REAL LIFE WHO

Mimi: H νεαρή ακτιβίστρια που παλεύει για την ισότητα και τη δημοκρατία στην Ταϊλάνδη


Στεφανία Παπαδημητρίου

5 Ιουλίου 2021

Mimi: H νεαρή ακτιβίστρια που παλεύει για την ισότητα και τη δημοκρατία στην Ταϊλάνδη
Η Mimi είναι 17 ετών. Πολλοί την υποτιμούν εξαιτίας της μικρής της ηλικίας, όμως αποδεικνύει πως τελικά, κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Παλεύει για την ισότητα των φύλων με όλες της τις δυνάμεις – συνελήφθη για προσβολή δημόσιας τάξης όταν εκφώνησε ομιλία σε διαδήλωση σε κεντρικό σημείο της Μπανγκόκ.

Η Mimi είναι 17 ετών. Πολλοί την υποτιμούν εξαιτίας της μικρής της ηλικίας, όμως αποδεικνύει πως τελικά, κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Παλεύει για την ισότητα των φύλων με όλες της τις δυνάμεις – συνελήφθη για προσβολή δημόσιας τάξης όταν εκφώνησε ομιλία σε διαδήλωση σε κεντρικό σημείο της Μπανγκόκ, στις 25 Οκτωβρίου 2020.

Ήταν μέλος της συλλογικότητας Φεμινιστικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και μία από τις συντάκτριες της ταϊλανδικής εκδοχής του φεμινιστικού ύμνου A Rapist in Your Path (στα ελληνικά, Ο βιαστής είσαι εσύ). Τώρα, η Mimi διαχειρίζεται τις σελίδες του Feminist FooFoo στο Twitter και το Instagram, όπου αναρτά εικόνες και κείμενα για την ανισότητα των φύλων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prachatai (@prachatai_ig)

Για τη Mimi, όλα ξεκίνησαν από το σπίτι. Μεγάλωσε με δύο γονείς που της δίδαξαν τα πάντα για τη δημοκρατία, που κι οι ίδιοι αγωνίζονταν για χρόνια – ώσπου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ο Wanchalearm Satsaksit, ένας Ταϊλανδός ακτιβιστής που απήχθη από το σπίτι που διέμενε το περσινό καλοκαίρι, στις 4 Ιουλίου, και αγνοείται από τότε.

Η απαγωγή και εξαφάνιση του Wanchalearm Satsaksit πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων, στις οποίες χάθηκαν πολλοί ακόμη αγωνιστές. Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, όπως ονομάστηκε, ήταν εκείνο που έφερε τη Mimi στο προσκήνιο. Ένιωσε πως ήταν χρέος της να κάνει  κάτι – παρότι στη χώρα της  θεωρείται ανάρμοστο το να διαδηλώνει ένας ανήλικος.

 

«Αισθάνομαι ότι, αν είμαστε όλοι άνθρωποι, δεν πρέπει να κρίνουμε τις εμπειρίες των άλλων μέσα από όσα εμείς έχουμε βιώσει. Όταν οι ενήλικες λένε ότι ξέρουν καλύτερα, μας προσβάλλουν. Υποτιμούν τις απαιτήσεις μας, μηδενίζουν τις αξίες μας. Νιώθω ότι, ακόμη κι αν πηγαίνουν Δημοτικό ή Νηπιαγωγείο, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να παραπονιούνται όταν κουράζονται. Έχουν το δικαίωμα να πουν ότι η ποιότητα ζωής τους δεν είναι καλή», έχει πει στο Global Voices.

Η Mimi μιλά ανοιχτά για την εμπειρία της με την αστυνομία, όσα βίωσε στο αναμορφωτήριο, την έλλειψη κατανόησης απέναντι στους ανηλίκους. Αρνούνταν να αποδεχθούν τις αντωνυμίες που επέλεξε, το ότι ήταν μη δυαδική – της είπαν πως δεν είχαν ιδέα τι είναι η κοινότητα LGBTQ+.

«Δεν καταλάβαιναν τι είναι οι φεμινίστριες. Δεν περιμένω να ξέρουν όλοι τα πάντα γύρω από τα ζητήματα αυτά, επειδή οι περισσότεροι που τα γνωρίζουν ασχολούνται ενεργά μαζί τους κι έχουν άμεση πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στα κέντρα κράτησης ανηλίκων, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με νέους, θα έπρεπε να ξέρουν», έχει τονίσει.

Η πρώτη της επαφή με το φεμινιστικό κίνημα ήρθε χάρη στις γυναίκες που απαίτησαν δικαίωμα ψήφου και εργασίας, που θέλησαν να είναι κάτι παραπάνω από σύζυγοι και μητέρες, που ήθελαν ισότητα για όλους κι όχι μόνο για εκείνους που έτυχε να γεννηθούν άνδρες. 

Για τη Mimi, ο φεμινισμός μας αφορά όλους. Η καταπίεση κάθε μορφής – είτε λόγω φύλου, είτε λόγω οικονομικής κατάστασης ή πολιτικών πεποιθήσεων. «Καθένας θα έπρεπε να είναι φεμινιστής, γιατί αφορά την πραγματική δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να είναι ανώτερος, όλοι α είμαστε ίσοι», έχει δηλώσει.

Κύριος στόχος της, είναι η κατάρριψη της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας. Κι αυτό είναι δύσκολο, καθώς έτσι λειτουργεί ο κόσμος εδώ και χιλιάδες χρόνια – δεν είναι, ωστόσο, ακατόρθωτο. «Η ζωή χωρίς καμίας μορφής διάκριση, αποτελεί πανανθρώπινο δικαίωμα», τονίζει η Mimi.

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

jenny.gr