REAL LIFE WHO

Mary Pickford: Πώς κατάφερε να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα στο Hollywood


The Jennettes

24 Ιουνίου 2021

Mary Pickford
Η Mary Pickford ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της εποχή του βωβού κινηματογράφου στο Hollywood και ανελίχθηκε σε μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην κινηματογραφική βιομηχανία της Αμερικής.

Η Mary Pickford ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της εποχής του βωβού κινηματογράφου στο Hollywood και ανελίχθηκε σε μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην κινηματογραφική βιομηχανία της Αμερικής.

Γεννημένη ως Gladys Louise Smith στο Τορόντο το 1892, η Pickford ξεκίνησε την υποκριτική σε ηλικία 8 ετών. Μετά από περιοδείες με διάφορους θεατρικούς θιάσους, μεταπήδησε στη μεγάλη οθόνη το 1909, χρονιά κατά την οποία εμφανίστηκε σε πάνω από 50 ταινίες.

Οι ρόλοι των αθώων αλλά γεμάτων μπρίο νεαρών γυναικών την έκανε την αγαπημένη της Αμερικής. Αλλά δεν υπήρχε τίποτα αφελές όσον αφορούσε τις δουλειές της Pickford και η ίδια ήταν πολύ έξυπνη επιχειρηματίας.

Το 1914, έγινε η ηθοποιός με την υψηλότερη αμοιβή στην Αμερική όταν ο μισθός της έφτασε τα 1.000 δολάρια την εβδομάδα. Στις 24 Ιουνίου του 1916, υπέγραψε ένα συμβόλαιο που της εξασφάλισε εισόδημα 1.040.000 δολαρίων για δύο χρόνια, κάνοντας την πρώτη γυναίκα ηθοποιό με τόσο μεγάλο συμβόλαιο. Σύμφωνα με αυτό, για την παραγωγή έξι ταινιών, η ίδια θα λάμβανε το 50% των κερδών, με εγγυημένο ελάχιστο μισθό τα 10.000 $, που θα καταβάλλονταν κάθε Δευτέρα.

Αυτό ισοδυναμεί με 200.000 $ την εβδομάδα σε σημερινά χρήματα ή 23 εκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια. Το νέο συμβόλαιο της Pickford την έκανε όχι μόνο ηθοποιό, αλλά και παραγωγό. Και το 1919, συνεργάστηκε με τους Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks και DW Griffith για να σχηματίσουν την ανεξάρτητη εταιρεία διανομής United Artists.

Όπως και πολλοί άλλοι αστέρες βωβών ταινιών, δεν είχε την ίδια επιτυχία κατά την μετάβαση στον ομιλούντα κινηματογράφο. Ωστόσο, εκείνη συνέχισε να δημιουργεί ταινίες από την θέση του παραγωγού και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στο Hollywood.

Να σημειωθεί ότι η Pickford ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου και έλαβε δύο Όσκαρ, ένα για την Καλύτερη Ηθοποιό το 1929 και ένα Επίτιμο Βραβείο το 1975 σε αναγνώριση των μοναδικών συνεισφορών της στην κινηματογραφική βιομηχανία και την ανάπτυξη της ταινίας ως καλλιτεχνικό μέσο. 
 

Δείτε ακόμη: Παλιές φωτογραφίες εισβάλλουν σε τοπία του σήμερα

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr