REAL LIFE WHO

H Ελευθερία Ντεκώ στο ImpacTalk: «Φως για μένα είναι ζωή, ιδέα, όραμα»


Έλενα Κρητικού

20 Μαΐου 2021

Ελευθερία Ντεκώ

Η Ελευθερία Ντεκώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς το όνομά της έχει συνδεθεί με τον φωτισμό της Ακρόπολης. Αλλάζοντας το μεγαλύτερο μνημείο του κόσμου με το προσωπικό της ύφος, κατάφερε να ταξιδέψει όλον τον κόσμο στο δικό της φως και αυτό από μόνο του, κάνει την ιστορία της ασύλληπτα θελκτική.

Με ιδέες και οράματα, η Ελευθερία Ντεκώ, ως σχεδιάστρια φωτισμού από το 1990, προκαλεί ισχυρές αντιθέσεις μέσω των αισθήσεων και παραδίδει στο κοινό υψηλής ποιότητας έργα. Η λαμπρή δημιουργός έχει σχεδιάσει τον φωτισμό σε περισσότερες από 450 παραστάσεις για θέατρο, μουσική και χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, διακρίσεις και βραβεία.

Μεταξύ άλλων της απονεμήθηκε ο τίτλος «Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς 2009» για τη συμβολή της στο θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Μετά από 5 χρόνια παραμονής στην Νέα Υόρκη, όπου παράλληλα εργαζόταν ως σχεδιάστρια φωτισμών και δίδασκε Lighting Design στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης(NYU), επέστρεψε το 1992 στην Ελλάδα. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες Ελληνικές θεατρικές ομάδες και θιάσους, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, καλλιτέχνες, ενώ έχει κατ’ επανάληψη προσκληθεί να σχεδιάσει τον φωτισμό παραστάσεων σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 1997 ίδρυσε την εμπορική εταιρεία «Lights International», με ειδίκευση στον σχεδιασμό φωτισμού (stage και events), τον σχεδιασμό και προμήθεια φωτιστικού εξοπλισμού και εγκατάστασης θεατρικών σκηνών και συνεδριακών χώρων. Το φως εμπνέει και συναρπάζει την Ελευθερία Ντεκώ και ίσως, αυτός είναι μέχρι σήμερα ο πιο «φωτεινός» οδηγός της δουλειάς της. Η ίδια φώτισε παράλληλα τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων για να κερδίσει το κόκκινο χαλί των βραβείων Emmy, ενώ ίδρυσε έδρα στο Πανεπιστήμιο με την ύλη του μαθήματός της.

Όνειρό της ήταν να γίνει χορεύτρια καθώς μέχρι σήμερα αγαπάει πολύ τη μουσική και τον χορό. Ωστόσο, ο φωτισμός κινούσε πάντοτε το ενδιαφέρον της και σύντομα βρέθηκε πολύ κοντά του, έτοιμη να τον εξερευνήσει και να τον απογειώσει. Με ιδιαίτερη εικαστική αντίληψη για τα πράγματα, η Ελευθερία Ντεκώ αποτυπώνει τα πιο υψηλά οράματα σε κάθε της εγχείρημα.

Όπως ομολογεί στο ImpacTalk, «Τύχη είναι να βρίσκεσαι τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος». Η ίδια, έχοντας την τύχη με το μέρος της αφού χαρακτηρίζεται από αστείρευτο ταλέντο, εμπνέεται καθημερινά από το φως της φύσης και αμφισβητεί συνέχεια αυτό που κάνει, γεγονός που τη βοηθά να εξελίσσεται. Δοκιμάζει και πειραματίζεται με καινούρια πράγματα, αναρωτιέται για επιλογές του παρελθόντος και συνομιλεί με κάθε έργο με έναν εσωτερικό διάλογο. Ρωτάει το σκηνικό πώς θα ήθελε να φωτιστεί και αυτό είναι που κάνει εντυπωσιακή τη δουλειά της. Η ίδια ομολογεί πως δεν θα είχε επιτύχει εάν δεν αμφισβητούσε διαρκώς τον εαυτό της και αν δεν διατηρούσε μέσα της άσβεστη τη φλόγα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα πρόσωπα που μίλησαν στο ImpacTalk, τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης που αποτελεί όραμα της Τζένης Μπαλατσινού και του Κωνσταντίνου Καφίρη. Μια πλατφόρμα που δίνει βήμα σε Έλληνες ομιλητές υψηλού κύρους ανά τον κόσμο που έχουν να μας διδάξουν κάτι πολύτιμο και σπουδαίο για κάθε πτυχή της ζωής, μέσα από τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης:

«The Leaders Talk»

«The Stories Talk»

«The Experts Talk»

«The Partners Talk»

Περισσότερα για την Ελευθερία Ντεκώ, μπορείτε να μάθετε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ImpacTalk.

Το ImpacTalk, η Ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης, είναι ένας ανθρωποκεντρικός οδηγός κατανόησης της τέχνης της ζωής, της εξέλιξης και της επιτυχίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Στο σύγχρονο περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται και καθημερινά υπερπληροφορεί, το ImpacTalk επικεντρώνεται στην ουσία της γνώσης, με κοινό παρονομαστή τον Ελληνισμό και την Ηγεσία.

Γίνε κι εσύ συνδρομητής για να γνωρίσεις καλύτερα τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο, πατώντας εδώ.

#ImpacTalk

#BeALeader