REAL LIFE WHO

Ζωρζ Σαρή: Μια ζωή εξίσου συναρπαστική με τα βιβλία της


Σύρμα Κιουπελόγλου

23 Μαΐου 2021

Ζωρζ Σαρή: Μια ζωή εξίσου συναρπαστική με τα βιβλία της
Η Ζωρζ Σαρή είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Η ίδια γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. 

Η Ζωρζ Σαρή είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Η ίδια γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. 

Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. Τα βιβλία της ήταν απομακρυσμένα από τα πρότυπα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Αντίθετα, η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα, προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς και υποστήριζε ότι η πολιτική σκέψη δεν είναι προνόμιο των ενηλίκων. 

Η ζωή της υπήρξε συναρπαστική γεμάτα ενδιαφέροντα γεγονότα και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ας μάθουμε γι’αυτήν μέσα από τα 10 facts που συγκεντρώσαμε παρακάτω.

1. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Σαρηβαξεβάνη. Η μητέρα της ήταν από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλή, αλλά εκείνη μεγάλωσε στην Ελλάδα όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο.

2. Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο τον Βασίλη Ρώτα. Αφού τελείωσε το σχολείο, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Στα χρόνια του εμφυλίου κι όντας εξόριστη στο Παρίσι, συνέχισε τις σπουδές της στην υποκριτική, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Τα χρόνια αυτά απέκτησε πολλές εμπειρίες, οι οποίες αποτέλεσαν αργότερα βασικό θέμα ορισμένων βιβλίων της αλλά και συνεισέφεραν στην σταδιοδρομία της ως ηθοποιού του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

3. Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Περιγράφοντας εκείνα τα χρόνια η ίδια λέει: «Τα χρόνια της Κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε το δρόμο της ζωής και ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δε φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση».

4. Η Άλκη Ζέη και η Ζωρζ Σαρή γνωρίστηκαν σε ηλικία 12 ετών, όταν ήταν και οι δύο μαθήτριες στην Ιόνιο Σχολή της Αθήνας και έμειναν αγαπημένες φίλες μέχρι το τέλος της ζωής τους, ζώντας βίους παράλληλους. Μάλιστα, έγραψαν μαζί και το βιβλίο «Ε.Π.», το οποίο εξιστορεί γεγονότα από τα μαθητικά τους χρόνια. 

5. Ενάμιση μήνα μετά την αποχώρηση των Γερμανών ξέσπασαν τα Δεκεμβριανά, κατά τη διάρκεια των οποίων, στις 12 Δεκεμβρίου, η Ζωρζ Σαρή πληγώθηκε στο χέρι και στο πόδι από οβίδα στο λύκειο της Φωκίωνος Νέγρη, και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα. Αργότερα, το 1947, αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι.

6. Στην εξορία της στην πόλη του φωτός γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους όπως ο Κώστας Αξελός, η Μελίνα Μερκούρη, ο Άδωνις Κύρου, ο Μαρσέλ Μαρσώ και πολλοί άλλοι. Συνάντησε όμως και τον άντρα της ζωής της, τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μαρσέλ Καρακώστα, με τον οποίο παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά.

7. Η περίοδος της δικτατορίας την βρήκε στην Ελλάδα, να εργάζεται ως ηθοποιός. Μαζί με ορισμένους φίλους της αποφάσισαν ως παθητικοί αντίσταση να μην ξαναπαίξουν θέατρο μέχρι να πέσει η χούντα. Δεν υπολόγιζαν όμως ότι θα κρατούσε 7 ολόκληρα, έτσι η Σαρή ψάχνοντας να εκφραστεί καλλιτεχνικά, ξεκίνησε να γράφει το πρώτο της βιβλίο, «Ο θησαυρός της Βαγίας», που ξεκίνησε ως παιχνίδι με τα παιδιά και τους φίλους της.

8. Η Ζωρζ Σαρή, από το 1969 μέχρι σήμερα, έχει γράψει είκοσι μυθιστορήματα, μία νουβέλα, τέσσερα θεατρικά παιδικά έργα και εννιά βιβλία για μικρά παιδιά. Επίσης, στο ενεργητικό της έχει δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. 

9. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 η «Νινέτ» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, καθώς επίσης και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Αργότερα, το 1999 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τής έδωσε ακόμη ένα βραβείο για το «Χορό της ζωής». Τέλος, το 1988 «Τα Χέγια» προτάθηκαν για το βραβείο Άντερσεν.

10. Η Ζωρζ Σαρή πέθανε στις πέθανε στις 9 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 87 χρονών.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr