REAL LIFE WHO

Ένας 12χρονος έγινε ο νεότερος Grandmaster στην ιστορία του σκακιού


The Jennettes

2 Ιουλίου 2021

Ένας 12χρονος έγινε ο νεότερος Grandmaster στην ιστορία του σκακιού
Ένα παιδί-θαύμα, ο 12 χρονών και 4 μηνών Abhimanyu Mishra, από το New Jersey των ΗΠΑ, κατάφερε να «σπάσει» ένα από τα πιο ανθεκτικά ρεκόρ σκακιού που κρατούσε ο Sergey Karjakin από το 2003, ως ο νεότερος grandmaster στα 12 χρόνια και 7 μήνες.

Ένα παιδί-θαύμα, ο 12 χρονών και 4 μηνών Abhimanyu Mishra, από το New Jersey των ΗΠΑ, κατάφερε να «σπάσει» ένα από τα πιο ανθεκτικά ρεκόρ σκακιού που κρατούσε ο Sergey Karjakin από το 2003, ως ο νεότερος Grandmaster στα 12 χρόνια και 7 μήνες.

Για να γίνει κάποιος Grandmaster στο σκάκι, ένας παίκτης πρέπει να επιτύχει τρεις κανόνες - ένα βραβείο για υψηλό επίπεδο απόδοσης σε ένα τουρνουά σκακιού - καθώς και να επιτύχει βαθμολογία 2500 Elo που δίνεται από το Fédération Internationale des Échecs (FIDE), οι βαθμολογίες που διέπουν τον διεθνή διαγωνισμό σκακιού.

Ο Mishra, ο οποίος έμαθε να παίζει σκάκι δυόμιση χρονών και έγινε ο νεότερος ειδικός των ΗΠΑ στα επτά, πέτυχε την απαίτηση βαθμολογίας 2500 πριν από λίγες εβδομάδες και ο τίτλος του θα επιβεβαιωθεί σύντομα από το FIDE. 

Το ρεκόρ του Karjakin είχε σχεδόν επιβιώσει σοβαρές απόπειρες από την τρέχουσα γενιά ταλέντων της Ινδίας, αλλά η συγκεντρωτική εκστρατεία του Mishra, που ξεκίνησε μετά την εκδήλωση της πανδημίας, έφτασε στο στόχο της με 66 ημέρες ακόμη περιθώριο. 

Η βασική κίνηση του πατέρα του ήταν ένα μονόδρομο αεροπορικό εισιτήριο από τις ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, το οποίο επί του παρόντος έχει μια συνεχή σειρά τουρνουά σκακιού. Από τον Απρίλιο ο Mishra έπαιζε διαρκώς κερδίζοντας τους αντιπάλους τους και συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη βαθμολογία - κάνοντας μάλιστα περισσότερα από όσα χρειάζονταν για τον ιστορικό άθλο του.

Το πρώτο Σάββατο του Μαΐου είχε την πιο εντυπωσιακή του ημέρα και έφυγε αήττητος από τις σκακιέρες. Η βαθμολογία του εντός τουρνουά άγγιξε το 2735, στα επίπεδα των 20 κορυφαίων Grandmaster του κόσμου. Έγινε μάλιστα ο νεότερος που ανεβαίνει πάνω από τα 2700 στην ιστορία του σκακιού, ο πρώτος σκακιστής που περνά αυτό το ορόσημο όντας ακόμα σε προεφηβική ηλικία. 

Δημοσίευσε ένα μήνυμα εορτασμού στο Twitter, λέγοντας: «Τελικά έκανα checkmate στον μεγαλύτερο αντίπαλο (την πανδημία) που με σταμάτησε για 14 μήνες. Ευχαριστώ όλους για όλη την αγάπη και την υποστήριξή σας. Ανυπομονώ για το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο Mishra θα ταξιδέψει τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Sochi στις 10 Ιουλίου, όπου θα συμμετάσχουν 206 παίκτες και στον πρώτο γύρο θα αντιμετωπίσει τον τρεις φορές πρωταθλητή Baadur Jobava, που είναι διάσημος για τις έξυπνες επιθέσεις του. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 10 διάσημοι που δεν γνώριζες ότι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr