REAL LIFE WHO

Harvey Milk: Ο ομοφυλόφιλος πολιτικός που έγινε «σύμβολο» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας


Εύα Κονδύλη

22 Μαΐου 2021

Harvey Milk: Ο ομοφυλόφιλος πολιτικός που έγινε «σύμβολο» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
O Harvey Milk αποτελεί ίσως μια από τις σημαντικότερες μορφές για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αφού ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος εκλεγμένος πολιτικός στην Καλιφόρνια και η σύντομη δράση του κατάφερε να τον καταστήσει «σύμβολο» για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ παγκοσμίως.

O Harvey Milk, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1930, αποτελεί ίσως μια από τις σημαντικότερες μορφές για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αφού ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος εκλεγμένος πολιτικός στην Καλιφόρνια και η σύντομη δράση του κατάφερε να τον καταστήσει «σύμβολο» για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ παγκοσμίως.

Ήταν ακτιβιστής και η δράση του για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έλαβε χώρα σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία μόλις είχε σταματήσει να θεωρείται ψυχική ασθένεια στην Αμερική, ενώ δεν περιορίστηκε μόνο στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά και των γυναικών, των ΑΜΕΑ και γενικότερα των μειονοτήτων.

Το σύμβολο της οδού «Castro»

Αφού μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο το 1972, ο Milk καθιερώθηκε ως κορυφαίος πολιτικός ακτιβιστής για την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Μέσα σε λίγους μήνες άνοιξε το θρυλικό κατάστημα φωτογραφικών μηχανών στην οδό Castro, την καρδιά της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. 

Ξεκίνησε να ασχολείται με το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ και αποφάσισε να ενεργοποιηθεί πολιτικά, βάζοντας υποψηφιότητα το 1973 με το Δημοκρατικό κόμμα για δημοτικός σύμβουλος. Κατάφερε να εκλεγεί 4 χρόνια αργότερα. Ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι εκλεγμένος σε οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα στην ιστορία της Καλιφόρνια.

Αναδείχθηκε ως ένας από τους διακεκριμένους ανοιχτά ομοφυλόφιλους εκλεγμένους αξιωματούχους της χώρας, ο οποίος ηγείται ενός σημαντικού μέτρου κατά των διακρίσεων. Με το χάρισμα, την ενέργεια και τις φυσικές πολιτικές του δεξιότητες, ο Milk ήταν σύντομα γνωστός ως «δήμαρχος της οδού Castro».

Κατά την διάρκεια της θητείας του πέρασε ψήφισμα κατά των διακρίσεων, σε τομείς όπως η εξεύρεση κατοικίας και εργασίας, ενώ ο πιο έντονος αγώνας του ήταν ενάντια του νομικού αποκλεισμού των ομοφυλοφίλων από την εργασία ως εκπαιδευτικοί.

Ακόμη ήταν εκείνος που ώθησε τον ακτιβιστή Gilbert Baker, να δημιουργήσει ένα σύμβολο περηφάνειας για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της σημαίας του ουράνιου τόξου, η οποία κυματίζει περήφανα από ανθρώπους παγκοσμίως, ομοφυλόφιλους και μη.

Η δολοφονία του από τον Dan White

Βρέθηκε αντιμέτωπος με τον δημοτικό σύμβουλο Dan White, ενός βετεράνου του Βιετνάμ και πρώην αστυνομικό και πυροσβέστη, ο οποίος υποστήριζε ότι ο μισθός του δεν φτάνει για να καλύψει τα έξοδα της οικογένειάς του και παραιτήθηκε. Ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε από τις ενώσεις των αστυνομικών και των πυροσβεστών τον έκαναν να ζητήσει πίσω τη θέση το, όμως ο ο δήμαρχος Moscone αρνήθηκε.

Ο White αποφάσισε τότε να εκδικηθεί. Μπήκε με όπλο στο δημαρχείο στις 27 Νοεμβρίου του 1978, πυροβόλησε 4 φορές τον δήμαρχο και ύστερα πήγε στο γραφείο του Milk. Αφού του ζήτησε αν μπορεί να τον δει ένα λεπτό, τον πυροβόλησε 5 φορές, τις δυο από αυτές στο κεφάλι.

Το στυγερό έγκλημα συγκλόνισε την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, με πάνω από 25.000 ανθρώπους να περνούν από το δημαρχείο για να αποτίνουν φόρο τιμής στους δυο αθώους δολοφονηθέντες.

Η δίκη που έγινε, μετατράπηκε σε σκάνδαλο. Οι δικηγόροι του Dan White κατάφεραν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, όπως εκείνο της κατάθλιψης και η ποινή του ήταν 8 χρόνια, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Σαν Φρανσίσκο, και όχι μόνο. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία που έμειναν γνωστές στην ιστορία ως «Εξέγερση της Λευκής Νύχτας».

H κληρονομιά

Η ζωή του Harvey Milk μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2008 με την ταινία «Milk», με τον Sean Penn στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αν και πέρασε λιγότερο από έναν χρόνο στο αξίωμα, ο σύντομος χρόνος του Milk σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα στην μάχη για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και κατάφερε μέχρι και σήμερα να αποτελεί σύμβολο στον αγώνα ενάντια των διακρίσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το 2009, τα γενέθλια του ακτιβιστή στις 22 Μαΐου αναγνωρίστηκαν επίσημα στην Καλιφόρνια ως Harvey Milk Day και τιμήθηκε μετά τον θάνατο του με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής, Barack Obama.

«Όλοι οι νέοι, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα τους, αξίζουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους» - Harvey Milk

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr