REAL LIFE WHO

Ruth Coker Burks: Ο «φύλακας άγγελος» των οροθετικών ανδρών που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη στα '80s


Στεφανία Παπαδημητρίου

25 Ιουνίου 2021

Ruth Coker Burks: Ο «φύλακας άγγελος» των οροθετικών ανδρών που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη στα '80s
Ποτέ της δε θέλησε να γίνει ακτιβίστρια – πόσο μάλλον να χαρακτηριστεί «άγγελος». Το μόνο που την ενδιέφερε, ήταν να κάνει το σωστό. Και κάνοντας το σωστό, η Ruth Coker Burks έμεινε στην ιστορία.

Ποτέ της δε θέλησε να γίνει ακτιβίστρια – πόσο μάλλον να χαρακτηριστεί «άγγελος». Το μόνο που την ενδιέφερε, ήταν να κάνει το σωστό. Και κάνοντας το σωστό, η Ruth Coker Burks έμεινε στην ιστορία.

Ήταν 26 ετών το 1986, όταν επισκέφθηκε τη φίλη της σε ένα μικρό νοσοκομείο του Arkansas. Είχε αναλάβει τη φροντίδα της, καθώς έπασχε από καρκίνο του στόματος και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης γλώσσας. Νοσηλευόταν για πέμπτη φορά, η οποία διέφερε από τις άλλες.

Με την άκρη του ματιού της, είδε μία πόρτα στην άκρη του διαδρόμου. Απ’ έξω, βρισκόταν κατακόκκινη ταινία και στοίβες φαγητού. Αυτό που της έκανε εντύπωση όμως, ήταν οι νοσηλεύτριες – καμιά τους δεν ήθελε να μπει μέσα. Έριχναν κλήρο, μάλιστα. Δεν ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τον ασθενή και, τελικά, απλώς έφυγαν.

Η Ruth ήταν περίεργη και αποφάσισε να δει μόνη της τι συνέβαινε. Μπήκε στο δωμάτιο χωρίς να την εμποδίσει κανείς και δυσκολεύτηκε να βρει τον άνθρωπο που, τελικά, ήταν τόσο εύθραυστος και ζούσε τις τελευταίες του στιγμές. «Δεν καταλάβαινες ότι υπήρχε κάποιος κάτω από τα σκεπάσματα. Ήταν φρικτό», εκμυστηρεύτηκε στο TODAY. 

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνάντησε κάποιον που πέθαινε από AIDS. Δε θα ήταν, όμως, η τελευταία. Μέσα στη δεκαετία που ακολούθησε, φρόντισε περισσότερους από χίλιους άνδρες που έδιναν τη μάχη τους με την ασθένεια, χωρίς να έχουν κανέναν στο πλευρό τους. Οι οικογένειές τους τούς γύρισαν την πλάτη, είχαν την «αρρώστια των gay», άλλωστε.

Πριν το περιστατικό αυτό, το οποίο της άλλαξε τη ζωή, είχε ακούσει μόνο φήμες. Η ασθένεια δεν είχε όνομα ακόμη, όλοι όμως μιλούσαν για αυτήν. Πρώτη φορά, της την περιέγραψε η ξαδέλφη της, μία κομμώτρια από τη Χαβάη. Κι εκείνη, για να μη φανεί αφελής, προσποιήθηκε πως γνώριζε λεπτομέρειες για τους ομοφυλοφίλους  - χωρίς να έχει ιδέα, στην πραγματικότητα.

«Αγάπη, μην ανησυχείς για αυτό», της είχε πει για αυτό που τελικά έγινε επιδημία. «Απλώς το παθαίνουν οι γυναικωτοί από το San Fransisco». 

Όταν συνάντησε τον πρώτο ασθενή, κατάλαβε πόσο λάθος ήταν η αντιμετώπιση της ξαδέλφης της – και όλων όσων σκέφτονταν με αυτόν τον τρόπο. Τον ρώτησε τι μπορούσε να κάνει για εκείνον. Την κοίταξε στα μάτια, ήθελε να κλάψει. Όμως δεν είχε δάκρυα, τόσο αφυδατωμένος ήταν. «Θέλω τη μαμά μου», ψέλλισε. 

Η Ruth λοιπόν έψαξε να τη βρει. Και έμαθε με το χειρότερο τρόπο όχι  μόνο πως η μητέρα του γνώριζε καλά πού ήταν, αλλά δεν είχε καμία πρόθεση να τον δει

Οι νοσηλεύτριες τη ρώτησαν αηδιασμένες αν είχε μπει σ’ εκείνο το δωμάτιο. Η απάντηση δεν τους άρεσε. Έκαναν ένα βήμα πίσω και της είπαν «η μητέρα του δεν έρχεται ποτέ. Κανείς δεν έρχεται. Είναι στο νοσοκομείο εδώ και έξι εβδομάδες, κανείς δεν έχει έρθει και κανείς δε θα έρθει και εσύ δε θα ξαναμπείς εκεί μέσα».

Φυσικά, δεν τις άκουσε. Το όνομα εκείνου του άνδρα ήταν Jimmy και η ιστορία του, δυστυχώς, συνηθισμένη. Πολλοί ομοφυλόφιλοι έμεναν μόνοι στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, επειδή νόσησαν. Οι οικογένειές τους δεν ενδιαφέρθηκαν, τους άφησαν να πεθάνουν. 
Κατάφερε να έρθει σε επαφή με τη μητέρα του, τελικά. «Ο γιος μου πέθανε χρόνια πριν, όταν δεν ήταν gay», της είπε. Κι αποφάσισε να μείνει η ίδια στο πλευρό του μέχρι την επόμενη μέρα, όταν άφησε την τελευταία του πνοή.

Στη συνέχεια, η Ruth ήρθε σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα που βίωναν τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Έμαθε καλά τι είναι η ομοφοβία και γνώρισε το ρατσισμό που βίωναν όλοι οι άνδρες, ακόμη και στο νεκροκρέβατό τους. Ακόμη και το ιατρικό προσωπικό τους αντιμετώπιζε με υποτίμηση. Το νεκροτομείο δεν ήθελε να τους αναλάβει, στη συνέχεια, για να μη μεταδοθεί ο ιός.

Εκείνη ανέλαβε την κηδεία του Jimmy. Στο πλευρό της, είχε την κόρη της, Allison. Έθαψαν τις στάχτες του κι από πάνω φύτεψαν ένα όμορφο λουλούδι, το οποίο δε σταμάτησαν να φροντίζουν. 

Από τότε, έγινε ο φύλακας άγγελος των ομοφυλοφίλων του Arkansas. Πλάι στον Jimmy βρέθηκαν 39 ακόμη άνδρες, καθένας με το δικό του, ξεχωριστό λουλούδι. Το τηλέφωνό της δε σταμάτησε να χτυπά – εκατοντάδες ζήτησαν τη βοήθειά της και την έδωσε απλόχερα.

Η Ruth Coker Burks έγραψε την ιστορία της, στο βιβλίο All the Young Men που εκδόθηκε τον περσινό Δεκέμβριο. Περιγράφει πώς έβρισκε τη χαρά, ακόμη και στις μεγαλύτερες δυσκολίες.

«Α όχι, τα αγόρια μου ζούσαν μέχρι την τελευταία τους μέρα», είπε. «Το μόνο που είχαν, ήταν η ελπίδα. Και, ξέρετε, πηγαίναμε σε drag shows… Ποτέ μου δεν είχα ακούσει για drag queens αλλά καθόμουν δίπλα στη σκηνή, δεν πήγαινα πίσω στην καρέκλα μου και όλο το βράδυ σκεφτόμουν πως ήταν τα πιο υπέροχα πλάσματα που είχα συναντήσει ποτέ».

 

πηγή φωτογραφίας: Getty/Ideal Image

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr