεατή.

Από τα πρώτα του ερεθίσματα ήταν ο κινηματογράφος, εκεί όπου συνάντησε έντονα την έμπνευση. Γιατί, για εκείνον, η έμπνευση προκύπτει από τη γνώση. Μάλιστα, η σκηνοθεσία υπήρχε στη ζωή του πριν από τον χορό ενώ ο ίδιος θεωρεί πως είναι μέρος ενός συνόλου που δημιουργεί καθώς το όνομά του δεν θέλει να συνδέεται με την υπερβολική δόξα.

Ο σπουδαίος χορογράφος και σκηνοθέτης ακολουθεί έναν δικό του, προσωπικό δρόμο με μια παιδική πλευρά, ξεφεύγοντας από τα όρια της σύγκρισης και ωθώντας τον εαυτό του σε μια λυτρωτική απελευθέρωση. Και αυτό είναι ίσως, που αγαπάμε περισσότερο επάνω σε εκείνον και το ταλέντό του.

Πολλές από τις χορογραφίες του έχουν βραβευτεί από διάφορους θεσμούς κι έχουν αποσπάσει θριαμβευτικά σχόλια σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ χορού ανά τον κόσμο. Έχει σκηνοθετήσει έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο, μιούζικαλ, παιδικές παραστάσεις, σόου, συναυλίες και μουσικά βίντεο, καθώς και παραστάσεις – performances, στις οποίες παντρεύει όλες τις ιδιότητές του.

Ένα από τα πιο ισχυρά του όπλα είναι η κίνηση! Και ο χορός είναι «ο αέρας που αναπνέουμε», όπως υποστηρίζει. Μια τέχνη αρκετά δύσκολη, ιδίως για έναν χορευτή, αλλά πολύ αξιοθαύμαστη για κάθε παρατηρητή, όπως εμείς. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος αποδεικνύει πως με συνεχή άσκηση, αφοσίωση, γνώση, ταλέντο και ενέργεια, τα ακατόρθωτα μπορούν να γίνουν δυνατά και να διακριθούν.

Τα πάντα είναι αισθητική για τον Κωνσταντίνο Ρήγο ενώ πάντα φροντίζει να συλλέγει μοναδικές εμπειρίες, ανακαλύπτοντας όλο και κάτι καινούριο στον δρόμο του. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί πως δεν διδάσκει μόνο αλλά και διδάσκεται. Μαθαίνει διαρκώς γιατί η γνώση είναι έμπνευση και αυτό γίνεται ορατό μέσα από κάθε του κίνηση και πράξη. Αυτό που δημιουργεί και αφήνει η τέχνη για τον διακεκριμένο χορογράφο και σκηνοθέτη, είναι κάτι άυλο. Και μαζί με την τέχνη που δημιουργεί ο ίδιος, μυεί κι εμάς σε έναν κόσμο άγνωστο και ανεξερεύνητο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα πρόσωπα που μίλησαν στο ImpacTalk, τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης που αποτελεί όραμα της Τζένης Μπαλατσινού και του Κωνσταντίνου Καφίρη. Μια πλατφόρμα που δίνει βήμα σε Έλληνες ομιλητές υψηλού κύρους ανά τον κόσμο που έχουν να μας διδάξουν κάτι πολύτιμο και σπουδαίο για κάθε πτυχή της ζωής, μέσα από τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης:

«The Leaders Talk»

«The Stories Talk»

«The Experts Talk»

«The Partners Talk»

Περισσότερα για τον Κωνσταντίνο Ρήγο, μπορείτε να μάθετε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ImpacTalk.

Το ImpacTalk, η Ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης, είναι ένας ανθρωποκεντρικός οδηγός κατανόησης της τέχνης της ζωής, της εξέλιξης και της επιτυχίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Στο σύγχρονο περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται και καθημερινά υπερπληροφορεί, το ImpacTalk επικεντρώνεται στην ουσία της γνώσης, με κοινό παρονομαστή τον Ελληνισμό και την Ηγεσία.

Γίνε κι εσύ συνδρομητής για να γνωρίσεις καλύτερα τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο, πατώντας εδώ.

#ImpacTalk

#BeALeader