Όταν το φύλο στέκεται εμπόδιο: Δυναμικές γυναίκες που υιοθέτησαν ανδρική ταυτότητα και έγραψαν ιστορία
Στεφανία Παπαδημητρίου
24 Ιουνίου 2021
Ο κόσμος δεν ήταν πάντα φιλόξενος για τις γυναίκες. Τα επιτεύγματά τους έμεναν στην αφάνεια, άνδρες έπαιρναν τα εύσημα και οι προσπάθειές τους έμεναν πίσω, λόγω του φύλου τους. Χρειάστηκε να δώσουν πολλές «μάχες» όχι μόνο για να αναγνωριστούν οι κόποι τους, αλλά και για να τις πάρει κανείς στα σοβαρά. Αυτός είναι και ο λόγος που, προκειμένου να φτάσουν στα όνειρά τους, αρκετές δε δίστασαν να μεταμφιεστούν, να υιοθετήσουν ανδρική ταυτότητα και να επιβιώσουν.
Dorothy «Denis Smith» Lawrence
Ως γυναίκα, η δημοσιογράφος Dorothy Lawrence έβλεπε την καριέρα της να μένει στάσιμη. Περιοριζόταν στις ιστορίες για παραστάσεις κι έπαιρνε λίγε συνεντεύξεις, κανείς δεν της επέτρεπε να ασχοληθεί με τα ζητήματα που την ενδιέφεραν. Ονειρευόταν να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια – ήταν, όμως, «ανδρική δουλειά».
Προκειμένου να κυνηγήσει τους στόχους της, πήγε στο Παρίσι. Είχε πει ψέματα στους New York Times, υποστηρίζοντας ότι θα κάλυπτε ορισμένες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Τελικά, πλαστογράφησε τα χαρτιά της και ξεκίνησε να συστήνεται ως Denis Smith, έτοιμη να παρουσιαστεί στο στρατό. Μεταμφιέστηκε σε άνδρα, έκοψε τα μαλλιά της, φόρεσε επιδέσμους για να κρύψει το στήθος της, έβαψε το δέρμα της σε σκούρα απόχρωση και ξύρισε το πρόσωπό της για να αποκτήσει σπυράκια.
Φοβόταν πως η πραγματική της ταυτότητα θα έβγαινε στο φως – όπως και έγινε, την ώρα των ιατρικών εξετάσεων. Ο διοικητής της ντράπηκε που ξεγελάστηκε από μία γυναίκα και αντί να παραδεχθεί το λάθος του, την παρουσίασε ως ιερόδουλη. Δεν της επέτρεψαν ποτέ να δημοσιεύσει όσα έζησε, αλλά δεν υπάκουσε. Η αυτοβιογραφία της κυκλοφόρησε το 1919 και… σύντομα απορρίφθηκε.
Rena "Rusty" Kanokogi
Η Rena "Rusty" Kanokogi άρχισε να ενδιαφέρεται για το τζούντο σε μικρή ηλικία, όταν ένας φίλος της τής έδειξε μία κίνηση. Έκαναν ένα μάθημα μαζί κι αμέσως ένιωσε τεράστια αγάπη για το άθλημα αυτό – ήταν έτοιμη να κάνει ό, τι περνούσε από το χέρι της για να συμμετάσχει σε πρωταθλήματα. Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: Ήταν γυναίκα.
Κανένα έγγραφο δεν απαγόρευε τη συμμετοχή γυναικών στο τουρνουά YMCA στη Νέα Υόρκη, κι όχι επειδή είχε έρθει η πρόοδος που όλοι περίμεναν, αλλά επειδή δεν υπήρχε λόγος. Ήταν αδιανόητο. Οπότε, όταν εκείνη εμφανίστηκε στο τουρνουά του 1959 ως αναπληρωματικό μέλος της ομάδας της, είχε ανδρική ταυτότητα. Είχε κόψει τα μαλλιά της, έκρυψε το στήθος της.
Αγωνίστηκε όταν ένας συναθλητής της τραυματίστηκε. Και τότε, έγραψε ιστορία, κερδίζοντας τη μάχη. Πήρε μετάλλιο που αργότερα της αφαιρέθηκε όταν αποκάλυψε το φύλο της. Στη συνέντευξη που έδωσε μετά την απονομή, δήλωσε ανοιχτά πως ήταν γυναίκα, πιστεύοντας ότι τίποτα δε θα στερούσε τη χαρά της.
Έχασε το βραβείο της, όμως αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της διεκδικώντας τη συμμετοχή των γυναικών στο «ανδρικό» αυτό άθλημα. Τελικά, πήρε μαύρη ζώνη κι έγινε η πρώτη που μπόρεσε να προπονηθεί μαζί με άνδρες, στο διάσημο Ινστιτούτο Kodokan.
Κορυφαίες συγγραφείς
Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στο παρελθόν, δεν ήταν πως οι αναγνώστες αρνούνταν να διαβάσουν τα βιβλία τους, αλλά οι εκδότες δεν ενδιαφέρονταν για όσα έγραφαν. Ακόμη κι οι αδελφές Bronte χρησιμοποίησαν ανδρικά ψευδώνυμα, διότι ο τρόπος γραφής τους δεν έμοιαζε αρκετά θηλυκός. Η Louisa May Alcott, που εμπνεύστηκε τις Μικρές Κυρίες, συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό ως άνδρας για να μην ταυτιστεί με τις αδελφές March.
Δείτε επίσης:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits