Henrietta Rodman: Η γυναίκα που πάλεψε για το δικαίωμα των Αμερικανίδων δασκάλων στη μητρότητα
Στεφανία Παπαδημητρίου
12 Ιουλίου 2021
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο φεμινισμός ήταν αναγκαίος. Η ισότητα των φύλων δεν υπήρχε, οι γυναίκες έμεναν πίσω σε κάθε τομέα της ζωής τους και κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό. Οι άνδρες – στη συντριπτική τους πλειονότητα – προτιμούσαν να είναι το «ισχυρό» φύλο, οπότε έπρεπε μόνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
To 1913, όταν ιδρύθηκε η ένωση Teacher’s League και η λέξη «φεμινισμός» έκανε την είσοδό της στην αμερικανική κουλτούρα, μία νέα εποχή άρχισε να ανατέλλει για της εκπαιδευτικούς. Και μία επιτροπή με πρόεδρο τη Henrietta Rodman είχε στόχο να αλλάξει το ρόλο των παντρεμένων δασκάλων.
Η διδασκαλία ήταν σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα των νέων, ανύπαντρων γυναικών που θα αποσύρονταν όταν αποφάσιζαν να παντρευτούν. Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, κυριαρχούσε η αντίληψη πως οι μητέρες ανταποκρίνονταν «ανεπαρκώς» στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και, φυσικά, οι δασκάλες ήταν ανεπαρκείς μητέρες και σύζυγοι. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Παιδείας έπαψε να τις προσλαμβάνει, ή ενθάρρυνε τις έγγαμες να μην αποκτήσουν παιδιά.
Το 1913, η Bridget C. Peixotto από το Bronx τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή τόλμησε να ζητήσει άδεια μερικών ημερών για να γεννήσει. Προσπάθησε να δικαιωθεί καταφεύγοντας στο νόμο, ενώ την ίδια εποχή δεκατέσσερις ακόμη δασκάλες Δημοτικού και δύο καθηγήτριες Λυκείου απολύθηκαν για τον ίδιο λόγο. Αμέτρητες ήταν εκείνες που παραιτήθηκαν από φόβο.
Η Henrietta Rodman, στα 35 της, δεν μπορούσε να το ανεχτεί. Πάλευε για το δικαίωμα των δασκάλων στο γάμο και τη μητρότητα, άσκησε έφεση στο δικαστήριο και η Teacher’s League έγινε η πρώτη από τις 45 συνδικαλιστικές ομάδες της πόλης που στήριζε ενεργά το δικαίωμά τους στην αναπαραγωγή.
«Αναιρώντας την απαλλαγή από το καθήκον των δασκάλων που απουσιάζουν προκειμένου να εκπληρώσουν το θεόσταλτο καθήκον τους, τη μητρότητα, αντιστεκόμαστε στο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, των σχολείων και της κοινότητας», τόνιζε. Οι φεμινίστριες μάχονταν για τη μητρότητα, ενώ παράλληλα αρνούνταν να κλειστούν στο σπίτι.
Απέναντί τους, βρήκαν μία γυναίκα: την Grace Stachan, η οποία πάλευε υπέρ της ισότητας στην εργασία αλλά, με έναν παράδοξο τρόπο, και της απαγόρευσης της εγκυμοσύνης. «Δηλώνω ότι η παντρεμένη γυναίκα που διδάσκει και ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει παιδιά, είναι ταυτόχρονα ανόητη και ανήθικη, προσπαθώντας να υπηρετήσει δύο σκοπούς», έλεγε.
Η Rodman είχε πολλούς απέναντί της. Αποφασίστηκε, μάλιστα, να τεθεί σε διαθεσιμότητα – κάτι που δεν άλλαξε ποτέ. Για τις υπόλοιπες, όμως, ήρθε η καλύτερη εποχή, το 1915.
Το Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, έπειτα από σκληρές μάχες που δόθηκαν, χλεύη απέναντι στις γυναίκες και τεράστια υποτίμηση, οι δασκάλες που απολύθηκαν επειδή «είχαν το θράσος» να κάνουν παιδιά, επανήλθαν στις θέσεις τους. Ήταν μία εξαιρετική νίκη – μοναδικό «μελανό» σημείο, η υποχρεωτική διετής άδεια μητρότητας.
Δείτε ακόμη: 12 μοντέλα με σύνδρομο Down φωτογραφίζονται και καταρρίπτουν τα στερεότυπα
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits